Головна Новини Світ Близький Схід Що показала іранська атака на Ізраїль: чи є ризики посилення конфлікту
commentss НОВИНИ Всі новини

Що показала іранська атака на Ізраїль: чи є ризики посилення конфлікту

Недостатня військова допомога Україні у відображенні військової агресії Росії стає причиною того, що спалахують старі та оголюються нові конфлікти

16 квітня 2024, 16:35
Поділіться публікацією:

Іранська атака на Ізраїль у ніч на 14 квітня із застосуванням 30 крилатих ракет, 120 балістичних і 170 дронів-камікадзе поставила Близький Схід, а можливо не тільки його, на межу нової війни. Ізраїль власне і називає те, що сталося оголошенням війни, обіцяє відповідь, але поки її не дав. Ймовірно, тому, що й збити (у тому числі за допомогою союзників) вдалося майже всі ракети та дрони, а також – тому що ті самі США (головний партнер Ізраїлю) закликають до деескалації, як мінімум не бити по території Ірану. Аналогічної позиції дотримуються європейські партнери Єврейської держави. В Україні ж те, що США, Британія і Франція допомагали збивати іранські ракети і дрони, що летіли на Ізраїль, але не допомагають так само Україні відбивати російські удари, викликає, м'яко кажучи, подив. Експерти поділилися з порталом "Коментарі" роздумами щодо того, що продемонструвала іранська атака на Ізраїль та подальша реакція на неї.

Що показала іранська атака на Ізраїль: чи є ризики посилення конфлікту

Загострення на Близькому Сході. Фото: з відкритих джерел

Поки що конфлікт на Близькому Сході носить контрольований характер

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі впевнений – невчасна та недостатня військова допомога Україні у відображенні військової агресії Росії збільшує ризики для безпеки міжнародної системи загалом.

"Спалахують старі, оголюються нові конфлікти. Тим більше – у рік виборів у США, коли цей фактор традиційно додає нестабільності міжнародній безпеці. Так було 2008 року, коли Росія напала на Грузію. Зараз ми частково бачимо повторення", – вважає експерт.

Втім, продовжує він, поки конфлікт на Близькому Сході має контрольований характер.

"Все залежатиме від того, чи піде ізраїльський прем'єр Нетаньяху на удар у відповідь (від якого його відмовляє Захід) і наскільки серйозним той буде (якщо буде). Нетаньяху в політичному сенсі вигідне відволікання від складної йому внутрішньої ситуації – на зовнішню. Відповідно ризики подальшої ескалації досить високі", – прогнозує Максим Ялі.

Слабкість провокує агресію

Колишній працівник СБУ (у 2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак міркує так:

"Захід показав свою слабкість. І у тому, як "захистив" Україну. І в тому, як стримує праведне бажання Ізраїлю відповісти Ірану. А слабкість провокує подальшу агресію. Так, Захід та деякі сусідні з Ізраїлем країни змогли збити майже 100% всього, що запустив Іран та його сателіти. Але це була спільна робота. Збивали США, Франція, Великобританія, Йорданія, добивав те, що долетіло, сам Ізраїль. Але слід розуміти, що за наступної атаки (а вона точно буде рано чи пізно), коефіцієнт збиття ворожих ракет і безпілотнів може бути не 97% (як у ніч на 14 квітня), а нижче. З усіма, що випливають...".

За словами експерта, доки немає акцентованої, жорсткої відповіді, Іран, Росія та інші авторитарні режими діятимуть у тому ж ключі. Бо слабкість провокує агресію.

"Сьогодні іранська делегація відвідала у РФ виробництво ракет С-300 та С-400. Найімовірніше, скоро Іран перейме якісь технології, – вважає Іван Ступак.

Він не сумнівається, що Ізраїль готовий відповісти. Але поки що не ясно, наскільки жорстко. І де саме — по самому Ірану або його маріонетках типу Хезболли в Лівані.

"Але, якщо відповіді не буде, причому відповіді потужної, то рано чи пізно ми отримаємо нову гарячу точку, а то й точки – і на Близькому Сході, і десь ще", – попереджає експерт.

Це сумний для нас кейс

Народний депутат Верховної Ради України (IX скликання), екс-директор з регіонального розвитку ПрАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" Сергій Магера головним висновком атаки Ірану на Ізраїль вважає, що новий масштабний військовий конфлікт на Близькому Сході більш, ніж можливий.

"Хоча й очевидно досі залишається небажаним не лише для великих гравців, як США, а й двох його безпосередніх сторін – Ірану та Ізраїлю. Але, на жаль, людство знало дуже багато, здавалося б, невигідних нікому воєн, які все одно розпочиналися", – зазначає експерт.

На його думку, Захід показав, що Іран – це не РФ, і в цьому випадку ескалації американці та європейці не бояться, хоч і не прагнуть до неї.

"Ізраїль буде під захистом, хоча цілком імовірно, що плата за підтримку все одно буде. За інформацією ЗМІ, Ізраїлю окреслено "червоні лінії", які йому не слід переходити (зокрема – вдаватися до атак на військові чи атомні об'єкти на території Ірану). Інакше "купол безпеки" від міжнародних партнерів може зникнути", – пояснює Сергій Магера.

Він акцентує, що те, як далі розвиватиметься ситуація (чи це була "разова акція", чи ми побачимо удар у відповідь) – покаже, чи дослухається Ізраїль до своїх союзників.

"Взагалі, це сумний для нас кейс вражаючої відмінності залучення наших партнерів у конфлікт, – вважає експерт. – Україна отримує військову та гуманітарну допомогу, але зовсім і не в тих обсягах, які нам потрібні. "Закрити небо" нам відмовилися. Тільки зараз, на третьому році війни, з'явилася інформація про переговори з Польщею, щоб вона прикрила своїм ППО наші західні області. Чи досягнуто таких домовленостей – все ще питання".

Загалом, констатує нардеп, Захід не хоче робити нічого більшого за те, що він уже зараз робить для України, мотивуючи це спробою уникнути ескалації конфлікту.

"Водночас, у випадку з Іраном та Ізраїлем ми бачимо зовсім іншу картину, – зазначає Сергій Магера. – Виходить, що різниця не в міжнародному праві чи захисті західних цінностей, а в елементарному страху більшого агресора. Така поведінка Заходу змушує задуматися: чи правильно Україна оцінила здатність його бути силою, здатною, якщо не зупинити агресора, то хоча б адекватно допомогти йому дати відсіч?".

Читайте також на порталі "Коментарі" — кого і до чого підштовхне загострення на Близькому Сході: які два союзи можуть виникнути.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини