Головна Новини Світ Франція Про що говорить хід Макрона з військами НАТО в Україні: який шанс отримала Франція
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить хід Макрона з військами НАТО в Україні: який шанс отримала Франція

Франція як ядерна держава тепер може очолити рух за створення європейської об'єднаної армії, паралельного проєкту НАТО

28 лютого 2024, 12:05
Поділіться публікацією:

Резонансна заява французького президента Еммануеля Макрона про те, що, можливо, доведеться відправити в Україну західні війська для стримування російської агресії, продовжує залишатися однією з топ-тем кінця лютого. І хоч лідери інших європейських держав, а також керівництво НАТО, зараз масово спростовують таку ймовірність, так само як США, сам факт дискусії на цю тему вже тішить. Про що свідчить хід Макрона? Як ситуація може розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорить хід Макрона з військами НАТО в Україні: який шанс отримала Франція

Еммануель Макрон. Фото з відкритих джерел

Для статусу Франції як європейського яструба склалися добрі обставини

Політолог Володимир Цибулько міркує так:

"Президент Макрон може собі дозволити будь-яке хамство чи тролінг на адресу кремлівських карликів, оскільки він не балотується на третій термін. А радикалізація його позиції викликана також необхідністю створити хороший стартовий майданчик для свого наступника, оскільки проросійський лідер ультраправого "Національного об'єднання" Марін Ле Пен має нині високий електоральний рейтинг".

На думку експерта, наступником може бути чинний прем'єр від партії Макрона "Відродження" – Габріель Атталь, який поки що не набирає достатньо популярності.

"Але для статусу Франції як європейського яструба склалися добрі обставини, оскільки канцлер Німеччини Олаф Шольц всіляко цього боїться. І що головне – Франція як ядерна держава тепер може очолити рух за створення європейської об'єднаної армії, паралельного НАТО проєкту. Хоча, поки Дональд Трамп, який рветься знову стати президентом США, не почав руйнувати Альянс, особливого сенсу в цьому немає", – зазначає Володимир Цибулько.

Росія отримала серйозний сигнал

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан вважає, що Макрон здивував багатьох. І навряд чи це випадково.

"У свій час французький президент Саркозі пережив дуже серйозну трансформацію: від заперечення можливості укладання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС – до формування консенсусу з цього приводу та ухвалення відповідної заяви Україна-ЄС. Тож для французьких лідерів такі кульбіти – не щось нове", – пояснює експерт.

На його думку, Макрон зараз скористався шансом повернути Францію (яка раніше не входила навіть до топ-десятки постачальником нам необхідних озброєнь) у велику гру.

"Саме про це – ініціювання коаліції з постачання нам далекобійних ракет, а також заява про те, що не можна виключати відправку західних військ в Україну. Це проривний крок, найсерйозніший сигнал для Росії, звідки вже лунають істеричні заяви. Тож бачимо цікавий розвиток подій. Зрозуміло, що вже завтра ми не отримаємо нових далекобійних ракет, але в найближчому майбутньому – так. І, виходить, не можна виключати прибуття нам на допомогу (у тому чи іншому вигляді) військ тієї чи іншої країни (країн) НАТО. Крига скресла, дискусія перейшла в практичну площину — за тими напрямками, які нам дуже цікаві", – констатує Вадим Трюхан.

Заява Макрона не могла не привернути увагу

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова, який викладає, зокрема, в США, пояснює:

"Заява Макрона про те, що розглядається можлива відправка військ країн НАТО в Україну, не могла не привернути уваги. Швидше за все, відправку таких військ на лінію фронту варто виключити. Максимум – можна очікувати відправку дуже обмеженого контингенту, причому, подалі від лінії фронту".

Експерту видається, що своєю заявою Макрон хотів підхльоснути дискусію про те, чим можна допомогти Україні зараз. Наголосити, що ситуація на фронті складна – і треба шукати нових можливостей для підтримки нашої країни.

"Також, мабуть, слід розглядати цю заяву і як прояв боротьби за лідерство в рамках Європи, а може, й усього НАТО, – вважає Володимир Дубовик. – Особливо в умовах затримки з ухваленням нового пакету допомоги Україні в США та можливого повернення до Білого дому Дональда Трампа, який, як відомо, виступає за згортання допомоги Україні".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін розпочав підготовку до війни з НАТО: у США побачили насторожуючі ознаки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини