Головна Новини Світ Росія Чи відновив Путін контроль після спроби заколоту – що тепер чекає на РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи відновив Путін контроль після спроби заколоту – що тепер чекає на РФ

Російського генерала Суровікіна, якщо й залишили в армійській структурі, то повністю відсунули від ухвалення рішень

5 вересня 2023, 15:25
Поділіться публікацією:

Російський генерал Сергій Суровікін, який нібито якийсь час перебував під домашнім арештом і був усунений від військового керівництва армії РФ за тісні зв'язки з керівником ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним (який у червні розпочав заколот проти російського керівництва, а в серпні був ліквідований), вперше за два з лишком місяці з'явився на публіці. Про що це говорить? Чи зумів Путін відновити контроль після спроби заколоту – чи він його не втрачав? Як події всередині РФ можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи відновив Путін контроль після спроби заколоту – що тепер чекає на РФ

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Суровікін цілком може повторити долю Пригожина

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак міркує так:

"Думаю, що за два з лишком місяці після заколоту вагнерівців Путін зумів відновити контроль. Головний призвідник Пригожин та його наближені – ліквідовані. Можна сказати навіть — публічно страчені. А Суровікін майже два місяці був, схоже, ліквідований в інформаційному плані. Перебував поза грою".

Однак, продовжує експерт, фотографія, що з'явилася (якщо вона, звичайно, достовірна і знята саме зараз), говорить про те, що йому, схоже, дозволили вийти з ізоляції.

"При цьому, наскільки відомо, Суровікін втратив посаду головнокомандувача Військово-космічними силами Росії. А судячи з того, що на фото він – у цивільному, що на службі досі не з'явився, можна припустити, що, якщо його залишили в армійській структурі, то повністю відсунули від ухвалення рішень. І, найімовірніше, він перебуває під наглядом російської контррозвідки", – зазначає Іван Ступак.

На його думку, поки що можна констатувати, що Суровікін, схоже, на волі. Але, якщо він буде помічений у необережних контактах, необережних заявах, то цілком може повторити долю Пригожина.

Запасаємось попкорном і стежимо за тим, як павуки в РФ пожирають один одного

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль вважає, що Путін навряд чи відновив контроль після пригожинського заколоту.

"У російських елітах, включаючи найвище військове керівництво, явно є розкол. І червневий бунт підтверджує, що ситуація дійшла критичної точки. Те, що він не завершився поваленням влади, свідчить лише про те, що на той момент не було достатньої консолідації для усунення нинішнього керівництва країни. Але ресурси для того, щоб "хитнути" ситуацію, були. І тепер багато груп, незадоволених тим, у яку прірву Путін і його найближче оточення, ведуть РФ, можуть будувати плани на заколот 2.0. Більш якісний. І доведений до кінця", – пояснює Катерина Коваль.

Щодо Суровікіна, то його поява на публіці (навіть якщо це актуальні фото) нічого особливо не означає, вважає вона.

"Слід розуміти, що ця людина має великий масив інформації. Є лідером у певному секторі, над певними людьми. Відповідно — або йому дозволять перебувати на посаді, що дає певні важелі впливу (чого поки що не проглядається), або нехай у витрату, як Пригожина, – прогнозує Катерина Коваль. — Запасаємось попкорном і стежимо за тим, як павуки в РФ пожирають один одного. Не забуваючи, що головні події відбуваються на полях битв, де українська армія продовжує деокупацію наших територій, що сприяє збільшенню та поглибленню розколів усередині країни-агресора".

Читайте також на порталі "Коментарі" — глухий кут переговорів Ердогана з Путіним – що тепер буде із зерновим коридором.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини