Головна Новини Світ США Чому загострилася боротьба всередині США – які ризики для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому загострилася боротьба всередині США – які ризики для України

Навіть під час недавнього візиту Зеленського до США республіканці дали йому зрозуміти, що у них – особлива позиція, яка відрізняється від позиції демократів

29 вересня 2023, 13:32
Поділіться публікацією:

У США, де розкол у Конгресі щодо бюджету ставить під загрозу допомогу Україні, внутрішньополітична ситуація продовжує розпалюватися. Так одіозний 45-й президента Дональд Трамп, який мріє знову повернутися на цю посаду і обкладений кримінальними справами, заявив, що колишній керівник об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі "заслуговує на страту". Мовляв, він проводив таємні переговори з Китаєм. У свою чергу чинний президент США Джо Байден виступив із жорсткими попередженнями про загрози для демократії Штатів. При цьому згадав про екстремістські сили в лавах Республіканської партії, які підтримує Трамп. Про що говорить таке напруження пристрастей? Як ситуація може розвиватись далі? Які ризики для України? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому загострилася боротьба всередині США – які ризики для України

Джо Байден та Донадьд Трамп. Фото: Громадське

Незважаючи на внутрішні тертя в США, ніхто не відмовляється від підтримки України

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України (з 2005 по 2010 роки) Микола Маломуж наголошує, що на сьогоднішній день дійсно є певні питання від Республіканської партії до президента Байдена, який, як відомо, є представником Демократичної партії.

"Розгортається боротьба, пов'язана із президентськими виборами, наміченими на листопад 2024 року. Чинна влада намагається притягнути до відповідальності у низці справ Трампа. А республіканці, відповідно, намагаються влаштувати імпічмент Байдену (який, як і Трамп, є найсильнішим кандидатом на майбутніх виборах). У цій ситуації передвиборної боротьби, що розгортається, використовується і Україна. Республіканці, з одного боку, критикують Байдена за нерішучість, за те, що не поставляє нам винищувачі F-16, далекобійні ракети ATACMS. З іншого – звинувачують Білий дім і Пентагон у тому, що ті недостатньо контролюють ресурси, що надходять до України – військові, фінансові. Постійно згадують корупцію, яка, на жаль, є у нашій країні".

За словами експерта, навіть під час недавнього візиту Зеленського до США республіканці дали йому зрозуміти, що у них особлива позиція.

"Так, вони готові допомагати, але за умови ретельного контролю над тим, що нам надається. І прийом Зеленському надали досить прохолодний з огляду на наявність чималої кількості фактів корупції в Україні, кадрових питань тощо. Тож маємо певне зниження рівня контактів принаймні з боку Палати представників", – наголошує Микола Маломуж.

При цьому, продовжує він, республіканці, незважаючи на внутрішню боротьбу з демократами, розуміють, що допомагати Україні треба. І нещодавнє виділення 300 млн доларів (один із траншей) окремим блоком – тому підтвердження.

"Але куди важливіше отримати пакет у 24 млрд доларів (військові, економічні, перспективні види допомоги), "зашитий" у бюджеті, який поки що не можуть ухвалити. Тут ще буде боротьба, процес може тривати", – прогнозує генерал.

Він звертає увагу, що щодо контролю за наданою нам допомогою вже призначено інспектора – і по лінії Держдепу, і по лінії Пентагону. Чинна влада демократів демонструє, що готова відстежувати весь процес: від виділення коштів – до їхнього використання в Україні.

"Незважаючи на деякі внутрішні тертя, загалом (маючи контакти і з республіканським, і з демократичним керівництвом, я можу це точно сказати) ніхто не відмовляється від підтримки України. Думаю, незважаючи на внутрішньоамериканські перипетії, ми отримаємо все потрібне. Включаючи F-16 та ATACMS. Не без пробуксувань. Але отримаємо. Протягом місяця-півтора, – вважає Микола Маломуж. – Крім того, гадаю, буде чіткіше відпрацьовано механізми надання нам військової допомоги. Із пріоритетами. Мова вже не тільки про ракети та літаки, а й про системи ППО, боєприпаси".

Але, наголошує експерт, потрібно обов'язково працювати – і з республіканцями, і з демократами. Важливим є прийняття саме консолідованих рішень, незалежно від протиріч між ними.

"Як і з поляками, з якими у нас виникли експортні проблеми, так і з американцями треба працювати на випередження. Здорово реагувати на конструктивну критику. Але й давати зрозуміти партнерам, чому в тих чи інших випадках ми чинимо саме так. Шукаючи консенсус, зміцнюючи співпрацю", – констатує генерал.

Слід бути готовими до пробуксування з постачанням зброї

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан упевнений, що нічого хорошого для України внутрішньополітичне загострення в США не несе.

По-перше, пояснює він, демократи змушені бути надзвичайно обережними щодо надання Україні нових видів зброї. Адже кожне рішення критикується республіканцями. Насамперед – Трампом, який уже набув явних ознак одіозності, як політик.

"Отже, слід бути готовими до того, що протягом наступного року-півтора, доки не пройде інавгурація 47-го президента США, хоч би хто ним не став, надання необхідної зброї нам через океан буде відбуватися з серйозними проблемами, затримками і так далі", – попереджає експерт.

Наші американські друзі діятимуть за принципом "сім разів відміряй, один раз відріж", упевнений він.

По-друге, продовжує Вадим Трюхан, окремі представники обох провідних партій США використовуватимуть Україну як козир у передвиборчій кампанії.

"Офіційному Києву дуже важливо не втягнутися в тамтешні скандали, яких буде багато. Не ставати ні на чий бік, – наголошує екс-дипломат. – Двопартійна підтримка для нас є архіважливою. І щоб не втратити її, слід проявити дипломатичну майстерність найвищої якості. Україна, зокрема, наше військово-політичне керівництво, у відносинах із США мають навчитися діяти за моделлю "пройти між крапельками". Жодне необережне слово не повинно бути сказане публічно і навіть у самому захищеному кабінеті (адже, як відомо, і у "стін є вуха")".

По-третє, Україна не повинна зупинятися, упевнений Вадим Трюхан. Ні в якому разі.

"Обов'язково слід виконати досягнуті раніше домовленості, зокрема під час візиту президента України до США. Ми повинні чинити так, ніби за океаном не відбувається нічого. Нам важливо навчитися не помічати публічних заяв американських політиків, включаючи Трампа. Якими б одіозними, на перший погляд, вони не були", – наголошує експерт.

Вибори – це постійний та регулярний процес, нагадує він. Скрізь у демократичному світі. Потрібно це пам'ятати – і брати цю істину до уваги.

"Відбудуться і ці вибори. А нам – своє робити", – робить висновок екс-дипломат.

Більшість республіканців розуміють, що Путіна потрібно зупинити

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко не думає, що допомога Україні перебуває під загрозою через активізацію внутрішньополітичних протиріч у США. Підтримка нашої країни, наголошує вона, залишається двопартійною, особливо у питаннях щодо постачання озброєнь.

"Звичайно, процеси стали складнішими. Адже питання підтримки України – це питання зовнішньої політики. А питання зовнішньої політики так чи інакше впливає на вибори. Республіканці ведуть дискусії про імпічмент Байдену, демократи "наздоганяють" Трампа в судах... Зайва поляризація не йде на користь самим Сполученим Штатам як країні зі зразковою демократією. Але – маємо, що маємо", – констатує Катерина Одарченко.

При цьому експерт наголошує, що допомога Україні не зупинятиметься.

Більшість республіканців, пояснює вона, розуміють, що Путіна слід зупинити, показово покарати за вторгнення в Україну. Інакше Китай наважиться на вторгнення на Тайвань. І взагалі піде ланцюгова реакція вторгнень із перспективами краху для всього світу.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому сьогодні війну не можна припинити – на що робить акцент Україна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини