Головна Новини Світ ЄС Чи вдасться домовитись із Угорщиною: що стане вирішальним на шляху до членства України в ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи вдасться домовитись із Угорщиною: що стане вирішальним на шляху до членства України в ЄС

Позиція Угорщини може підштовхнути наших партнерів в ЄС та НАТО до реформування системи голосування

11 грудня 2023, 18:27
Поділіться публікацією:

У ракурсі саміту ЄС, що наближається (пройде 14-15 грудня), де може бути прийняте рішення про початок переговорів з Україною про вступ до Євросоюзу, загострилася полеміка на цю тему. Першу скрипку тут грає Угорщинащо максимально гальмує українську євроінтеграцію. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба нагадав, що три з чотирьох законів, які Єврокомісія вимагала від України подати до 3 березня, вже ухвалено Верховною Радою та підписано президентом Володимиром ЗеленськимЩе один (закон про лобізм) зареєстрований у парламенті і також буде ухвалений. Але Угорщина продовжує ставити палиці у колеса (у тому числі надання 50 млрд євро економічної підтримки Україні та новому пакету санкцій проти Росії), через що старт переговорів щодо вступу України до Європейського Союзу можуть відкласти до березня 2024 року. Експерти проаналізували те, що відбувається, спеціально для видання "Коментарі".

Чи вдасться домовитись із Угорщиною: що стане вирішальним на шляху до членства України в ЄС

Європейський Союз. Фото: з відкритих джерел

Орбан продовжуватиме свою підривну діяльність

Колишній міністр закордонних справ України (2007-2009), дипломат із більш ніж 30-річним стажем Володимир Огризко поділився такою думкою:

"Я не очікую, що ситуація з Орбаном зміниться. Як і загалом із позицією Угорщини. Не дадуть позитиву ні чергові зустрічі глав МЗС, ні розмови Зеленського з Орбаном на кшталт того, що відбувся вчора в АргентиніСлід розуміти, що Орбан продовжує виконувати вказівки Москви. Знову і знову демонструючи, що є кремлівською підстилкою, прокладкою в ЄС і НАТО. І його завдання – максимально псувати життя двом цим союзам".

Навіть обіцяні Угорщині гроші із загального бюджету ЄС не такі важливі для Орбана. Він упевнений, що Москва знайде можливість передати йому відповідні кошти, вважає екс-глава МЗС. Тим більше, що, незважаючи на санкції, браку коштів у Кремля, схоже, немає.

"Тому Орбан продовжуватиме свою підривну діяльність, – прогнозує Володимир Огризко. – Але у цій ситуації є й позитивний момент. Навіть якщо Угорщина заблокує старт переговорів ЄС з Україною, цей провал єдності, сподіваюся, підштовхне наших партнерів до ЄС та НАТО до реформування системи голосування. З огляду на наявність у союзах таких горе-членів, як нинішня Угорщина".

Одностайне голосування перетворює ЄС та НАТО на перспективу ООН, де тільки говорять, а не можуть ухвалити рішення, вважає експерт.

"Слід змінювати статут, законодавство, зробивши можливість голосування не консенсусом, а кваліфікованою більшістю. І це стане справжнім ударом по Орбану і подібним до нього, – пояснює Володимир Огризко. — Умовляння тут не допоможуть. Політична воля Кремля, залежність Орбана від Москви (не виключено, що через наявність на нього відповідного досьє у ФСБ) мають для угорського прем'єра більше значення, ніж умовляння Брюсселя та обіцяні Угорщині гроші".

Не слід перебільшувати роль та вагу Угорщини

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова звертає увагу, що ми увійшли в дуже цікавий тиждень. Багато в чому вирішальний. З низки напрямків.

"Події перетікають одна в одну, відбуваються дипломатичні вояжі світових лідерів. І кожен намагається урвати максимум бенефітів. Для України, окрім саміту ЄС, вкрай важливим стане голосування американських парламентаріїв (також цього тижня) щодо надання допомоги нашій країні наступного року. Це може задати тону тому, що побачимо потім у Європі. У цьому ракурсі дуже важливий вояж президента Зеленського у СШАйого запланована зустріч із Байденом, виступ перед сенаторами та конгресменами", – зазначає аналітик.

Вона наголошує, що одночасно з візитом українського президента до США там розвинув діяльність і угорський прем'єр ОрбанЄ дані, що не без участі через консервативний аналітичний центр Heritage Foundation організували дводенну конференцію за участю представників угорського інституту міжнародних відносин і співробітників посольства Угорщини у Вашингтоні. Мета, як зазначало британське видання The Guardian із посиланням на власні джерела, спробувати переконати республіканців у продовженні блокування допомоги Україні.

"Не слід перебільшувати роль та вагу Угорщини. Але явно помітні спроби її влади вести максимально антиукраїнську політику скрізь, де тільки можна. При цьому Європа вже готує своєрідний план Б. Саме про це заяви канцлера ФРН Шольцащо навіть у разі пауз із підтримкою з боку США європейці продовжать підтримувати Україну. Дуже важливий сигнал", – впевнена Олександра Решмеділова.

Ми бачили, продовжує вона, спроби президента Франції – Макрона – переконати Орбана припинити антиукраїнські ігриІ загалом позиція переважної більшості країн ЄС демонструють, що вони рішуче підтримують Україну, зокрема в ракурсі нашої євроінтеграції.

"Поки не зрозуміло, чи буде пакетне голосування (за початок відповідних переговорів не лише з Україною, а й із Молдовою), чи їх поділять на два треки. І чи стане таке голосування результативним. Чи не підуть проти нас ті самі Угорщина, Словаччина, де після зміни влади також посилилася антиукраїнська риторикаЧи не долучаться до них Болгарія, Нідерланди. Орбан показав, що ухвалення рішення одноголосно, усіма членами ЄС, може не просто ставити на паузу, а й заморожувати програми фінансування партнерів, розширення Євросоюзу тощо", – зазначає експерт.

Втім, з огляду на те, що з Угорщиною вдалося домовитися про попередні 11 санкційних пакетів проти РФ, є надія, що вдасться домовитися і зараз. У тому числі з важливих для України питань, не виключає Олександра Решмеділова.

"Брюссель уже зробив крок назустріч Будапешту, розморозивши кошти, які не надавалися Угорщині через небажання її влади проводити необхідні реформи. Тобто якийсь пряник отриманий. Зробив такий крок і Київ, внісши зміни до законодавства щодо нацменшин. Але ми бачимо, що Угорщина все одно висловлює невдоволення. Каже, що зроблено замало. І таких "замало", різноманітних додаткових вимог може з'являтися величезна кількість. У тому числі з боку Словаччини, Польщі, інших членів ЄС, натхнених прикладом Угорщини", – попереджає аналітик.

Вона не виключає, що нарешті буде проведено реформу голосування в ЄС. І найважливіші рішення (зовнішньополітичні – так точно) прийматимуть не повним консенсусом, а, наприклад, кваліфікованою більшістю. Виключаючи випадки шантажу, якими явно зловживають Орбан та Ко.

Ми вже ухвалили чимало важливих рішень у ракурсі євроінтеграції

Експерт Українського інституту політики Микола Спіридонов вважає, що наша країна має хороші шанси на отримання рішення про переговори щодо вступу до ЄС.

"Про це заявляла віце-президент Єврокомісії Віра Йоуровабагато інших, – нагадує він. – Але є й проблеми. Угорщина, тепер і Словаччина, виступають проти початку таких переговорів. Тож стовідсоткових гарантій немає. Чекаємо на саміт. Сподіваємось на краще".

Ми, зазначає експерт, ухвалили вже чимало важливих рішень у ракурсі євроінтеграції. Отримали Угоду про асоціацію, хоч було багато скептиків. Здобули безвіз.

"Україна твердо стала на рейки руху до ЄС – і з них не поверне. Питання зараз лише у даті. І загального вступу, і переговорів щодо цієї теми", – констатує Микола Спіридонов.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи може Угорщина поставити хрест на переговорах України щодо вступу до ЄС: який прогноз.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини