Головна Новини Світ Росія Чи близька Росія до розвалу – які регіони можуть претендувати першими на відділення
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи близька Росія до розвалу – які регіони можуть претендувати першими на відділення

Україні спільно з партнерами потрібно провокувати розколи в РФ, невдоволення війною як такою та нинішнім курсом як таким

12 липня 2023, 13:28 comments8399
Поділіться публікацією:

Третій тиждень після бунту ПВК "Вагнер" на чолі з Євгеном Пригожіним продовжуються путінські метання. Він то мчить у Дагестан, то проводить таємну зустріч із Пригожиним та його польовими командирами, то починає полювання на генералів, то тасує колоду воєначальників. На цьому тлі президент України Зеленський, головний розвідник Буданов, голова РНБО Данілов хором пророкують РФ продовження заколотів, а то й розпад. Які перспективи, що Росія розвалиться? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чи близька Росія до розвалу – які регіони можуть претендувати першими на відділення

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Нам слід розраховувати не так на розвал Росії, як на власні сили, домагаючись перемоги на фронті

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України (з 2005 по 2010 роки) Микола Маломуж розмірковує так:

"У найближчому майбутньому розвал Росії малоймовірний. Путін контролює ситуацію. І ні Пригожин, ні тим більше Гіркін-Стрєлков, який періодично виступає з гучними заявами, не можуть дестабілізувати її настільки, щоб РФ розвалилася. Вона має достатній потенціал – фінансово-економічний, військовий, ресурсний, людський. Величезна країна, неймовірні запаси. Навіть зараз, перебуваючи під санкціями, вона знаходить шляхи їхнього обходу. До того ж, згенерувала дуже великі фінанси наперед, розуміючи, що санкції будуть. Плюс є постійні природні ресурси, виробничі. Величезна кількість військової техніки (танки, БТР, БМП) та боєприпасів (ракети, снаряди), які в РФ стягли практично з усіх країн колишнього СРСР та держав-членів Варшавського договору. До того ж країна-агресор продовжує все це виробляти, а також закуповувати в тих же Ірану та Північній Кореї. Це величезний озброєний до зубів монстр. І нехай частина озброєння стара, але вона також – вбиває".

А тому, продовжує генерал, слід розраховувати не на розвал Росії, а на власні сили, домагаючись перемоги на фронті. Активно працювати з російською опозицією, що пішла в підпілля, з тими структурами, які готові діяти проти путінського режиму.

"І, звичайно, проводити спільну із закордонними партнерами оперативну роботу в оточенні Путіна, – наголошує експерт. – Провокувати розколи, невдоволення війною як такою та нинішнім курсом як таким. Це велика, копітка робота".

На думку Миколи Маломужа, лише потужні чинники поразки у війні, фінансово-економічної кризи можуть поставити РФ на межу розпаду.

"Але Захід цього не захоче, боячись неконтрольованих процесів, анархії в країні, напханій ядерною зброєю, – вважає генерал. – Він швидше намагатиметься зробити ставку на якийсь перехідний режим. Який погодиться завершити війну на умовах міжнародного права, виплачувати репарації, а також забезпечить контроль (можливо, міжнародний) за ядерним потенціалом, за стабілізацією ситуації в Росії. Із забезпеченням проведення реально-демократичних виборів, яких у цьому столітті РФ ще не знала. Після цього розпочнеться функціонування цієї країни у деяких нових умовах. Можливо, якісь її нинішні складові захочуть самовизначення. Але це вже – більш далека перспектива".

Поки ж, резюмує експерт, нам слід зосередити всі зусилля на перемогу над агресором у військовому форматі, для чого потрібна активізація союзників щодо надання нам допомоги всіх видів (озброєння, боєприпаси, фінанси, дипломатія, розвідувальна, оперативна інформація). І ця робота, наголошує Микола Маломуж, активно проводиться цими днями на саміті НАТО.

Багато хто розчарований половинчастістю результату – як у діях Путіна, так і в діях Пригожина

На думку аналітика, кандидата політичних наук Олесі Яхно, не можна виключати (і про це справді все частіше говорять представники української влади), що в якийсь момент Росія може розвалитися. Адже вона вступила до фази затяжної війни проти України. Війни, яка не виправдала жодних планів Кремля. І ця виснажена санкціями, поразками на всіх фронтах, внутрішніми хвилюваннями країна-агресор вступає в період внутрішніх непрогнозованостей, пояснює експерт.

"Той же пригожинський заколот, хто б за ним не стояв, залишив по собі безліч ефектів, які підламуватимуть внутрішню вертикаль. Посилилися тертя між силовиками, між різними групами. Багато хто розчарований половинчастістю результату – як у діях Путіна, так і в діях Пригожина. І так далі. Не можна виключати, що у якийсь момент, коли зійдуться кілька чинників (економічний, політичний, військовий, фактор внутрішньої недовіри між елітами), не розпочнеться хаотизація. І на тлі конкуренцій різних груп впливу, кожна з яких почне доводити свою силу, можуть розпочатись процеси реального сепаратизму. Який завжди був притаманний Росії. Якісь республіки можуть спробувати вийти зі складу РФ", – вважає Олеся Яхно.

Передумовою, зазначає вона, може стати й те, що одні регіони, одні групи, надто очевидно, захочуть вирішувати свої питання за рахунок інших (як це було з Пригожиним). Таких проявів може бути багато.

"Якщо говорити про гіпотетичний розвал Росії, слід розуміти, що зазвичай відвалюються ті шматки, які або вважають себе самодостатніми (окремі етноси, нації), або тяжіють до інших держав, хоча б на рівні партнерства, – пояснює аналітик. – Найбільш перспективним у цьому сенсі виглядає Кавказ, тим більше, що вже був прецедент чеченських воєн, є анексовані грузинські території. Ті ж прикордонні з нами регіони (Бєлгородщина, Ростовщина), які зазнають впливу війни, можуть захотіти стати частиною успішної в майбутньому України, або здобути самостійність, ніж залишитися в складі Росії. А той же Далекий Схід, що дедалі більше зазнає впливу Китаю, цілком може відійти не просто в орбіту його впливу, а й під власне длань КНР. Або варто очікувати в перерахованих регіонах різкого зростання протестних, у тому числі антивоєнних настроїв. З усіма, що випливають...".

Але набагато реалістичніший варіант, прогнозує Олеся Яхно, що на фоні скорочення ресурсів, конкуренції різних груп, невдоволення Путіним, який втягнув усіх у безглузду війну, будуть якісь внутрішні зміни.

"Схоже, мета Заходу – посіяти там недовіру серед еліт, щоби на такого рівня конфліктах сталася криза влади. А на фоні цієї кризи влади виник запит на альтернативний путінському курс, на альтернативну політику, на відхід РФ з усіх територій України, включаючи Крим", – констатує аналітик.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Зеленського розповіли, як розвалиться Росія.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини