Головна Новини Світ Росія Що відбувається в Росії після бунту Пригожина – чому часу у Путіна тепер не так багато
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається в Росії після бунту Пригожина – чому часу у Путіна тепер не так багато

На подальший розвиток подій впливатиме психологічний та фізичний стан Путіна, конфлікти між групами впливу в РФ, а також військова ситуація на фронті

30 червня 2023, 12:52
Поділіться публікацією:

Йде шоста доба після бунту ПВК "Вагнер" на чолі з Євгеном Пригожиним. Російський диктатор Володимир Путін (або його двійник) різко активізувався, почав вилазки до народу. Мусуються чутки, що почалася чистка в армії, зокрема генералів, яких підозрюють у допомозі бунтівникам. Керівник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Кирило Буданов заявив, що після заколоту "Вагнер" більше не воюватиме в нашій країні. Також українська розвідка вважає, що протистояння між представниками ФСБ та Міноборони РФ починає входити до активної фази. Що можна сказати, виходячи з цих заяв та дій? Як події після пригожинського бунту можуть розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що відбувається в Росії після бунту Пригожина – чому часу у Путіна тепер не так багато

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Виникнення в Росії Смути та системної політичної кризи може сприяти завершенню війні в Україні

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко вважає, що сценарії подальшого розвитку подій можуть бути різні. Він наголошує, що заколот і реакція на нього виразно проявили політичне та психологічне ослаблення Путіна. Різко посилилася його залежність від своїх силовиків.

"При цьому конфліктність та ворожість у таборі російських силовиків не подолана, – зазначає політолог. – Заколот Пригожина провалився, а протиріччя між різними групами російських силовиків збереглися, і вони не вирішені. Путін поки що не зробив жодних кардинальних кадрових рішень. Він зберігає тендітний баланс між ворогуючими групами серед російських силовиків та у своєму оточенні. Але якщо нічого не робити, то конфлікт може продовжитися та загостритися".

На подальший розвиток подій, на думку експерта, впливатиме психологічний та фізичний стан Путіна (про що ми знаємо вкрай мало), протиріччя та конфлікти між різними групами впливу (насамперед серед силовиків), а також військова ситуація на українському фронті.

Володимир Фесенко представив деякі із можливих сценаріїв.

1. Путін хоча б частково відновлює дієздатність свого режиму всередині Росії (зокрема через кадрові перестановки та посилення внутрішніх репресій). Але в міру фізичного та психологічного ослаблення Путіна буде старіти і деградувати його режим. Це еволюційний сценарій.

2. Несподівана смерть Путіна. А далі загострення боротьби за владу (явне чи приховане), що врешті-решт завершиться або колективним керівництвом на перехідний період, або визначенням переможця, який стане новим російським диктатором.

3. Палацовий переворот, який призведе або до появи нового російського диктатора, або до виникнення гострої та системної політичної кризи ("Смута").

4. Виникнення Смути (політичної кризи) внаслідок неконтрольованого загострення боротьби між російськими силовиками або внаслідок поразок на українському фронті. Путін формально може залишатися при владі, але втратить контроль за ситуацією.

"Виникнення в Росії Смути та системної політичної кризи може сприяти завершенню війні в Україні. Російські еліти та силовики змушені будуть перейти на боротьбу за владу всередині РФ, їм буде не до нас, – пояснює політолог. – Якщо ж путінський режим буде відносно дієздатний, то війна проти України продовжиться в інерційному режимі обмеженої інтенсивності".

У Путіна є час приблизно до грудня щодо прийняття кадрових рішень щодо міністра оборони Шойгу та начальника Генштабу Герасимова

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков міркує так:

"Збройний заколот, піднятий Пригожиним, який був фронтменом групи впливу (веж Кремля), розвивається вже у політичній площині. Путін намагається поновити свій імідж. Показати, що цар справжній. Глибинний народ, середній офіцерський склад, низка вищої армійської ланки Пригожина підтримували. Нехай не явно, але в душі так точно. Вважаючи, що він діяв правильно. Що група міноборонців від імені Шойгу і Герасимова — зарвалася, закралася, неправильно веде війну. Цю ситуацію зрозумів Путін. Що заколот був не просто пригожинський. Що все значно серйозніше. Що проти нього особисто, а також проти вищого військового керівництва налаштовано чималу частину збройних сил. І він фактично склав переприсягу, зібравши в Кремлі керівництво МО, Росгвардії. Потім "призначив" винного. Мовляв, військові та росгвардійці – великі молодці, а бунтівниками на чолі з Пригожиним нібито рухали не політичні мотиви, а виключно меркантильні. Мовляв, он як ми його фінансували, а він хотів ще більше. І, схоже, крав до того ж".

На думку Олега Старікова, методологічно тут Путін все робив правильно. Показав, як він довіряє збройним силам, Росгвардії. Наголосив на їх значущості. Виставив Пригожина жадібним злодієм.

"Навіщо він ні з того, ні з цього пішов у народ? Показати, що цар справжній. При цьому поїхав на околицю імперії – в дагестанський Дербент. Вирішувати "дуже важливе питання" з туризму. Бо у Путіна шок. Йому треба було якось від шоку відійти. Тому що його зрадив "близький боярин" – Пригожин. Путіну хотілося позитиву. Побачити народну любов. Вірні йому люди і зібрали таку масовку", – пояснює експерт.

Він вважає, що Путін має час приблизно до грудня, щоб прийняти кадрові рішення щодо міністра оборони Шойгу і начальника Генштабу Герасимова.

"Швидко їх зняти не вийде – вони носії ядерних валізок. До того ж, швидке зняття – це показати слабкість. Мовляв, таки виконав ще одну вимогу Пригожина. Так не можна. Але прибирати їх треба, інакше є ризик, що вже буде армійський бунт, – зазначає Олег Старіков. – При цьому ситуація на фронті значення не має. Йде тупо поділ влади. Найімовірніше, спочатку приберуть Герасимова, потім Шойгу. Якщо Путін на це не піде, є велика ймовірність, що 2024 року він не залишиться при владі, так само як і не зуміє передати її вірному наступнику".

Читайте також на порталі "Коментарі" — підсумки заколоту Пригожина: що сталося насправді – чи буде продовження.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини