Головна Новини Світ Китай Війна в Україні та на Близькому Сході: у чому інтерес КНР – яких кроків очікувати від Пекіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні та на Близькому Сході: у чому інтерес КНР – яких кроків очікувати від Пекіна

Формально Китай себе як сторона конфлікту чи сторона, яка підтримує ту чи іншу сторону конфлікту, ніяк не проявив

14 жовтня 2023, 15:55
Поділіться публікацією:

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що до повномасштабного вторгнення Росії в Україну в ЄС було зовсім інше ставлення до Китаю. Тепер же довіра підірвана через позицію Пекіна щодо цієї війни, де він явно підіграє РФ. Більше того, за версією Bloomberg від палестино-ізраїльської війни, що знову спалахнула, найбільше виграють саме Росія з Китаєм. Чи варто очікувати в найближчому майбутньому змін у поведінці Пекіна? Куди може завести Китай його гра? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Війна в Україні та на Близькому Сході: у чому інтерес КНР – яких кроків очікувати від Пекіна

Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Пред'явити Китаю нічого

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала розмірковує так:

"Я не думаю, що тут йдеться про якусь китайську гру. Швидше Пекін методично продавлює свої національні інтереси. У тому числі ініціативу "Один пояс – один шлях", суть якої у поєднанні Азії з Африкою та Європою через сухопутні та морські маршрути задля поглиблення регіональної інтеграції, розвитку торгівлі та стимулювання економічного зростання. Інші країни намагалися розвинути альтернативний проект через Індію, Саудівську Аравію тощо. Тому в принципі війна на Близькому Сході зараз вигідна Китаю. І він справді є інтересантом. Але прямих доказів цього немає".

Ситуація є неоднозначною, вважає експерт. Нагадуючи, що низка країн ЄС, та ж Франція, мають серйозні зв'язки з Китаєм, інвестиційні програми. І тому навіть європейські країни у відносинах із КНР виходитимуть зі своїх національних інтересів.

"Зважаючи на те, що офіційно Китай не підтримує ні агресію РФ проти України, ні ХАМАС проти Ізраїлю, немає аргументів для згортання з ним відносин. Тож заяви Борреля, зроблені ним, до речі, в Китаї, нічим серйозним для Пекіну в ракурсі економічних відносин з Європою не загрожують", – вважає експерт.

При цьому сам факт такої заяви є позитивним, зазначає Віталій Бала. На його думку, вона як мінімум дає українській владі привід посилатися на неї, ведучи переговори про посилення допомоги нам від країн ЄС.

"Але, – наголошує експерт, – формально Китай себе як сторона конфлікту чи сторона, яка підтримує ту чи іншу сторони конфлікту (що в російсько-українській війні, що в ізраїльсько-палестинській), ніяк не проявив. І пред'явити йому тут нічого. Водночас керівництво КНР ніколи не приховувало, що хоче бути опонентом США, всьому Західному світу, вибудовуючи свою структуру, коаліцію (про це – розширення БРІКС і так далі). По суті – двополярний світ, де з одного боку – США із союзниками, з іншого – Китай із союзниками. Щось у нього виходить, щось – ні, особливо з огляду на внутрішні економічні проблеми. Можливо, тому Боррель зробив таку заяву, натякаючи на можливі проблеми у торговельних відносинах ЄС та Китаю, що для останнього вкрай небажано".

Китай готується до глобальних процесів

Політтехнолог Юрій Подорожній вважає дивним мовчання Китаю, яке ми спостерігаємо з початку осені. Особливо після його попередньої надмірної дипломатичної активності.

"Нагадаю, що цей рік почався з того, що за посередництва КНР Саудівська Аравія та Іран, які раніше конфліктували, зуміли порозумітися. Тим самим США цього не вдалося. Потім була активізація Китаю в ракурсі російсько-української війни: його лютневі мирні ініціативи, весняне призначення спецпредставника уряду КНР Лі Хуея з цієї проблематики. Наразі Китай, по суті, презентує себе як другий центр у біполярному світі. Війна, яку почала проти України Росія, мала, на думку Кремля, повернути РФ у міжнародні відносини як третього потужного глобального гравця. Цього не сталося. На даний момент виглядає так, що після фактичного провалу в Україні, та сама РФ вирішила підпалити Близький Схід. Щоб знову ж таки утвердити себе як якась могутня сила світового масштабу", – розмірковує експерт.

А Китай, продовжує він, залишається тією самою рушницею в театрі всіх подій (у тому числі на Близькому Сході), яка будь-якої миті може вистрілити. Це лише здається, що КНР спостерігає за всім із боку. Але це занадто потужна рушниця, щоб не вистрілити під час представлення в стилі глобальної хаотизації, що останнім часом розгортається, акцентує Юрій Подорожній.

Він не виключає, що візит, який незабаром Путін має здійснити до Китаю, буде про узгодження позицій Москви та Пекіна в ракурсі нового витка протистояння із Західним світом.

"Можливо, нинішня "сплячка" Китаю на глобальній арені є лише підготовкою до якихось глобальних процесів. Не виключено, що серії нових воєн, які в результаті приведуть до Третьої світової. І поки що складно сказати, російсько-українську війну чи палестино-ізраїльську історики назвуть з часом її початком", – зазначає експерт.

За його словами, Китай шукає місце у новому, післявоєнному світі. Але спершу, наголошує Юрій Подорожній, треба взагалі пережити війну. До якої готується не лише КНР, а й США. Причому Штати готуються до війни і з Китаєм, і з Росією.

"Припускаю, до кінця року ми почуємо претензії КНР на одне з провідних місць у світі. Але за вторинними ознаками можна прогнозувати розширення конфлікту, глобальну війну, де довкола себе об'єднуватимуть країни КНР та США, – каже експерт. – Навколо Штатів зараз близько 50 держав, як показує той самий формат "Рамштайн". Ще 10-20 країн поки що не визначилися, більш схиляючись до США. Ну, а КНР, у тому числі руками РФ, створює певний полюс навколо себе".

Китай явно не ставатиме на сторони РФ та Ірану

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан не думає, що Китай в найближчому майбутньому змінить свою позицію. Він, на думку експерта, продовжить балансувати між Заходом та РФ.

"Війна на Близькому Сході справді вигідна Китаю. Адже в терористичній атаці ХАМАС на Ізраїль явно простежується російський та іранський слід. Є підтвердження, що Тегеран та Москва надавали хамасівцям фінанси, озброєння, інструкторів. А Китай тепер може, слідуючи східній мудрості сидіти на березі – і чекати, коли повз пропливуть трупи ворогів. У сучасній інтерпретації – очікувати на подальше ослаблення Заходу, Ірану та РФ", – пояснює Вадим Трюхан.

Він упевнений, що Китай явно не ставатиме на сторони РФ та Ірану. Але обов'язково скористається ситуацією, що склалася. Зокрема, продовжуватиме закуповувати максимально дешево російські та іранські енергоносії, інші ресурси. Впроваджуватись у ті чи інші галузі промисловості. Стаючи, по суті, безальтернативним партнером-опонентом для США.

"Мрія КНР про біполярний світ набуває все більш явних обрисів", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – ми йдемо: Ізраїль зробив останнє попередження для мешканців Гази.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини