Головна Новини Світ ЄС Чи можна вважати підсумки саміту ЄС перемогою України: чому чекати на швидкі результати не варто
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можна вважати підсумки саміту ЄС перемогою України: чому чекати на швидкі результати не варто

Переговори щодо вступу України до ЄС розпочато, наші дипломати та політики справді «дотиснули» це питання

16 грудня 2023, 12:32 comments2939
Поділіться публікацією:

Завершився дводенний саміт лідерів ЄС, на якому були прийняті як приємні для України рішення (про старт переговорів щодо входження нашої країни до Євросоюзу), так і ні (блокування угорським прем'єром Віктором Орбаном "мегапакету" бюджетних змін, де були закладені, в тому числі, 50 млрд євро на підтримку України). Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн на прес-конференції за підсумками саміту ЄС у Брюсселі повідомила, що ЄК виділить Україні ще 1,5 млрд євро, які надійдуть найближчим часом. А лідери головних економік ЄС – Франції (Еммануель Макрон) та Німеччини (Олаф Шольц) запевняють, що Україна обов'язково отримає й ті самі 50 млрд євро. Які висновки можна зробити за підсумками саміту? Як події можуть розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи можна вважати підсумки саміту ЄС перемогою України: чому чекати на швидкі результати не варто

Саміт лідерів ЄС. Фото: із відкритих джерел

Рішення про початок переговорів про членство в ЄС є важливим, але символічним

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна впевнена, що рішення Євросоюзу щодо початку переговорів – важливий крок для України. Але це, наголошує вона, швидше політико-дипломатичний сигнал, ніж реальний результат.

По-перше, пояснює експерт, шлях України до реального членства в ЄС довгий і непередбачуваний. У жодному офіційному документі не зазначено конкретних термінів вступу – лише умови та реформи, критерії оцінки яких досить розмиті.

По-друге, продовжує Ганна Малкіна, Україні з об'єктивних причин складно здійснювати реформи, необхідні для членства. На сьогодні, зазначає вона, існує часткова відповідність політичним критеріям. Але є великий економічний блок завдань, який за умов повномасштабної війни просто неможливо реалізувати. Тому в економічному плані Україна для ЄС – тягар.

По-третє, наявність окупованих територій є серйозною проблемою як для України, так і для Молдови, яка також отримала запрошення до переговорів про членство, наголошує політолог.

"Крим, Донбас та Придністров'я – це той "запобіжник", який поставив Путін, щоб унеможливити розширення ЄС та НАТО на Схід. Без вирішення цієї проблеми завжди знайдеться пара "орбанів", які аргументовано накладуть вето на рішення Євросоюзу. Тож чекати швидких результатів не варто, – попереджає Ганна Малкіна. – Рішення про початок переговорів про членство, безумовно, є важливим, але символічним. Нам потрібно робити свою справу та розуміти, що бути європейською країною з європейськими цінностями можна і не будучи членом Євросоюзу".

Щодо фінансової допомоги Україні, заблокованої главою уряду Угорщини, то тут сюрпризів не було, вважає експерт. І це, наголошує вона, вкотре ставить питання про інституційну спроможність Євросоюзу щодо прийняття рішень.

"Шантаж Віктора Орбана вже неабияк потріпав нерви всім учасникам процесу, результатом чого може стати зміна моделі прийняття рішень з консенсусною – на модель подвійної більшості (по-перше, за ухвалення рішення у Раді ЄС має проголосувати не менше 55 відсотків держав – за нинішнього складу ЄС з 27 країн кількість країн повинна дорівнювати 15; Однак ця процедура теж може затягтися через крайню бюрократизацію. Тому зараз залишається лише тиск на Угорщину фінансовими інструментами", – констатує Ганна Малкіна.

З виділенням 50 млрд євро Україні питання вже вирішено

Політолог, доброволець ЗСУ Кирило Сазонов міркує так:

"Сьогодні ми можемо говорити про серйозні перемоги України на дипломатичному напрямі – у відносинах із Євросоюзом. Попри дуже серйозний опір прокремлівських сил у Європі та тих, хто побоюється, що з приєднанням України їх "шматочок пирога" поменшає. Переговори щодо вступу України до ЄС розпочато. Наші дипломати та політики справді "дотиснули" це питання".

Скільки забере часу сам процес – спрогнозувати складно з огляду на дуже складну європейську бюрократію, зазначає експерт. Напевно, роки. Але не десятиліття.

"Щодо виділення 50 млрд. євро Україні, то це питання вже вирішене. Швидше за все, ми отримуватимемо щомісяця транші на 1,5 млрд. євро. Не золоті гори, звісно, але зараз ці гроші дуже потрібні. Без підтримки союзників за умов війни українська економіка сама не витягне всіх бюджетних витрат. Якщо Угорщина й надалі намагатиметься заважати процесу, гроші підуть не від Євросоюзу, а через окремі країни у вигляді прямої допомоги, – пояснює Кирило Сазонов. – Це не вимагає голосування у ЄС".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді зовнішньополітична ситуація почала вирівнюватися: що зробити Зеленському.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини