Головна Новини Світ Туреччина Що відбувається з передвиборчими перегонами у Туреччині – як їх фінал може відобразитися на Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається з передвиборчими перегонами у Туреччині – як їх фінал може відобразитися на Україні

На фоні активної передвиборчої кампанії з боку опозиції Ердогану складно

27 квітня 2023, 17:04 comments1266
Поділіться публікацією:

У розпал передвиборчої кампанії у президента Туреччини Реджепа Ердогана почалися проблеми зі здоров'ямПочалися й маніпуляції із цього приводу, зокрема про те, що Ердогана нібито інфарктЩо зараз відбувається на фронтах турецької передвиборчої гонки, фінал якої намічено на 14 травня? Чи може її результат серйозно переформатувати зовнішню політику Туреччини, зокрема, в ракурсі російсько-української війни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що відбувається з передвиборчими перегонами у Туреччині – як їх фінал може відобразитися на Україні

Вибори у Туреччині. Фото: із відкритих джерел

Ердоган та його партія обрали зовсім іншу тактику передвиборних перегонів

Старший аналітик Центру досліджень сучасної Туреччини, кандидат політичних наук Євгенія Габер звертає увагу, що цього року президент Ердоган та його партія обрали зовсім іншу тактику передвиборних перегонів.

"Це пов'язують з тим, що об'єднана опозиція (т.зв. "Стіл шести") складається із шести різних партій, кожна з яких має свого лідера. Єдиним кандидатом висунутий керівник головної опозиційної сили Республіканська народна партія (РНП) Кемаль КиличдароглуУ разі перемоги, його майбутніми віце-президентами, за домовленостями, будуть мер Стамбула (Екрем Імамоглу) та мер Анкари (Мансур Яваш), обрані від Альянсу Нації, сформованого опозиційними партіями РНП та Хорошою партією, – розповідає експерт. – Опозиція активно проводить передвиборчу кампанію, виступи, мітинги. І, коли Ердоган має, по суті, лише Ердогана, опозиція має вісім осіб, які різною мірою популярні. Кожен із них їздить у регіони, мітинги одночасно йдуть у різних частинах країни. Іноді вони об'єднуються, навіть незважаючи на різницю політичних поглядів. На тлі такої активної, навіть агресивної передвиборчої кампанії з боку опозиції, Ердогану складно".

Євгенія Габер зазначає, що основні гасла опозиції досить популярні – необхідність покращення економічної ситуації в країні, боротьба з корупцією, критика влади (а біля керма Туреччини в останні 20 років стояла ердоганівська Партія справедливості та розвитку (ПСР; турецькою – Adalet ve Kalkınma Partisi або ж AKP).

"Що може цьому протиставити партія влади? Вона заявила, що не проводитиме мітингів, зробивши ставку на церемонії відкриття. Запуск масштабних інфраструктурних проектів. І це справді відбувається. Наприклад, було презентовано національний електромобіль TOGG, повністю зроблений у Туреччині. Спущений на воду турецький авіаносець TCG Anadolu (L-400) з безпілотниками турецького виробництва на борту. Проводяться відкриття мостів, доріг, інфраструктурних проектів, демонструються нові танки та літаки. Так Ердоган та його партія намагаються продемонструвати свої козирі, у тому числі у ракурсі перетворення Туреччини на регіональну супердержаву. До того ж це дозволяє чинному президенту економити сили. Адже участь у подібних церемоніях глави держави начебто й так передбачається. При цьому не потребує серйозного напруження фізично і морально, як було б під час виступів на тих же багатотисячних мітингах", – пояснює експерт.

До того ж, продовжує вона, з 22 березня до 21 квітня був Рамадан – мусульманський пост, коли традиційно дещо уповільнюються політичні процеси. І саме після Рамадану партія влади та її лідер Ердоган мали намір активніше включитися у виборчі перегони.

"Але, як бачимо, у чинного президента погіршилося здоров'я. Саме тому анонсовану його особисту участь у церемонії завантаження ядерного палива на АЕС "Аккую" (Akkuyu) замінили форматом онлайнТакож планувалися його виступи у трьох найбільших містах – Стамбул (16-20 млн осіб), Анкара (близько 5 млн), Ізмір (близько 3 млн). Це дуже важливо з огляду на те, що з 2019 року, вперше за 20-річну історію перебування ПСР при владі, у цих трьох ключових містах – опозиційні мери. Поки що немає офіційних повідомлень, що Ердоган готовий до таких виступів. Є спекуляції, що він нібито мав інфаркт, чутки, що загострилися старі проблеми зі здоров'ям. Втім, як запевняє голова турецького МОЗ Фахреттін Коджа, стан Ердогана покращується, найближчим часом повернеться до передвиборчої кампанії. Але навіть якщо він не зуміє повернутися у передвиборчу гонку, це навряд чи вплине на настрій тих, хто традиційно підтримував ПСР. Адже вони голосували насамперед за лінію партії, – наголошує Євгенія Габер. – Безумовно, у ПСР є ті, хто за необхідністю зуміє продовжити гонку замість Ердогана".

Якщо відбудеться зміна влади, кардинально турецька зовнішня політика не зміниться, впевнена експерт. У тому числі щодо України та Росії.

"Балансування, хоч і з певними нюансами, продовжуватиметься, – вважає Євгенія Габер. – Опозиція, ставши владою, намагатиметься зберегти добрі відносини і з Україною, і з Росією. Можливо, зміняться лише тактика та принципи вибудовування цих відносин. Але приєднання до антиросійських санкцій, запровадження натовських військових кораблів у Чорне море на довгостроковій перспективі – очікувати, у будь-якому разі, не доводиться".

Вразливе місце Ердогана – висока інфляція, економічні проблеми, що посилилися внаслідок нещодавнього масштабного землетрусу

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно міркує так:

"Ми не знаємо точно, що відбувається зі здоров'ям Ердогана. Орієнтуємося лише на повідомлення, що з'являються або їх спростування. Що стосується взагалі виборів у Туреччині (відбудуться 14 травня одночасно і парламентські, і президентські), то вони цікаві, тому що відбуваються на тлі інтенсивних подій, пов'язаних як із внутрішніми, так і зовнішніми процесами (російсько-українська війна, зміна геополітичної епохи). Я б охарактеризувала ці вибори так: перемога Ердогана вже не виглядає так впевнено, як здавалося кілька місяців тому, але й перспективи опозиції не такі однозначні, щоб пророкувати їй беззастережний тріумф. Умовно кажучи, шанси мають і влада, і опозиція, але при владі в особі Ердогана шансів дещо більше".

За словами аналітика, вразливе місце Ердогана – висока інфляція, економічні проблеми, що посилилися внаслідок нещодавнього масштабного землетрусу. А також те, що шість опозиційних сил зуміли об'єднатися, висунувши єдиного кандидата.

"Очевидно, що Ердоган хоче зробити ставку на зовнішню політику, наголошуючи на необхідності Туреччини завжди дотримуватися своїх національних інтересів. Той самий вступ Швеції (заблокований) і Фінляндії (що сталося цього місяця) до НАТО він використав, висуваючи ті чи інші умовиУ війні Росії проти України офіційна Анкара у військово-політичному сенсі – на боці України (завжди підтримувала наші суверенітет та територіальну цілісність, постачає безпілотники і не лише), але в економічному – цілком співпрацює з РФСтала посередником у "зерновій угоді", яка постійно пропонує себе в цьому статусі в ракурсі глобальних мирних переговорів", – зазначає Олеся Яхно.

Щодо опозиції, продовжує експерт, то вона у питаннях зовнішньої політики чи то не особливо відрізняється від нинішньої влади, чи то не особливо акцентує на ній увагу, воліючи робити ставку на внутрішню тематику (економіка, необхідність трансформації країни тощо).

"Можливо, опозиція, у разі приходу до влади, буде менш віддана спільним з Росією проектам. Але акцент залишиться на вигоді для самої Туреччини. І якщо їй буде вигідно співпрацювати з РФ за тими чи іншими напрямками, без загрози підставитися під санкції, вона це робитиме", – прогнозує аналітик.

Він вважає, що до останнього зберігатиметься інтрига – хто ж переможе.

"Але вже зрозуміло, що конкурують образи напівавторитарного Ердогана та демократичнішої опозиції. Готовий, у разі своєї перемоги, призначити низку віце-президентів, які б поділяли владу за напрямами. Щоправда, поки що незрозуміло, як до цього віднесеться турецьке суспільство", – констатує Олеся Яхно.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Росія знову почала зривати зернову угоду – яку мету має ворог.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини