Головна Новини Світ Близький Схід Чому для України важливо, щоб США перемогли на Близькому Сході: які є шляхи розвитку ситуації
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому для України важливо, щоб США перемогли на Близькому Сході: які є шляхи розвитку ситуації

Знищення ХАМАС у Газі не дасть відповіді на запитання – що далі

5 листопада 2023, 13:02
Поділіться публікацією:

Пройшов п'ятий тиждень війни Ізраїлю з ХАМАС, який розпочався після нападу хамасівців 7 жовтня на ізраїльську територію. ЦАХАЛ (ізраїльська армія) проводить операцію в Газі, при цьому видозмінивши початковий план війни проти ХАМАС після переговорів з представниками США. Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що припиняє дипломатичні відносини з ізраїльським прем'єром Біньяміном Нетаньяху через дії ЦАХАЛ у Секторі Газа. Що можна зараз сказати про те, що відбувається на Близькому Сході? Як події там можуть розвиватись далі? Як це впливає на російсько-українську війну? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому для України важливо, щоб США перемогли на Близькому Сході: які є шляхи розвитку ситуації

Загострення на Близькому Сході. Фото: із відкритих джерел

США доводиться будувати нову політику на Близькому Сході

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос розмірковує так:

"Ізраїль планував одне, зараз коригує політику під впливом США. Байден веде переговори із арабами. Можливо, після цього буде ще одна корекція. Для нас важливе голосування у Конгресі щодо виділення Україні грошей та озброєння. І це лише певною мірою залежить від того, що відбувається на Близькому Сході (Білий дім хоче "зашити" допомогу Ізраїлю та Україні в один пакет, республіканці цьому опираються), а більшою мірою – від внутрішньопартійних переговорів у США. Я розумію, що все потрібно пов'язувати. І воно начебто пов'язане, у тому числі в недавньому зверненні Байдена, в дискусіях, які ведуться зараз в Україні та навколо України, в оперативній паузі на нашому фронті... Але поки що складно сказати, як події розвиватимуться далі".

За словами експерта, американська політика на Близькому Сході мала кілька базових стовпів: підтримка Ізраїлю, американських союзників (серед яких, до речі, була і Палестинська автономія), протидія Ірану, стримування його експансії, дотримання ядерної угоди (не даючи Тегерану отримати ядерне озброєння), спроба налагодити відносини між Ізраїлем та низкою арабських країн.

"Це була логічна політика. Але після того, як ХАМАС своїм нападом на Ізраїль, скинув із шахівниці всі фігури, доводиться вибудовувати нову політику. При цьому питання палестинської незалежності, яку Нетаньяху засунув у далеку скриньку, знову активізувалося", – наголошує Ігор Семиволос.

Він наголошує, що знищення ХАМАС у Газі не дасть відповіді на запитання – що далі? І станом на сьогодні, вважає експерт, йде пошук відповідь саме на це.

"На ситуацію активно впливають іранці, росіяни, китайці. Усі вони зацікавлені у стратегічній поразці США на Близькому Сході. А стратегічна поразка Штатів – це автоматично також стратегічна поразка України, – наголошує експерт. – Тому побажаємо американській дипломатії успіхів, активної роботи з усіма партнерами, починаючи від Тель-Авіва до інших регіональних і не лише гравців".

Є дві відмінності між війною, яку веде Ізраїль та війною, яку веде Україна

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан вважає, що є дві базові відмінності між війною, яку веде Ізраїль проти терористичною організацією ХАМАС, і війною, яку веде Україна проти терористичної держави Росія.

"Перша — армія Ізраїлю набагато сучасніша і підготовлена до інтенсивних бойових дій, ніж наша (і на момент повномасштабного російського вторгнення — і зараз). Перш ніж розпочинати якісь операції на землі, ЦАХАЛ завдає масованих авіаударів по базах, військових об'єктах супротивника. А потім уже в хід йде піхота та бронетехніка. Україна, на жаль, досі не має змоги діяти за класикою: спочатку наносити авіаудари, а потім проводити наземну операцію. Саме тому наш контрнаступ 2023 року можна вважати лише обмежено успішним. Ключові цілі (прорив до Азовського моря, вихід на адмінкордон з Кримом) виконані не були саме тому, що у нас немає переваги в повітрі", – пояснює експерт.

Друга відмінність – відразу після нападу ХАМАС, який супроводжувався масовими вбивствами цивільного населення та захопленням заручників, США заявили про те, що нададуть Ізраїлю ВСЮ необхідну допомогу для перемоги над агресором.

"У випадку з Україною за 20 місяців цього так і не сталося. Наші партнери допомагають нам вистояти, але не перемогти. А нам потрібна підтримка, аналогічна до тієї, що отримує Ізраїль. А саме — всі необхідні озброєння та боєприпаси для заподіяння поразки противнику", – наголосив Вадим Трюхан.

Він припускає, що подальший розвиток подій на Близькому Сході може йти двома шляхами.

Або Ізраїль завдає ключових поразок ХАМАСу і переходить до політико-дипломатичного врегулювання (і це шлях, до якого Ізраїль підштовхують практично всі його союзники). Ніхто не зацікавлений, упевнений експерт, щоб регіон накрила гуманітарна криза з сотнями тисяч, а то й мільйонами біженців.

"Якщо все піде таким шляхом, актуалізується питання створення повноцінної Палестинської держави. Але, швидше за все, Ізраїль вимагатиме, щоб той не мав повноцінної армії та інших обмежень. Щось на кшталт того, що було з Японією після поразки у Другій світовій. Плюс – заборона терористичних організацій на кшталт ХАМАС", – зазначає Вадим Трюхан.

Або, продовжує він, ЦАХАЛ не зупиняється вчасно. І це провокує входження у війну серйозних регіональних гравців на зразок Ірану. А не виключено, що й Туреччини.

"Дивідносини між Туреччиною та Ізраїлем поки що не розірвані. Хоч турецького посла звідти відкликано. А Ердоган не просто заявив про те, що не контактуватиме з Нетаньяху, а й фактично став на бік ХАМАС. І це тривожно, – зізнався експерт. – Якщо Туреччина після якоїсь провокації вступить у цей конфлікт, це прямий шлях до Третьої світової. Думаю, саме цьому намагаються запобігти США – не випадково держсекретар Блінкен 5-6 листопада здійснює візит до Туреччини".

Читайте також на порталі "Коментарі" — загострення на Близькому Сході: про що говорить ситуація і хто вийде переможцем.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини