Головна Новини Світ Росія Що відбувається з Вагнером – чи є майбутнє у Пригожина та його найманців
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається з Вагнером – чи є майбутнє у Пригожина та його найманців

Зараз ситуація з ПВК «Вагнер» явно у підвішеному стані

17 серпня 2023, 15:38
Поділіться публікацією:

ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, яка перебазувалась у Білорусь після дивного червневого недозаколоту, тепер називається "освітня організація" "Група Вагнер" і офіційно зареєстрована в Білорусі. Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) звернули увагу на те, що Пригожин продовжує активно коментувати діяльність вагнерівців в Африці, але при цьому ніяк не коментує війну в Україні. Що відбувається зараз із цим угрупуванням – і чому? Чи є шанс, що його буде знищено (розвалено), адже в тій же Африці вагнерівці, які явно стоять за низкою переворотів, чимало насолили великим світовим гравцям? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що відбувається з Вагнером – чи є майбутнє у Пригожина та його найманців

Євген Пригожин. Фото: з відкритих джерел

Ризики для Пригожина та ПВК "Вагнер" зростають

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко вважає, що поки що ми бачимо дуже суперечливу ситуацію навколо ПВК "Вагнер".

"За логікою, Путін мав би показово і жорстоко розправитися з бунтівниками, як це робили свого часу майже всі диктатори. Навіть Ердоган відправив до в'язниць тисячі військових, які підняли заколот проти нього або співчували цьому заколоту. Путін цього не зробив", – зазначає експерт.

На його думку, є три можливі пояснення (не виключено – взаємопов'язаних).

1. Путін з'ясував, що це був заколот не проти нього, а проти Шойгу. Вагнірівці зберігають лояльність Путіну і ще потрібні йому і проти України, і особливо в Африці. Тому вагнерівців зберігають у стратегічному резерві.

2. Путін все ще боїться вагнерівців, тому відправив їх від гріха подалі до Білорусі, щоб зняти конфлікт між Пригожиним та Шойгу, який виник на фронтах в Україні.

3. На Пригожина зав'язані африканські активи Кремля, і, можливо, багатомільярдні таємні рахунки. Для Пригожина це гарантія безпеки, а Кремль хоче повернути контроль хоч би над частиною цих активів.

"Зараз ситуація із ПВК "Вагнер" явно зависла, – продовжує Володимир Фесенко. – Кремль не хоче фінансувати цю структуру, а Лукашенко не має коштів для їх утримання. Та й надто вони небезпечні для постійного перебування на території Білорусі. Також очевидно, що Шойгу планомірно вичавлює Пригожина і зі сфери впливу Міноборони в Росії, в Україні, із Сирії, хоче видавити "Вагнер" навіть із Африки та замінити там пригожинців своєю структурою".

Експерт не виключає, що відбудеться реструктуризація ПВК "Вагнер" та повернення ядра вагнерівців до Африки.

"Пригожин напевно намагатиметься зберегти ядро ПВК "Вагнер" в Африці та частину своєї політичної інфраструктури в Росії. Він, певне, відчуває, чи знає, що у РФ можливі зміни – і хоче взяти участь у майбутніх битвах влади. Але і його смертельні вороги не пасивно спостерігатимуть за цією ситуацією. Протистояння між Шойгу та його противниками не завершено і може відновитися у нових формах", – прогнозує Володимир Фесенко.

На його думку, ризики для Пригожина та ПВК "Вагнер" зростають і в Африці.

"Переворот у Нігері знову загострив ризики, пов’язані з активністю вагнерівців у цьому регіоні. З високою ймовірністю, проти ПВК "Вагнер" вводитимуть жорсткі санкції. Можливо, цю структуру буде оголошено терористичною. Спецслужби різних західних країн можуть розпочати спецоперації проти вагнерівців. Тож ми ще почуємо про ПВК "Вагнер" у різних скандальних та конфліктних ситуаціях, але вплив цієї організації поступово зменшуватиметься", – вважає експерт.

Кремль від послуг вагнерівців не відмовився, але намагається обмежити діяльність цієї групи усередині РФ

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала розмірковує так:

"Якщо цю групу зареєстрували в Білорусі, значить, Лукашенко не був проти. Як, схоже, він не проти їхніх провокативних заяв на адресу Польщі та Литви. Не виключаю навіть спроб проникнення диверсійних груп вагнерівців у ці країни. І, схоже, поки що ці найманці потрібні Москві та Мінську – для виконання якихось завдань. Спрямованих як проти країн НАТО, так і на продовження діяльності в Африці, де вагнерівці зачепилися-зміцнилися вже давно. І висмикувати їх звідти РФ немає сенсу, адже їй важливо посилювати там свої позиції. Нехай навіть руками найманців. На тлі обстановки в Західній Африці (переворот у тому ж Нігері), Кремль не хоче втрачати таку силу як найманці групи "Вагнер", які реально наробили в Африці проблем для тих же країн Західного світу. З'явилася навіть інформація, що у Великій Британії підготували загін спецназу, щоб вирішити питання з вагнерівцями на Африканському континенті. Думаю, незабаром стане зрозумілим, наскільки це відповідає дійсності".

Поки що, вважає експерт, можна констатувати, що Кремль від послуг вагнерівців не відмовився. Але намагається обмежити діяльність цієї групи усередині РФ, оскільки Пригожин своїм червневим "маршем справедливості" фактично дискредитував Генштаб та керівництво Міноборони. І те, що Пригожин останнім часом не коментує російсько-українську війну, можливо, вважає Віталій Бала, було однією з умов Кремля, коли з ним укладали нову угоду.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у РФ полетіли голови: чи справді Кремль почав позбавлятися неугодних – до чого це призведе.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини