Головна Новини Світ США Чи отримає Україна допомогу від США: чому американці ризикують
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи отримає Україна допомогу від США: чому американці ризикують

Враховуючи політичне напруження ситуації в США, республіканці можуть продавити в результаті саме свій варіант законопроєкту про допомогу Україні

22 березня 2024, 14:45 comments1768
Поділіться публікацією:

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, який раптово прибув до Києва, впевнений, що Палата представників схвалить законопроєкт про допомогу для України, причому в тому вигляді, в якому його прийняв Сенат (з підтримкою нашої країни в обсязі 60 млрд доларів). Спікер Палати представників Майк Джонсон, начебто, теж надсилає позитивні сигнали. Чи виправдаються наші очікування? Що в результаті буде із зовнішньою допомогою від США? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи отримає Україна допомогу від США: чому американці ризикують

Допомога Україні від США. Фото: з відкритих джерел

Швидше за все буде ухвалено оновлений варіант законопроєкту про допомогу Україні

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко вважає, що ситуація залишається невизначеною.

"Адже поки Салліван говорить про те, що законопроєкт про зовнішню допомогу буде прийнятий Палатою представників у тому вигляді, в якому пройшов Сенат (безоплатні 60 млрд доларів), сенатор-республіканець Ліндсі Грем, який також нещодавно відвідав Київ, дав зрозуміти, що допомогу нам, швидше за все, виділять у вигляді кредиту. Нехай навіть на довгий термін, без відсотків, але кредиту. Що означає чергова тяганина з ухваленням законопроєкту. При тому, що основна частина коштів, що виділяються на військову підтримку України, і так залишається в США – у вигляді оборонних замовлень для місцевих виробників", – зазначає експерт.

На його думку, враховуючи політичне напруження ситуації в США, республіканці можуть продавити в результаті саме свій варіант (який поки не оприлюднений — і який має пройти обидві палати парламенту).

"При цьому США зараз серйозно ризикують, влаштувавши такі ігри навколо зовнішньої допомоги, куди "зашита" підтримка не тільки України, а й Ізраїлю, Тайваню. Це відбувається на тлі неприхованого хвилювання європейців, які бачать подібну тяганину у наданні Штатами допомоги своїм союзникам і партнерам. Якщо додати сюди резонансні заяви Трампа, який періодично критикує Європу, то стає зрозуміло, чому в ЄС зараз відбувається багато різних рухів у питанні посилення оборони, а також надання більшої підтримки Україні", – пояснює Ігор Петренко.

Він вважає, що демократи, а також помірковані республіканці розуміють, що подібними зволіканнями вони відкривають вікно можливостей для інших країн, які захочуть більше впливати на традиційних союзників та партнерів США, заходячи на традиційну американську вотчину. І це може стати одним із стимулів підштовхування до якнайшвидшого голосування за зовнішню допомогу.

"Але, — підкреслює експерт, — швидше за все, буде прийнято оновлений варіант, не такий позитивний для нас як той, що прийняв у лютому Сенат".

Виділення допомоги Україні виглядає дедалі ефемернішим

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький розмірковує так:

"Мене дивує впевненість нашої влади, що допомога від США буде. Насправді це не можна повністю прогнозувати. Очевидним є тренд на те, щоб до президентських виборів у США (до листопада) не робити жодних різких рухів в українському питанні. Зрозуміло вже, що перемогти до того часу ми РФ не зможемо, що було б у плюс Байдену та демократам. Але вони зацікавлені в тому, щоб не сталося вже хоча б обвалу фронту з усіма витікаючими. Інакше виявиться, що допомога, яку США раніше надавали Україні, була неефективною. І на це почнуть бити республіканці. А Трампу, зрозуміло, вигідно, щоб були проблеми, поки при владі Байден. Проблеми всередині США, проблеми на зовнішніх фронтах, де Штати так чи інакше задіяні. Щоб саме він, Трамп, прийшов згодом як рятівник — і все "розрулив". За такого розкладу виділення допомоги Україні виглядає дедалі ефемернішим".

Експерт зазначає, що у нас уже розкритикували пропозиції щодо виділення допомоги в кредит. Цим, вважає він, теж добре скористаються республіканці. Принаймні те крило, яке умовно називають трампістським. Заявлять щось на кшталт: "А, ви не хочете допомоги в кредит? Ну, значить, ніякої не буде!". І у нас, м'яко кажучи, не лишиться вибору.

"Я сподіваюся, що ми отримаємо підтримку. Але слід бути готовими до того, що надалі так чи інакше це питання доведеться вирішувати Європі. Хоч би хто став наступним президентом США. Адже йдеться про європейську, а не американську безпеку. І це логічно. І сама Європа це розуміє, починаючи більше вкладатися у свою безпеку та підтримку України. Утриманська позиція європейців, сформована після Другої світової війни (США все вирішать) має змінитись. Вже змінюється", – констатує Олексій Голобуцький.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чого боїться Путін: чому Захід зволікає з наданням всього необхідного Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини