Головна Новини Світ Росія Що зміниться після смерті Путіна: навіщо розганяється ця історія
commentss НОВИНИ Всі новини

Що зміниться після смерті Путіна: навіщо розганяється ця історія

Якщо після смерті Путіна біля керма залишиться путінське оточення, навряд чи відбудуться кардинальні зміни

1 листопада 2023, 11:48
Поділіться публікацією:

Після оприлюднення заяви про можливу смерть російського диктатора Володимира Путіна, Telegram-канал Генерал СВР повідомив, що зараз у Кремлі нібито засідає "дублер" і йде підготовка до значних перестановок. І хоча версія про смерть Путіна викликає чимало обґрунтованих сумнівів, всі розуміють, що він – не вічний. Журналіст-розслідувач Христо Грозєв із Bellingcat стверджує, що після бунту покійного Пригожина в РФ відбувається внутрішній хаос, у Путіна немає довіри до свого оточення, а воно живе в страху. Про що говорять почастішання повідомлення про смерть і двійників Путіна? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Що зміниться після смерті Путіна: навіщо розганяється ця історія

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Хто б не прийшов після Путіна до влади в РФ, агресивна політика там зберігатиметься

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе вважає, що такі "вкидання" необхідно трактувати дуже обережно.

"Війна вимагає повної концентрації як воєнно-політичного керівництва України, так і всього населення. На жаль, у багатьох українців існує неправильне розуміння ситуації. Мовляв, якщо Путін помре, війна мало не одразу закінчиться. Так, звичайно, терорист Путін є однією з ключових постатей у країні-агресорі. Але треба розуміти, що його смерть не означає автоматичного припинення війни. І автоматичний крах владної вертикалі. Якщо біля керма залишиться путінське оточення, навряд чи відбудуться кардинальні зміни", – зазначає експерт.

Поки, продовжує він, ми не бачимо перестановок у верхівці Кремля, слід стримано сприймати будь-яку інформацію про хвороби чи смерть Путіна.

"Зрозуміло, що з емоційного погляду ми бажаємо йому смерті за те горе, яке він заподіяв. Але з погляду логіки розслаблятися нам не можна. І тим більше не можна вестися на російські "вкидання". Щодо внутрішньоросійського кейсу, там такі "вкидання" спрямовані на те, щоб посіяти хаос усередині правлячих кіл. І це означає, що групи борються за переділ влади. Мова приблизно про три групи впливу. Перша – умовний Кооператив "Озеро" (найближче коло Путіна), друга – ФСБ, третя – колишнє Головне розвідувальне управління (ГРУ), перейменоване на Головне управління Генштабу збройних сил РФ", – пояснює Антон Кучухідзе.

У цьому трикутнику, наголошує він, йде боротьба. При тому, що у ФБС не всі підтримують Путіна.

"Поки що не ясно, хто перемагає. Як не ясно і те, яким чином вплине виборча кампанія на посилення/ослаблення однієї з цих сил. Що зрозуміло, то це те, що в рашисткій політичній культурі останніх 20 років до таких технологій ще не вдавалися. Ні опоненти, ні владні. Що доводить посилення внутрішньокулураної боротьби за владу", – наголошує експерт.

Він нагадує, що Головне управління розвідки Міноборони України вже порадило всім акуратно та стримано сприймати таку інформацію. А секретар РНБО Олексій Данілов назвав цю ІПСО, спрямованою, зокрема, проти нашої країни.

"Давайте прислухатися до таких коментарів, спрямовуючи свої зусилля на наближення нашої перемоги. Тут важливі переговори щодо посилення підтримки нашої країни (військової, фінансової), посилення санкцій проти агресора. Все те, що і робить наше найвище військово-політичне керівництво", – зазначає експерт-міжнародник.

На його думку, хто б не прийшов після Путіна до влади в РФ, агресивна політика там зберігатиметься. Вже чотири століття росіяни атакують Україну та всі народи, які їх оточують, наголошує Антон Кучухідзе.

"Вихід один – максимально послабити РФ, зруйнувати її військовий потенціал, розірвати саму недоімперію. А внутрішньополітична війна там – це лише про владу, – запевняє експерт. – Але не про зупинення агресії проти України та всього цивілізованого світу".

Вся ця історія – явно керується ФСБ

Політтехнолог Юрій Подорожній розмірковує так:

"Коли вперше російська опозиція почала говорити, що Путін помре до кінця цього року, постало логічне питання – навіщо це їй? Багато хто ризикнув своїми іменами, висловлюючи такі прогнози. І ось, справді, з'явилося неофіційне повідомлення, що Путін нібито все... Зрозуміло, що це була інформація з п'ятисортного телеграм-каналу. Але згодом її передрукували західні ЗМІ. Почалася різноманітна конспірологія".

Вся ця історія – явно керується ФСБ, упевнений експерт. Поки що незрозуміло, на чиєму боці тут виступає опозиція, але історія явно ефесбешна, наголошує він. І розвивається вона під чергові вибори Путіна, намічені на березень 2024 року.

"Мета – мобілізувати електорат Путіна, який голосуватиме. Частина електорату голосуватиме за Путіна, бо він вижив, незважаючи на "підступи ворогів". Частина не піде на вибори, бо там "двійник". У будь-якому випадку – Путін у виграші. Насправді він, звісно, живий. Здійснити таку заміну неможливо. Це точно стало б відомо, тут без витоку не обійшлося б. Тим більше, зараз, коли "цар" далеко не так любимий, як раніше", – констатує Юрій Подорожній.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять заяви Путіна про погром у Махачкалі: чи може ситуація в РФ вийти з-під контролю.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини