Головна Новини Світ Близький Схід Чи може те, що відбувається на Близькому Сході, позначитися на Україні – які ризики
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може те, що відбувається на Близькому Сході, позначитися на Україні – які ризики

Багато що залежатиме від того, як довго триматиме загострення на Близькому Сході і чи розгорятиметься конфлікт

9 жовтня 2023, 18:14
Поділіться публікацією:

Загострення на Близькому Сході, де пішла третя доба війни між Ізраїлем та ХАМАС, активно обговорюється в ракурсі російсько-української війни. Екс-глава МЗС України Павло Клімкін заявив, що потрібно використовувати загострення ситуації в Ізраїлі як приклад для союзників щодо неефективності такої моделі захисту для України. Військовий експерт, учасник російсько-української війни, майор запасу Олексій Гетьман запевняє, що бойові дії в Ізраїлі, можливо, ускладнять постачання деякого озброєння та боєприпасів в Україну. Польський президент Анджей Дуда не сумнівається, що загострення на Близькому Сході вигідне РФ, оскільки війна між ХАМАС та Ізраїлем відволікає увагу світу від того, що відбувається в Україні. А ось у США припускають, що справа тут не в відволіканні від України, розглядаючи те, що відбувається на Близькому Сході, виключно як регіональні інтриги певних гравців. Які висновки із ситуації має зробити Україна, як те, що відбувається, позначиться на нашій країні? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чи може те, що відбувається на Близькому Сході, позначитися на Україні – які ризики

Напад ХАМАСу на Ізраїль. Фото: з відкритих джерел

Є ймовірність, що Україні доведеться переглядати свої військові плани

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник вважає, що наслідки ескалації на Близькому Сході для нашої країни залежать від того, як ситуація розвиватиметься далі.

"Якщо нинішнє загострення обмежиться локальними операціями ізраїльської армії, завданням бомбових ударів (а, зважаючи на все, не обмежиться), то вплив на Україну буде не критичним, – пояснює експерт. – Якщо все трансформується у повноцінну війну на Близькому Сході, за участю Хезболли (яка вже обмінюється з ЦАХАЛ – Армією оборони Ізраїлю – ударами на ізраїльсько-ліванському кордоні), втягуванням сюди Лівану, Сирії, Ірану, тоді наслідки для України виявляться куди більш значимими, а то й вирішальними. Адже це може скоротити наші можливості для проведення наступальних операцій зі звільнення своєї території".

Ізраїль, нагадує Руслан Бортник, є одним із небагатьох союзників США поза НАТО, маючи від них гарантії підтримки, безпеки. І нинішнє загострення в Ізраїлі змушує Штати реалізувати свій союзницький обов'язок, направивши туди свою військову та фінансову допомогу.

"З огляду на те, що Конгрес залишається блокованим, очевидно, що допомога піде з резервів Пентагону, ресурсів Білого дому. І частина цієї допомоги, однозначно, могла за іншого розкладу опинитися в Україні", – зазначає політолог.

З іншого боку, продовжує він, ізраїльська криза може поновити двопартійний консенсус у Конгресі, відкривши шлях до відновлення його конструктивної роботи.

"Слід також розуміти, що криза на Близькому Сході може вдарити по енергетичних ринках. Цей регіон займає провідну роль у глобальній економіці щодо видобутку нафти і газу. Відповідно, ціни на них можуть злетіти, від чого страждатимуть наші ключові союзники (США, Європа) та сама Україна. Водночас, наші опоненти – РФ та Іран – отримають додатковий прибуток, спрямовуючи його, зокрема, на війну", – каже Руслан Бортник.

Він також припускає, що якщо ескалація на Близькому Сході затягнеться, це погіршить шанси Байдена на переобрання, покращивши їх для Трампа. З усіма неприємними для нас наслідками.

"Є побоювання і внутрішньополітичної кризи в Ізраїлі, що призведе до позачергових парламентських виборів, знизивши ймовірність плідної співпраці між нашими країнами, – вважає експерт. – Нагадаю, що останнім часом точилися розмови про можливі постачання в Україну ізраїльських озброєнь – уперше з 2014 року".

Але все це, наголошує співрозмовник "Коментарів", поки що лише ризики, трансформація яких у наслідки залежить від тривалості конфлікту. Чим довше він тягнеться, тим більша ймовірність, що Україні доведеться переглядати свої військові плани, переходячи від наступу до стратегічної оборони. Якщо ж найближчими тижнями Ізраїль досягне безумовного успіху і війна закінчиться, наслідки для України виявляться не надто суттєвими.

На думку Руслана Бортника, нинішня ситуація на Близькому Сході ще раз показує, що будь-який конфлікт, навіть непропорційних противників (військово-економічно Ізраїль куди сильніший за ХАМАС, Палестину в цілому), будь-яка війна без політичного врегулювання (як у Нагірному Карабаху) рано чи пізно знов трансформується у гарячу фазу, так чи інакше втягуючи у свою орбіту інших гравців. Тому така важлива не заморозка війни, не перемир'я, а міцні та справедливі мирні угоди, укладає експерт.

На відміну від України, Ізраїлю доведеться діяти у ширшому ареалі

Політолог Володимир Цибулько наголошує, що війна в Ізраїлі має дуже багато спільних ознак із війною в Україні.

"І найголовніша з них – людиноненависницьке вбивство мирних людей. Що ж до страху щодо зменшення поставок озброєнь з боку насамперед США, то тут Ізраїль виглядає більш самодостатнім, враховуючи найсучаснішу авіацію. Тому з першої години ми спостерігаємо активне включення авіації в дію", – пояснює експерт.

Але, наголошує він, на відміну від України, Ізраїлю доведеться діяти у ширшому ареалі. Завдаючи ударів по території Ірану, Іраку, де є бази КВІР (Корпус вартових ісламської революції), а також, очевидно, по території Лівану та Сирії (Хезболла).

"Український пакет збройної допомоги живе власною логікою, – наголошує Володимир Цибулько. – Тим більше, що операція ЦАХАЛ (Армія оборони Ізраїлю) може тривати щонайбільше два тижні. І якщо вдасться перебити терористів, важливо радикально змінити роль і місце сектору Газа. Запропонувати іншу модель відносин для населення цього анклаву, який, по суті, не має жодних шансів на нормальне існування в умовах домінування ХАМАС".

Читайте також на порталі "Коментарі" – який виклик стоїть перед Ізраїлем – висновки з подій на Близькому Сході.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини