Головна Новини Світ США Про що говорять заяви, які доносяться із США: чи є ризик для України залишитися без допомоги
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять заяви, які доносяться із США: чи є ризик для України залишитися без допомоги

У США явно розпочалися передвиборчі перегони

7 листопада 2023, 16:44
Поділіться публікацією:

Опитування демонструють, що якби президентські вибори в США відбулися зараз, чинний президент-демократ Джо Байден поступився б своєму супернику і попереднику – республіканцю Дональду Трампу. Останній вже оголошує список "жертв", з якими розбереться, якщо повернеться до Білого дому. І навряд чи буде позитивно налаштований до України, президент якої Володимир Зеленський днями "вколов" Трампа, який запевняє, що здатний зупинити російсько-українську війну за 24 години. У американській пресі, тим часом, дедалі частіше виходять статті, суть яких, – Україна не зможе домогтися справедливого миру і перебуває сьогодні у гіршої ситуації, ніж рік тому. Про що говорять внутрішньоамериканські тенденції? Чи має Україна шанс домогтися більшої підтримки, а не втратити ту, що поки є? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорять заяви, які доносяться із США: чи є ризик для України залишитися без допомоги

США. Фото: з відкритих джерел

Важливо не перебільшувати ризики та загрози

Колишній міністр закордонних справ України (2007-2009), дипломат із більш ніж 30-річним стажем, Володимир Огризко пояснює, що в США явно розпочалися передвиборчі перегони, хоч до власне виборів ще рік.

"Заяви стають дедалі гострішими, контраверсійнішими. Причому не лише щодо прямої критики один одного за те, що відбувається в США представниками Республіканської та Демократичної партій, а й у ракурсі міжнародної політики", – наголошує експерт.

На його думку, звертати увагу на це, безперечно, слід. Але важливо не перебільшувати ризики та загрози.

"До виборів ще далеко. А потенційна зміна керівництва в Білому домі взагалі відбудеться лише в січні 2025 року. До того ж, один із ймовірних кандидатів – Трамп, перебуває під загрозою отримати судові вироки. Що поставить хрест на його перспективах переобрання. Думаю, якщо американський суд винесе Трампу обвинувальний вирок (а то й – вироки з огляду на те, що проти нього розглядається низка справ), це буде настільки сильний удар по його репутації, що опитування демонструватимуть зовсім інший результат", – зазначає Володимир Огризко.

Він вважає, що українцям слід не акцентувати увагу на тих чи інших передвиборчих заявах американських політиків, а працювати над тим, щоби Конгрес проголосував за виділення необхідної нам допомоги. Якщо плани Байдена в цьому ракурсі здійсняться, то озброєнь нам до кінця 2024 цілком вистачить, прогнозує експерт.

Оптимальним сценарієм для нас буде збереження допомоги на рівні 2022-23 років

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова, який викладає, зокрема, у США, поділився такою думкою:

"Говорити про посилення підтримки з боку США не доводиться. Оптимальним сценарієм для нас буде збереження допомоги на рівні 2022-23 років. Якщо запит на 60 з гаком мільярдів для України від Білого Дому пройде, то так і буде. Але поки що немає певності, що таке можливе".

За словами експерта, навіть сенатори-республіканці, які підтримують Україну, мають до цього законопроєкту питання. І, швидше за все, будуть запити на зміни у ньому.

"У Палаті представників справи ще складніше, хоча новий спікер уже дав зрозуміти, що не блокуватиме розгляд допомоги Україні. Але тут теж можливі будь-які ув'язки та умови, – зазначає експерт. – Важко сказати, коли питання буде вирішено за часом. Поки що спікер провів через нижню палату законопроєкт на підтримку Ізраїлю, але він у своїй нинішній формі навряд чи пройде верхню палату (Сенат). А Україною швидше за все займуться після Ізраїлю. Тож треба набратися терпіння".

Читайте також на порталі "Коментарі" – які ігри відбуваються всередині США: чи постраждає Україна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини