Головна Новини Світ Близький Схід Загострення на Близькому Сході: про що говорить ситуація та хто вийде переможцем
commentss НОВИНИ Всі новини

Загострення на Близькому Сході: про що говорить ситуація та хто вийде переможцем

На Заході досі немає єдиної позиції щодо Близького Сходу

3 листопада 2023, 14:47 comments1090
Поділіться публікацією:

Чотири тижні триває війна Ізраїлю із ХАМАС. Ізраїльська армія (ЦАХАЛ) заявила про оточення сектора Гази і намір почати видавлювання і знищення терористів-хамасівців, що там засіли. У свою чергу, представники ХАМАС заявили, що повторюватимуть атаки, подібної до тієї, що сталася 7 жовтня, доки не знищать Ізраїль. Росія явно підіграє ХАМАС. А США, які стоять на боці Ізраїлю, намагаються запобігти ще більшій ескалації. Експерти поділилися з виданням "Коментарі" висновками про те, що відбувається на Близькому Сході на даний момент.

Загострення на Близькому Сході: про що говорить ситуація та хто вийде переможцем

Загострення на Близькому Сході. Фото: з відкритих джерел

Ізраїльтяни, зачистивши ХАМАС, підуть із Гази

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов міркує так:

"Головний висновок наразі – Ізраїль переміг. Він зараз проведе зачистку сектору Газа – і все скінчиться. Бігатимуть по підземних тунелях. Якщо хтось голову підніме – довбануть ракетою".

На думку експерта, ніхто більше не вплутається в конфлікт — ні Хезболла, ні Іран.

"Буквально сьогодні я розмовляв зі своїм товаришем, який у той момент на яхті плив Червоним морем. За його словами, повз нього пройшло чотири американські есмінці. Вони цілком можуть зрівняти із землею Сектор Газа і не тільки. Плюс – рухалися вони до двох авіаносців, чотирьох крейсерів і ще восьми есмінців, які вже курсують у тих краях", – зазначає Віктор Савінов.

На його думку, ізраїльтяни, зачистивши ХАМАС, підуть із Гази. Можливо, на якийсь час затримають там свої війська. А потім відійдуть.

"На Близькому Сході нічого за останні три чверті століття не змінилося, – наголошує експерт. – Араби періодично нападають на Ізраїль, той досить швидко справляється із цією проблемою. І настає тимчасово затишшя".

Ізраїлю зараз не під силу повністю знищити ХАМАС

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда вважає, що чотири тижні конфлікту на Близькому Сході продемонстрували – ситуація стала несподіванкою для багатьох гравців.

Ізраїль, зазначає експерт, так і не розпочав таких широкомасштабних дій у Газі, як від нього очікувалося. Хоча привід для організації потужної акції помсти у нього, безперечно, є.

США підтримують Ізраїль і готові всіляко це підтверджувати. Але фактор цієї підтримки перетворюється не тільки на зовнішньополітичний, а й на внутрішньополітичний.

"ЄС не має єдиної позиції щодо того, що відбувається на Близькому Сході. Думки європейських політиків суттєво відрізняються, – наголошує Євген Магда. – Росія вже не приховує, що зацікавлена у подальшій дестабілізації на Близькому Сході, у розширенні конфлікту. Тобто карти на столі, а гра продовжується".

При цьому експерт вважає, що Ізраїлю зараз не під силу повністю знищити ХАМАС.

"ЦАХАЛ може досягати певних тактичних успіхів. Але стратегічно досягти знищення своїх ворогів у нього зараз не вийде, – прогнозує Євген Магда. – Думаю, це розуміє й ізраїльське керівництво. Однак прем'єр Нетаньяху, який точно піде у відставку після завершення військової фази кризи, хоче зробити це з високою головою. Тож у Газі все далеко не скінчено".

Немає сумнівів у перемозі Ізраїлю

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко поділилася таким коментарем:

“Ситуація складна. Ізраїль пережив страшну атаку ХАМАС, з безліччю жертв серед цивільного населення, із захопленням великої кількості заручників. І, звісно, він дає потужну відповідь. Яка призвела до зростання антисемітських настроїв у мусульманських країнах та республіках. На слуху у всіх нещодавні події в Дагестані, погром в аеропорту Махачкали".

Катерина Одарченко не сумніваюся у перемозі Ізраїлю. За її словами, у Вашингтоні, де вона зараз знаходиться, абсолютна більшість політиків підтримує виділення цьому основному союзнику США поза НАТО додаткових озброєнь. А військові кораблі та частина військ США вже перекинуто до району конфлікту.

"Сподіваюся, що ця війна послабить Іран. Більшість експертів сходяться на думці, що він спонсорує Хезболлу, ХАМАС. А останній зараз переживає серйозні удари із боку ЦАХАЛ. Росія, як і її новий союзник – Іран, однозначно стала на бік ХАМАС. І те, що представники ХАМАС нещодавно їздили до Москви, говорить саме за себе. Як і те, що раніше вони неодноразово зустрічалися із главою російського МЗС Лавровим", – наголошує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – скільки триватиме та чим завершиться загострення на Близькому Сході.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

3 листопада 2023, 14:53

Будемо сподіватись що арабські герої, які борються з терористами Ізраїлю, будуть гідно захищати право арабів на рівне з іншими існування в цьому світі. Зараз юдеї роблять з Палестиною те, що і з Україною.


Новини