Головна Новини Світ Росія Для чого Путін використав звернення до Федеральних зборів: про що промовчав
commentss НОВИНИ Всі новини

Для чого Путін використав звернення до Федеральних зборів: про що промовчав

Звернення вкотре продемонструвало, наскільки російська чекістська влада відірвана від реальності

1 березня 2024, 15:50 comments26281
Поділіться публікацією:

В останній день зими російський диктатор Володимир Путін звернувся до Федеральних зборів. Розповідав про те, що "спеціальна військова операція" йде за планом, але незрозуміло, коли скінчиться. Бряцав ядерною зброєю у відповідь на заяву президента Франції Еммануеля Макрона про гіпотетичну відправку військ країн НАТО до України. Обіцяв росіянам "золоті гори", на словах роздаючи їм трильйони рублів. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" це звернення, сказане і не сказане Путіним.

Для чого Путін використав звернення до Федеральних зборів: про що промовчав

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Традиційним було залякування Заходу

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова поділилася таким коментарем:

"Я дивилася це звернення, бо готувалася до ефіру, де обговорювали цю тему. І перші 15 хвилин, коли Путін говорив про ракети ("Сармати", "Кинджали", "Циркони"), я мало не заснула від цього звичного набору в стилі "Росія всіх сильніша". Загалом звернення вкотре продемонструвало, наскільки російська чекістська влада відірвана від реальності, а т.зв. "еліти" її бояться – і готові нагороджувати оплесками будь-який, навіть найідіотський пасаж Путіна".

Красномовно, на думку експерта, виглядали витріщені від здивування очі одного з військових, коли Путін розповідав про досягнення російської армії та вміння нинішніх її командирів берегти життя солдатів.

"Традиційним було залякування Заходу тими чи іншими озброєннями, включаючи ядерне. Тим часом йде вже третій рік "дводенної блискучої військової спецоперації", яку Путін проводить в Україні, десятий, як пропагандист Кисельов обіцяв, що РФ перетворить усіх, хто піде проти неї, на ядерний попіл. І, мабуть, 18-й рік як Росія обіцяє заморозити Україну та ЄС", – нагадує Тетяна Попова.

Путіну, акцентує вона, явно не сподобалася заява Макрона про ймовірність відправки контингенту деяких країн НАТО в Україну.

"Видно, наскільки це болісно для самого диктатора та його режиму. Тому було приділено певну увагу в путінському стилі — погрози, погрози, погрози", – пояснює експерт.

Вона зазначає, що друга частина виступу була наповнена деякими нездійсненними обіцянками. Якими Путін традиційно наповнює своє звернення до Федеральних Зборів. І які так само традиційно не виконуються.

"Про те, наскільки далекі путінські обіцянки роздати росіянам трильйони рублів далекі від втілення в життя, було видно по обличчю голови Центробанку — Набіулліної. Коли її ловила камера, там проглядався неймовірний сум-сум, – наголошує Тетяна Попова. – Показово, що Путін нічого не сказав про Придністров'я, яке нещодавно звернулося до РФ за допомогою. Відмовчався він і про вбивство Олексія Навального. І, природно, "не помітив" десятки знищених російських кораблів (за останній рік) та літаків (за останній місяць)".

Путінці на чолі з диктатором ламають російський народ

Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш зізнався, що Путін обдурив очікування – і публіки, і його особисті.

"Фактично це було звернення не президента, а кандидата у президенти, який всім обіцяв все. Тільки дайте народну любов та підтримку, – пояснює експерт. – Путін намалював картину Росії, якої ніколи не буде. Усі анонсовані ним акції, проєкти вимагають грошей. Великих. А у РФ навіть на підтримку нинішнього соціально-економічного становища не вистачає коштів. Дається взнаки і дія санкцій, і те, що фактично третина бюджету витрачається на війну".

За словами Сергія Гармаша, експерти вже підрахували, що 453 трлн. рублів Путін усім учора словесно щедро роздав. При тому, що доходна частина російського бюджету за 2024 рік — всього 35 трлн рублів.

"Просто зіставте ці дві цифри. У цьому плані ми почули казку. Можливо, щиру, але нереальну, "хотілку" кандидата у президенти. Або президента, котрий відчуває, що від нього втомилися, підтримка падає. І готовий обіцяти, що завгодно, аби зупинити цей тренд", – наголошує експерт.

Доречним вважає згадати одне спостереження Карла Маннергейма – фінського генерала, пізніше фельдмаршала, президента Фінляндії з 4 серпня 1944 року по 11 березня 1946 року. Коли той у своїх мемуарах аналізував події 1918-1919 рр. у Росії, зазначив, що нестримним терором та обіцянками світлого майбутнього комуністи зламають російський народ. Так і сталося.

"Так сьогодні діють і путінці на чолі із диктатором. Вони ламають народ Росії, обіцяючи нереальне світле майбутнє, по суті ж, проводячи терор – і всередині, і назовні", – зазначає Сергій Гармаш.

На його думку, у пасажі Путіна про ядерну зброю (у загрозливому розумінні) не було нічого нового. Набагато цікавіше те, чого ми не почули, вважає експерт.

"Ми не почули реакції на події у Придністров'ї та Молдові. Ми не почули нічого про Союзну державу з Білоруссю. Ми не почули, коли буде російський парад перемоги в Києві. Ми не почули про більшість проєктів, на яких раніше Путін піарився, які ставив собі у заслугу. А не почули – бо фактично всі вони невдалі. І зараз він вигадує нові національні проєкти із нереальними витратами. Просто для того, щоб відвернути увагу від своїх невдач, від того, що росіяни живуть гірше і будуть ще гірше", – резюмує Сергій Гармаш.

Є кілька тез, які Путін озвучив у своєму посланні

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса зазначає, що основну частину послання було присвячено внутрішнім соціально-економічним питанням. Виключно через наближення виборів.

"Я виділив би кілька основних тез, які Путін озвучив у своєму посланні. Відразу наголошу, що вони не відрізняються від того, що він говорив раніше. Путін рухається у мейнстрімному наративі Росії, який Кремль взяв на озброєння приблизно рік тому", – пояснює експерт.

Теза перша — РФ володіє ініціативою на фронті, її не перемогти.

Теза друга — Росія готова до переговорів із Заходом, але лише на своїх умовах. А саме – відхід України до сфери впливу РФ. При цьому Путін ув'язав переговори про Україну з переговорами про стратегічну стабільність між РФ і США, акцентує Ілля Куса.

Теза третя – РФ робить ставку на незахідні держави, яким слід об'єднуватись у блоки проти Заходу, домінувати у світовій багатополярній системі міжнародних відносин (за що давно виступає Путін).

Читайте також на порталі "Коментарі" — в ISW знають, які дві цілі сьогодні має Путін.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини