Головна Новини Світ США Які сигнали надходять із США: коли може вирішитися питання щодо допомоги Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Які сигнали надходять із США: коли може вирішитися питання щодо допомоги Україні

Американське суспільство виступає за те, щоб продовжувати підтримку України, а суперечки йдуть хіба що щодо обсягів та ефективності допомоги

15 грудня 2023, 14:40 comments6206
Поділіться публікацією:

Сенат США відклав початок різдвяних канікул, щоб встигнути проголосувати за законопроєкт, що передбачає, зокрема, підтримку України. Однак, Палата представників (нижня палата Конгресу) вже вирушила на відпочинок. А без її схвалення остаточне рішення неможливе. Координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки при Білому домі Джон Кірбі сподівається, що республіканці Палати представників, які продовжують блокувати критично важливу допомогу Україні (трампістське крило), звернуть увагу на заяви, зроблені російським диктатором Володимиром Путіним під час великої прес-конференції 14 грудня. А саме – що його агресія проти України продовжуватиметься, допоки РФ не досягне міфічних цілей своєї "спецоперації". Про що говорить ситуація? Які перспективи ухвалення Конгресом законопроєкту про підтримку України та інших партнерів США? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Які сигнали надходять із США: коли може вирішитися питання щодо допомоги Україні

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

США важливо не втратити обличчя

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов зазначає, що, згідно з соціологією та даними букмекерів, Трамп лідирує у президентських перегонах. І це, пояснює експерт, впливає і на республіканців, і загалом на американське суспільство. Звідси й такі проблеми з ухваленням важливого для нас законопроєкту про підтримку.

"За час різдвяно-новорічних канікул навряд чи щось може статися з точки зору ухвалення відповідних рішень", — вважає Віктор Савінов.

Але, наголошує він, американське суспільство виступає за те, щоб продовжувати підтримку України. А суперечки йдуть хіба що щодо обсягів та ефективності допомоги.

"Думаю, щойно сенатори та конгресмени вийдуть зі святкової відпустки, вони повернуться до цього питання. На даний момент важко сказати, який у результаті обсяг допомоги буде виділено. Як і те – коли ми зможемо цю підтримку отримати. При цьому слід розуміти, що США важливо не втратити обличчя, – наголошує експерт. – І припинити програму підтримки України, яку вони запустили від початку широкомасштабної російської агресії, там не зможуть. Однак Республіканська партія ставить певні умови (зміцнення кордону з Мексикою, посилення міграційного законодавства) для ухвалення розширеного пакету допомоги Україні".

Питання, на які компроміси готова піти Демократична партія

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі поділився таким коментарем:

"Цього року законопроєкт навряд чи буде ухвалено. Нижня палата Конгресу (Палата представників, де більшість республіканців і де більше трампістів) йде на канікули, а законопроект має бути прийнятий в обох палатах. Але в тому, що Сенат вирішив продовжити свою роботу, є певні позитивні сигнали. Тим більше, що там демократи хоч і невеликі, але більшість. Що збільшує шанси ухвалення законопроєкту верхньою палатою цього року".

Питання в тому, продовжує політолог, на які компроміси готова піти Демократична партія щодо міграційного законодавства. Чи це задовольнить республіканців, які, відчувши слабину, постараються вичавити з опонентів максимум.

Читайте також на порталі "Коментарі" — в ISW розповіли, що чекає на США, якщо РФ переможе у війні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини