Головна Новини Світ Туреччина Інтрига виборів в Туреччині: хто ближчий до перемоги – кого негласно підтримує Кремль
commentss НОВИНИ Всі новини

Інтрига виборів в Туреччині: хто ближчий до перемоги – кого негласно підтримує Кремль

Турецька опозиція має шанс не тільки поставити свого представника на президентську посаду, а й сформувати парламентську більшість

12 травня 2023, 14:15 comments1713
Поділіться публікацією:

У Туреччині цієї неділі, 14 травня, відбудуться президентські та парламентські вибори. На даний момент в опитуваннях чинний глава держави Реджеп Тайіп Ердоган, який фактично 20 років править країною, відстає від свого головного суперника — Кемаля Киличдароглу. Фінал виборчих перегонів, які можуть і не завершитися в першому турі, проходять на фоні переговорів про продовження зернової угоди, де знову включила шантаж Росія. Який внутрішньополітичний розклад у Туреччині зараз? Який результат виборів виглядає найімовірнішим? Чи може позиція офіційної Анкари щодо російсько-української війни зазнати будь-яких змін у результаті гіпотетичної зміни влади в Туреччині? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Інтрига виборів в Туреччині: хто ближчий до перемоги – кого негласно підтримує Кремль

Вибори у Туреччині. Фото: із відкритих джерел

Представники турецької опозиції вже встигли звинуватити Росію у втручанні у вибори

Старший аналітик Центру досліджень сучасної Туреччини, кандидат політичних наук, експерт-міжнародник Євгенія Габер зазначила, що справді вчора велике агентство KONDA Research (дуже солідне) привело дані опитування, згідно з яким Реджепа Ердогана підтримує 43,7% опитаних, а його суперника Кемаля Киличдароглу – 49,3%.

"Синан Оган (націоналіст), який йде третім, отримав лише 4,8%, а четвертий Мухаррем Індже – 2,2%. Однак учора ж Мухаррем Індже, побачивши подібну тенденцію, а також на фоні "касетного скандалу", коли були опубліковані плівки нібито з сексуальним зв'язком, що порочить його, зняв свою кандидатуру. Офіційно він не закликав своїх виборців голосувати за Киличдароглу, але натякнув, що представляє саме опозицію. І є припущення, що більшість його виборців віддасть свої голоси саме Киличдароглу, який, маючи і так більше 49% підтримки, при додаванні ще 1-2% може перемогти вже у першому турі", – пояснює Євгенія Габер.

Щодо парламентських виборів, то зараз "Республіканський альянс" (до нього входить ердоганівська Партія справедливості та розвитку, а також Партія націоналістичного руху та дві малі партії, не представлені в парламенті) набирає 44% голосів. Тобто, приблизно 280 із 600 місць, уточнює аналітик. А Національний блок (або блок "Нація"), де представлений лідер Республіканської народної партії – Киличдароглу та ще п'ять партій, набирає близько 40%. А Курдський блок "Праця і свобода" – трохи більше ніж 12%.

"З огляду на те, що на президентських виборах курди заочно підтримують Киличдароглу, можна припустити, що вони нададуть відповідну підтримку і в парламенті. Тобто у нинішньої опозиції може періодично виходити ситуативна парламентська більшість з тих чи інших питань, – акцентує експерт. – Зрозуміло, що Ердоган та його прихильники боротимуться за перемогу до останнього. Отже, легкої передачі влади, навіть якщо до цього все прийде, не передбачається".

На думку Євгенії Габер, за будь-якого розкладу навряд чи варто очікувати істотних змін позиції офіційної Анкари у ракурсі війни в Україні. Проте останні заяви від опозиції на адресу Росії були досить жорсткими. Що, звісно, для України добре, зазначає експерт.

"Так, учора звернув на себе увагу твітт Киличдароглу, де він написав турецькою та російською мовою звернення до росіян. Наголосивши, що в Туреччині знають – саме РФ стоїть за фейками, дипфейками, вкиданнями та скандалами. Фактично звинуватив Росію у втручанні у турецькі вибори. Зазначивши, що виступає за дружбу та співпрацю, наголосив – якщо Москва хоче і після 15 травня (тобто після виборів) продовжувати нормальні відносини, їй слід прибрати руки від Турецької держави. Це викликало шквал емоцій у Росії, як й у самій Туреччині, де люди втомилися від російського втручання. Ті ж, хто підтримує Ердогана, навпаки, заявили, що Киличдароглу все вигадав. Факт у тому, що опозиція не дуже любить РФ, – констатує аналітик. – Днями один із дипломатів, який йде за списками від опозиції, виступив із програмною промовою. Там було висловлено підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, включаючи Крим. І наголошувалося, що будь-які дипломатичні переговори можливі лише за умови відновлення територіальної цілісності України. Наголошувалося, що Туреччині важливі рівні відносини з РФ, що вона продовжить підтримку зернову ініціативу, обміни полоненими щодо відновлення миру в регіоні. Явно давалося зрозуміти, що загравань із Росією за нової турецької влади не буде".

Зрозуміло лише дві речі: перша – швидше за все, це будуть вибори у два тури; друга – Ердоган може як виграти, так і програти

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан звертає увагу, що ці вибори в Туреччині вперше за багато років – реально конкурентні.

"Це стало реальністю завдяки тому, що опозиція змогла об'єднатись навколо єдиного кандидата, – пояснює експерт. – Від цього напруга – висока, як ніколи. Адже ставки надхмарні. Ердоган за останні роки свого правління зміг зробити Туреччину своєрідною золотою акцією для ключових геополітичних гравців, у тому числі й насамперед – так званої російської федерації, а також США, ЄС і навіть Китаю. Не дивно, що за те, хто буде наступним президентом, розгорнулася запекла боротьба".

Вадим Трюхан наголошує, що Кремль йде на безпрецедентні фінансові втрати заради того, щоб допомогти залишитися Ердогану при владі.

"Сам Ердоган вже перевищив усі мислимі та немислимі рамки популізму в обіцянках усіляких соціально-економічних благ цілим категоріям виборців, у тому числі держслужбовцям. Отже, результати виборів поки що виглядають абсолютно непередбачуваними", – вважає експерт.

На його думку, зрозуміло лише дві речі: перша – швидше за все, це будуть вибори у два тури; друга – Ердоган може як виграти, так і програти.

"Україні слід поводитися дуже акуратно, – попереджає Вадим Трюхан. – Жодним своїм публічним рухом нам не можна показати свою прихильність до того чи іншого кандидата. Особливо з огляду на те, що паралельно з президентськими проходять і парламентські вибори, на яких партія Ердогана отримає досить велику кількість мандатів".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Євросоюзі більше не розглядають Китай як посередника між Україною та РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини