Головна Новини Світ США У чому цинізм США щодо України: чи можемо ще розраховувати на допомогу від Вашингтона
commentss НОВИНИ Всі новини

У чому цинізм США щодо України: чи можемо ще розраховувати на допомогу від Вашингтона

Дедалі більше підстав вважати, що затягування допомоги з боку США є спланованим

16 квітня 2024, 12:07 comments6313
Поділіться публікацією:

Незважаючи на те, що російські окупанти, згідно з прогнозами американських аналітиків, можуть досягти "загрозливих успіхів" у війні проти України (на захід від Бахмута, як мінімум), республіканці в Конгресі продовжують ігри навколо допомоги США для нашої країни. Нова ідея спікера Палати представників Майка Джонсона – чотири окремі законопроекти (щодо України, Ізраїлю, Тайваню, а також – про заборону TikTok, використання конфіскованих російських активів для допомоги Україні, ленд-лізу для військової допомоги, конвертовані кредити для полегшення гуманітарної допомоги). У свою чергу, представники Білого дому вважають, що найкращим рішенням буде ухвалити той законопроект, який ще у лютому підтримав Сенат. Експерти проаналізували спеціально для порталу "Коментарі", що і чому відбувається в США – і на що Україні чекати у найближчій перспективі.

У чому цинізм США щодо України: чи можемо ще розраховувати на допомогу від Вашингтона

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

Політика цинічна

Політтехнолог Борис Тізенгаузен із жалем зазначає, що сенатський законопроект, схоже, не мають наміру розглядати у Палаті представників. І це ускладнює наше становище. Адже він, нагадує експерт, уже пройшов верхню палату, причому два місяці тому. Справа була за нижньою палатою. Але там його зупинили.

"Те, що зараз спікер Джонсон збирається подати чотири різні законопроекти, не означає, що буде чотири різні голосування. Їх можуть об'єднати. При цьому, гадаю, багатьом вже стало зрозуміло, що немає жодної раціональної причини, через яку республіканці понад півроку гальмують допомогу Україні", – вважає Борис Тізенгаузен.

Тим більше, продовжує він, що іранська атака на Ізраїль у ніч проти 14 квітня показала, що можна і графік Конгресу поміняти, і розділити законопроекти тощо.

"Що заважало раніше голосувати за допомогу Україні окремим пакетом? Нічого… Думаю, що затягування це сплановане. У тому числі у рамках стримування України, яку вже відкрито представники Білого дому закликають не бити по російських НПЗ. Виглядає так, що у США намагаються переконатись, наскільки далеко Україна готова йти у війні з РФ. У війні, яку Штати хотіли б контролювати, але не виходить... Цинічна політика", – констатує Борис Тізенгаузен.

Показовою стала реакція Штатів на ракетно-дронову атаку Ірану на Ізраїль

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній розмірковує так:

"На жаль, Україна, Ізраїль та й увесь світ стали заручниками кількох тенденцій в американській політиці. Перша – передвиборна кампанія. Байден та Трамп намагаються набрати очки як на внутрішньополітичній, так і на зовнішньополітичній проблематиці. З упором на внутрішньоамериканські справи, бо виборців це особливо турбує. Максимально вставляючи один одному палиці в колеса. У всьому. Друга тенденція – загальна позиція правлячої еліти США, яка не хоче брати на себе відповідальність за багато світових процесів. Намагаючись скоротити витрати на зовнішню підтримку".

За словами експерта, показовою є реакція Штатів на масовану ракетно-дронову атаку Ірану на Ізраїль.

"Традиційно позиція США, що союзник (в даному випадку – Ізраїль) має отримувати озброєння та підтримку максимально. Але в електораті тих же демократів далеко не всі прихильно дивляться на це, бо там є чимало мусульман. І вся ця турбулентність зав'язується га Україні, на затримці допомоги нам", – констатує Тарас Загородній.

Він припускає, що військову допомогу нам у найближчому майбутньому Штати нададуть. А ось із фінансові (вливаннями безпосередньо до українського бюджету) – велике питання.

"Трамп під час нещодавньої зустрічі зі спікером Джонсоном дав зрозуміти, що не проти підтримки України, але – у кредит. У принципі нас влаштовує і такий варіант, – вважає експерт. – Адже це той самий ленд-ліз. Такі можна віддавати десятиліттями, припустимо, по 100 млн на рік, як робила Британія після Другої світової війни, здійснивши останній платіж тільки у 2006 році".

Читайте також на порталі "Коментарі" – як страхи США зіграли проти України: що може змінитись після іранської витівки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини