Головна Новини Світ Китай Чому почалася боротьба за Китай – на що розраховують західні лідери, які зачастили до Пекіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому почалася боротьба за Китай – на що розраховують західні лідери, які зачастили до Пекіна

Україна і світ розуміють економічну вагу Китаю, тому з думкою Пекіна повинні рахуватися

7 квітня 2023, 12:12 comments1231
Поділіться публікацією:

Що можна сказати про європейсько-китайські переговори на підставі заяв, які вже зробили лідер Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпін та президент Франції Еммануель Макрон? Як розцінювати заклик Сі до України та РФ "швидше" відновити мирні переговори, а також його чергове наголошення на неприпустимості застосування ядерної зброї? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому почалася боротьба за Китай – на що розраховують західні лідери, які зачастили до Пекіна

Китай. Фото: з відкритих джерел

Ядерна зброя – фактично єдиний "аргумент", що залишився у негідника-Путіна і важливо вибити з його рук цей останній козир

Нардеп VI та VII скликань, голова Центру дослідження політичних цінностей Олесь Доній розмірковує так:

"Україна чітко розподіляє країни, залежно від їхнього ставлення до російської агресії. Є країна-агресор, ворог – Росія. Є країни-союзники, які допомагають нам фінансами, озброєнням. Також є країни, які формально дотримуються нейтралітету, що фактично означає непряму підтримку РФ. Ідеться про відсутність з їхнього боку санкцій щодо країни-агресора, про продовження торгівлі з нею. На жаль, до такої категорії держав належить і Китай".

КНР, пояснює експерт, має свої геополітичні інтереси. І в цих інтересах Пекін намагається використати, зокрема, війну в Україні.

"Якщо проаналізувати так званий "мирний план", оприлюднений Китаєм у лютому, то він не просто неоднозначний, а й не в українських інтересах. І не так важливі ті 12 пунктів, які там є як те, чого там немає. А там немає найважливішого пункту – про виведення російських військ із окупованих територій України. Без чого всі інші пункти читаються або неоднозначно, або на користь Росії. Це і пропоноване там зняття санкцій, і багато іншого. Навіть пункт про необхідність поваги до суверенітету може читатися двояко, – вважає Олесь Доній. – Ми його трактуємо як повагу до української територіальної цілісності, а Росія, яка незаконно ввела до своєї Конституції тимчасово окуповані частини нашої країни (начебто належать РФ), може трактувати це як необхідність поважати такі її злочинні кроки. З огляду на все це, українська громадськість, експерти, багато політиків – критично ставляться до такого т.зв. "мирного плану" Китаю".

Водночас і Україна, і світ розуміють економічну вагу Китаю, зазначає експерт. І не дивно, що за КНР наразі розгорнулася справжня боротьба.

"З одного боку – Росія має тісніші політичні відносини з Китаєм. Ми бачили неприємний для демократичного світу візит Сі Цзіньпіня до Москви у двадцятих числах березня. Візит, якому не завадив навіть виданий Міжнародним кримінальним судом (МКС) ордер на арешт Путіна. Водночас абсолютна відсутність з боку США та ЄС будь-яких політичних відносин з Китаєм є небезпечною. Це може підштовхнути КНР ще далі щодо створення якогось політичного союзу з фашисткою Росією. Що створить загрози всьому світу", – наголошує Олесь Доній.

Тому, наголошує він, за Китай і йде боротьба. Тому ми й бачимо візити туди політичних лідерів та урядовців ЄС.

"Хочеться вірити, що вплив наших європейських союзників принаймні врівноважить політику Китаю. Поки що на користь України з боку КНР прозвучала лише одна заява – про неприпустимість застосування ядерної зброї. Втім, ця заява і на користь самого Китаю, та й усього світу, – вважає експерт. – На даний момент ядерна зброя – фактично єдиний "аргумент", що залишився у негідника-Путіна. І важливо вибити із його рук цей останній козир. Втім, навіть врівноваження позиції Китаю – не миттєве явище. Боротьба за нього продовжується".

У російсько-українській війні Пекін робить ставку на дипломатичний варіант, на переговори

На думку екс-спікера Генштабу ЗСУ, військового експерта, полковника Влада Волошина, те, що на зустрічі в Китаї питання російсько-української війни були на чільному місці – дуже важливо для нашої країни.

"Українське питання зараз є головним у світі, тому що ця війна б'є по всіх. Макрон чітко продемонстрував, що ЄС (як і весь цивілізований світ) стоїть та стоятиме на боці України. І якщо Китай вважає себе частиною цивілізованого світу, він має зробити так само", – пояснює експерт.

Поки що, зазначає він, КНР займає умовно нейтральну позицію. Наполягаючи на необхідності переговорів, не підтримуючи санкційну політику США та Європи.

"Але є шанс, що Пекін, особливо після рішення РФ (багато в чому – в піку позиції Китаю) розмістити ядерну зброю в Білорусі, тиснутиме на Москву з метою припинення війни та виведення окупаційних військ, принаймні на позиції до 24 лютого 2022 року. Макрон нагадав Сі, що і Франція, і Китай – ядерні держави, постійні члени Ради безпеки ООН. І, на відміну від РФ, повинні не зневажати своїх обов'язків щодо нерозповсюдження ядерного озброєння (не кажучи вже про застосування). А також приводити до тями тих, хто руйнує систему глобальної безпеки. Саме тому французький президент закликав китайського лідера привести до тями Росію. Саме про це – заяви щодо важливості деескалації. У цьому сенсі позиція Китаю чіткіша. Він проти поширення ядерної зброї. І тиснутиме в цьому сенсі на Москву", – вважає Влад Волошин.

Щодо російсько-української війни, продовжує експерт, тут Пекін робить ставку на дипломатичний варіант, на переговори. Намагаючись отримати свої бонуси, зміцнити геополітичні позиції, якщо "мирний план" Китаю, хай і дещо видозмінений, спрацює.

"Сподіваюся, що раніше неодноразово наголошена КНР важливість дотримання територіальної цілісності всіх країн, акценти на невизнанні анексії Росією Криму та низки областей материкової частини України, не просто слова. І що це враховуватиметься на переговорах, які рано чи пізно обов'язково відбудуться", – резюмує Влад Волошин.

Читайте також на порталі "Коментарі" — переговори з РФ: у Білому домі розповіли, за ким останнє слово у цьому питанні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини