Головна Новини Світ Беларусь Лукашенко, кордон, «Іскандери» та загроза війни: аналіз та прогноз від експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Лукашенко, кордон, «Іскандери» та загроза війни: аналіз та прогноз від експертів

Експерти прокоментували для видання «Коментарі-Україна»

14 листопада 2021, 22:03
Поділіться публікацією:

Білорусь хотіла б отримати від Росії кілька дивізіонів оперативно-тактичних ракетних комплексів "Іскандер", — заявив самопроголошений президент республіки Олександр Лукашенко. Також Лукашенко додав, що у разі можливої війни сподівається на підтримку РФ: Наскільки велика загроза війні? Що стоїть за міграційною кризою, яка розгорнулася зараз на кордонах Білорусі та ЄС? Яку роль у тому, що відбувається, грає Росія? Експерти прокоментували для видання "Коментарі-Україна".

Лукашенко, кордон, «Іскандери» та загроза війни: аналіз та прогноз від експертів

Лукашенко - фото з відкритих джерел


Політичний експерт Сергій Таран упевнений, що Лукашенко не має самостійної політики.


"Він – така сама маріонетка РФ, як терористичні "республіки" Донбасу – т.зв. "ДНР" та "ЛНР". Росія повністю контролює білоруський режим. І використовує Лукашенка, щоб підняти ставки у торгах із Заходом (ослаблення санкцій, прискорення сертифікації "Північного потоку-2" тощо). Кремль руками Лукашенко розпалює ситуацію. І через мігрантів, яких просто використовують у гібридній війні. І через загрозу поставити "Іскандери" на білоруському кордоні. Все заради того, щоб Путін міг якось вирішити цю проблему, вплинувши на Лукашенка", – пояснює Сергій Таран.

На його думку, використовується та сама схема, яку Путін намагається реалізувати щодо України. Мовляв, він може опосередковано вплинути на "ДНР" та "ЛНР", але краще Києву безпосередньо говорити з Донецьком і Луганськом.


"По суті Лукашенко – це частина гібридної війни, яку Росія веде проти Заходу. Все спрямоване на те, щоби максимально дестабілізувати ситуацію, – каже експерт. – Україні важливо нарешті зрозуміти, що "російський світ" саме такий. Він може запропонувати інвестиції, цікаві проекти, прогресивні реформи. Лише дестабілізацію ситуації".


Війна навряд чи можлива, вважає Сергій Таран. Він нагадує, що Польща – це член НАТО, а входити до такого клінчу Росія точно не готова.

"А ось ескалація, провокації – цілком ймовірні, – прогнозує експерт. – Причому, найімовірніше, розжарюватимуть на білорусько-українському кордоні.


Зеленському важко говорити про якусь протидію замашкам Лукашенка (яким грає Кремль). Через безладну енергетичну політику цієї влади ми тепер випрошуємо електроенергію у Білорусі.


Тому Україна швидше мовчки спостерігатиме за тим, що відбувається. При цьому треба розуміти, що мігранти, яких сьогодні білоруські силовики штовхають автоматами в спини на колючий дріт на польському кордоні, можуть невдовзі повернути в українську сторону. Лукашенко і натякає, що "Іскандери" треба поставити не лише на кордоні із Заходом, а й на кордоні з Україною. Треба бути готовим до провокацій. Сподіваюся, що Зеленський це розуміє. І питання безпеки для нього виявляться важливішими, ніж питання закупівель у Білорусі електрики".


На думку політолога Олександра Лазарєва, всі заяви Лукашенка лягають у концепцію, що йде поглиблення співпраці між Республікою Білорусь (РБ) та Російською Федерацією (РФ). Він нагадує, що Союзний договір між ними був підписаний ще у другій половині 90-х, але почав діяти у реальній парадигмі лише давно. Не за всіма критеріями, але поглиблення співробітництва відбувається.


"Ми бачимо економічну інтеграцію. Бачимо не багатовекторність, а певний геополітичний орієнтир у Лукашенка після того, як стався білоруський Майдан, і західні держави фактично обрізали лідеру РБ можливість маневрувати між Заходом та Росією. Також не забуватимемо, що залишається серйозний вплив на Білорусь з боку Китайської Народної Республіки (КНР), – зазначає політолог. – З погляду військово-політичного співробітництва – саме РФ є основним партнером Білорусі. І всі заяви на кшталт "Іскандерів" на кордоні також лягають у парадигму розширення військово-політичного співробітництва з Росією".


Олександр Лазарєв вважає, що йде спроба легітимізації Лукашенка в очах європейських лідерів. І нагадує про нещодавню телефонну розмову канцлера Німеччини Меркель і російського президента Путіна.


"Меркель просила Путіна допомогти вирішити питання з мігрантами біля білорусько-польського кордону. На що він відповів, що це питання слід вирішувати безпосередньо із Лукашенком. Таким чином, вказавши: ви не хочете його визнавати, а доведеться, оскільки є проблемна ситуація, вирішити яку можна лише прямими контактами між ЄС та офіційним Мінськом", – зазначає експерт.


Він вважає, що міграційна криза певною мірою вигідна всім гравцям. Тієї ж Білорусі – з погляду легітимізації керівництва республіки, а також ідеологічної парадигми.


"Адже Європа часто заявляла про якісь свої цінності, які виражаються в людинолюбстві, демократії, рівності та братерстві. А тут – показовий випадок, який демонструє, що є фасадні європейські цінності, а є реальні (гроші та інтереси тих чи інших держав). І коли фасадні цінності не співвідносяться із реальними, саме фасадні йдуть на другий план. Як із цими біженцями, – каже Олександр Лазарєв. – Чим відрізняються ті, що зараз перебувають біля білорусько-польського кордону, від тих, хто щодня потрапляє до Європи через море, через кордон Італії та Іспанії? Повністю нічим".


Вигідна, на думку політолога, ця криза і Польщі, яка зараз має серйозний конфлікт з керівництвом ЄС. І щодо рішення про превалювання національного законодавства над загальноєвропейським, і щодо небажання вносити певні поправки щодо ЛГБТ. Що цілком логічно, адже польський президент Анджей Дуда є представником консервативної політичної сили, пояснює експерт. І якщо він почне робити те, чого хоче керівництво ЄС, він почне падати рівень підтримки та довіри у власній країні. У результаті ЄС запроваджує певні обмеження для польської економіки, санкції, заморожує дотаційні програми.


"На цьому фоні ситуація з біженцями та якась мобілізація (політична, військова, розмови про важливість захисту кордонів) є вигідною для польського керівництва. Це допомагає мобілізувати електорат, а також показати Європі значущість Польщі як форпосту, що протидіє хвилі мігрантів. Відповідно, за логікою Варшави, представникам ЄС варто переглянути свої орієнтири та почати вибудовувати нові комунікації з польською владою", – наголошує Олександр Лазарєв.


Натяки на те, що ситуація може вилитися в континентальний конфлікт, експерт вважає притягнутими за вуха.


"Жодної війни не буде. Йде гра м'язами, є бажання показати, що РБ вже з РФ – і з цим необхідно зважати на сусідні держави. Насамперед – Польщі, Литві, Латвії, – наголошує політолог. – Тим часом між Заходом та РФ йдуть щільні переговори. І необхідно розділяти інтереси тих самих США та ЄС. Європейські держави давно готові на поглиблення економічної співпраці з Росією, припинення санкцій. Але оскільки вони перебувають у певній політичній парадигмі, не можуть собі цього дозволити".


Олександр Лазарєв впевнений: американці з урахуванням того, що вишиковуються нові блоки та альянси, і є серйозний ризик, що маятник РФ хитнеться у бік Китаю, не підуть ні на яке загострення.


"Тому вважаю, що всі заяви про ескалацію, про можливий конфлікт на білорусько-польському, білорусько-українському, українсько-російському кордонах – це просто розмови. І своєрідна операції прикриття зустрічей та контактів на найвищому рівні між США та РФ. Вашингтону важливо показати, що американці не йдуть на якісь угоди з росіянами, а продавлюють свою політику, – пояснює Олександр Лазарєв. – Той самий нещодавній візит глави ЦРУ Вільяма Бернса до Москви західні ЗМІ піднесли як пов'язаний насамперед із нарощуванням РФ військової могутності поблизу українських кордонів.


Мовляв, він прилетів до Москви спеціально, щоб донести до росіян, що спроби ескалації можуть погано для них закінчитися. Але ми розуміємо, що з цією метою голова ЦРУ не летів би до РФ. Цілком можна було зателефонувати чи зробити якусь публічну реакцію. Тобто основними темами були інші"


Експерт не виключає, що США форсовано намагаються домовитися з РФ щодо багатьох геополітичних позицій. Але щоб це не виглядало як готовність Білого дому йти на всілякі поступки Кремлю, у публічній площині потрібна ситуація чогось нагнітання.

"Щоб потім як би вирішити не існуючу насправді "проблему". Мовляв, росіяни намагалися напасти на Україну, а ми їм пояснили, чим це загрожує – вони злякалися і нічого не роблять. Ось як ми вирішили це питання. А паралельно із цим США просто вирішують реально важливі для себе питання та йдуть на преференції РФ. Але звинуватити їх у поступках вже не можна, вони ж "продавили" мирні ініціативи. Ми чітко бачимо фасадну та реальну політику. І фасадної намагаються прикрити реальну", – резюмує Олександр Лазарєв.


Нагадаємо, президент сусідній Білорусі на тлі загострення ситуації біля кордону повідомив, що буде підсилювати оборону на кордонах з іншими країнами і планує там встановити ракетні комплекси.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини