Про що говорить затягування конфлікту на Близькому Сході: чи виникнуть проблеми в України

США як союзник Ізраїлю перекидатимуть частину ресурсів саме туди і в короткостроковій перспективі це може створити проблеми Україні

Через три тижні після нападу ХАМАС на Ізраїль, армія останнього (ЦАХАЛ) заявила про розширення наземної операції в секторі Газа. Таке рішення нібито ухвалено після того, як переговори про звільнення заручників зайшли в глухий кут. Як події у цьому конфлікті можуть розвиватися далі? Що це означає у ракурсі російсько-української війни та власне глобального протистояння, яке, схоже, накриває світ? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Конфлікт між Ізраїлем та ХАМАС триватиме довше, ніж здавалося спочатку

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос розмірковує так:

"Поки що не зовсім зрозуміло ("туман війни") чи ця операція ЦАХАЛ є початком повномасштабного вторгнення в Газу. Чи вона є одним із рейдів, які ізраїльтяни вже робили (входячи до 800 метрів на територію Сектору Газа, щоб створити плацдарми, а потім відступаючи). Ізраїльські експерти, до речі, теж не дають поки що чіткої оцінки того, що відбувається".

За словами експерта, ескалація на Близькому Сході так чи інакше відбивається на російсько-українській війні. І щодо зниження уваги до неї, і в ракурсі важливості акуратного політичного лавірування офіційним Києвом, і в сенсі поставок нам озброєнь.

"Так, під час голосування за резолюцію Генасамблеї ООН про негайне припинення вогню в Газі, яку підтримали 120 країн (Глобальний Південь, частково країни Заходу), а проти виступили 14 (включаючи, зрозуміло, Ізраїль, а також США, Австрію, Хорватію, Чехію, низку інших), Україна, як і ще 45 держав, вирішила утриматися. При цьому відбувся демарш Ізраїлю. Його посол в ООН Гілад Ердан після ухвалення цієї резолюції заявив, що ООН втратила свою легітимність і вважає за краще підтримувати "нацистських терористів". Для України вкрай важливою є комунікація з країнами Глобального Півдня. З поясненням своєї позиції. Заручаючись їхньою підтримкою. Попереду нові голосування за українські резолюції – і не можна, щоб вони стали для нас провальними", – пояснює Ігор Семиволос.

Ми бачимо, продовжує він дискусії в Конгресі США після обрання Майка Джонсона новим спікером Палати представників. Він наполягає, щоб допомогу Україні та Ізраїлю розглядали окремо, тоді як Адміністрація Байдена запропонувала це зробити в одному пакеті.

"Не впевнений, що Білий дім на це погодиться. Йому вигідно саме пакетне голосування, яке, серед іншого, створить проблеми для республіканців, продемонструвавши їхню слабкість. У будь-якому випадку це залежить не від нас, а від внутрішніх розкладів у США", – наголошує директор Центру Близькосхідних досліджень.

Вже зрозуміло, зазначає він, що конфлікт між Ізраїлем та ХАМАС триватиме довше, ніж здавалося спочатку. І він потребує більше ресурсів. Які не безмежні.

"США як союзник Ізраїлю почнуть перекидати частину ресурсів саме туди. І у короткостроковій перспективі це може створити проблеми Україні. Хоча Байден і запевняє, що Штати мають достатньо можливостей, щоб допомагати і Ізраїлю, і Україні. Головне, що є чітка позиція частини Республіканської партії, яка розуміє загрози, що стоять перед США як лідером демократичного світу. Загрози, на які вказував нещодавно у своїх зверненнях Байден, проводячи паралелі між тероризмом ХАМАС та держави РФ. Даючи зрозуміти, що це не локальні конфлікти, а глобальний – між демократіями та автократіями", – підсумовує Ігор Семиволос.

Різні міжнародні сторони чинять тиск на Ізраїль

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко звертає увагу, що Ізраїль не врятував від нападу ні особливий статус відносин із США (основний партнер поза НАТО), ні наявність ядерної зброї. Атака ХАМАС, що сталася 7 жовтня, це не лише величезна кількість загиблих, поранених, взятих у заручники, це ще й серйозний військовий, економічний, репутаційний удар по державі Ізраїль, наголошує експерт.

"На даний момент різні міжнародні сторони (проарабські, промусульманські, навіть проізраїльські) чинять тиск насамперед на Ізраїль (оскільки саме у нього ініціатива ведення подальших бойових дій), намагаючись направити ситуацію в миротворче русло. Поки що не виходить", – констатує Ігор Романенко.

З його слів, Ізраїль, частково прислухаючись до США, відтягує потужний штурм Гази. А Штати підтягують у регіон свої війська. Перекинули вже не лише дві тисячі морпіхів, а й стільки ж спецназу. Французи направили свій вертольотоносець із сотнями десантників. В Ізраїлі активно розгортаються засоби західних ППО.

"Якщо Україні для відбиття російської агресії партнери дали за півтора року лише окремі батареї, то Ізраїлю за лічені тижні – до двох десятків серйозних зенітно-ракетних комплексів. Помітна різниця дій вищого військово-політичного керівництва США стосовно України та Ізраїлю. Не на нашу користь", – наголошує генерал.

Він також зазначає, що у спільному бюджеті, куди Білий дім "зашив" допомогу Україні та Ізраїлю, останньому передбачалося близько 11 млрд доларів. А зараз, після появи нового спікера Палати представників (третя постать після президента та віце-президента) в особі Джонсона, йдеться вже про 15 млрд. Тоді як допомога Україні залишається під питанням.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чому наземна операція ЦАХАЛ у Секторі Газа вже під великим запитанням – які очікування.