Головна Новини Світ Росія Чи можливий у Росії ще один заколот – чому політична система Путіна починає сипатися
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можливий у Росії ще один заколот – чому політична система Путіна починає сипатися

Пригожинський бунт стався саме у той момент, коли Україна почала перехоплювати ініціативу на полі бою

30 серпня 2023, 11:10
Поділіться публікацією:

Ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, згідно з офіційними даними, загиблого 23 серпня в авіакатастрофі в Тверській області, поховали 29 серпня мало не потай у Санкт-Петербурзі, звідки він родом, на Порохівському цвинтарі. Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк назвав такий похорон "героя", створеного самим Путіним (і, схоже, убитого за його наказом), символом справжнього страху російського диктатора. І страху, мабуть, обґрунтованого. За даними The Moscow Times, у Росії цілком може статися новий заколот, схожий на червневий бунт вагнерівців. Чому вагнерівці "проковтнули" те, що зробила влада з їхніми ватажками? Яка ймовірність, що Росію накриє бунт – традиційно для неї безглуздий та кривавий? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи можливий у Росії ще один заколот – чому політична система Путіна починає сипатися

Путін та Пригожин. Фото: з відкритих джерел

Якщо потрібно буде для підняття іміджу, якихось інформаційних заходів – буде ще один заколот

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин поділився такою думкою:

"З самого початку ПВК "Вагнер" був кремлівським проектом, а точніше – головного розвідуправління генштабу збройних сил РФ. Керівні особи там, дії вагнерівців – все було санкціоновано Кремлем. Який зрештою і прибрав тих, хто почав виходити з-під його контролю. Або вдав, що прибрав".

На думку експерта, пригожинський недобунт, а також попередня жорстка критика з боку ватажка вагнерівців на адресу керівництва Міноборони та Генштабу РФ робилися з певною метою. Насамперед – аби відвернути увагу російського суспільства від проблем, з якими зіткнувся Кремль під час реалізації своїх планів щодо України.

"По суті пригожинський бунт стався саме в той момент, коли Україна почала перехоплювати ініціативу на полі бою. На напрямках, де РФ відверто ослабла – на Бахмутському, Луганському, Півдні. Треба було щось терміново робити. Якось піднімати значимість, що впала, і авторитет Міноборони в російському суспільстві. Для цього було здійснено пригожинський забавний марш на Москву – з передбачуваним провалом. Що зіграло зрештою на руку Шойгу та Ко", – пояснює полковник.

Це, певен він, реалізація саме кремлівського сценарію. Як і війна кремлівських веж за власне значення та лідерство.

"Основна мета всього цього шаленого дійства – збереження путінського режиму, – наголошує Влад Волошин. – Нині Пригожина та верхівку "Вагнера" прибрали зі сцени (хоч не факт, що їх убито). Впевнений, що ця ПВК продовжить діяти за сценаріями, написаними в головному російському розвідуправлінні. І, якщо потрібно буде для підняття іміджу, деяких інформаційних заходів – буде ще один заколот. Абсолютно керований. Слід розуміти, що всі російські ПВК – це кремлівські маріонетки".

Пригожинський бунт мав оголити проблеми та виявити незадоволених

Політтехнологу Юрію Подорожньому поховання Пригожина, яке відбулося у Санкт-Петербурзі, здається лише частиною вистави – і в жодному разі не її завершення.

"Я не вірю ні в антипутінський бунт, ні тим більше в загибель Пригожина, – зізнався експерт. – Імітація бунту, яка начебто налякала Путіна, потрібна була лише з метою виявити опозицію, яка, швидше за все, почала формуватися в армії як відповідь на невдоволення військових верховним головнокомандувачем та міністром оборони. Військова мафія, яка роками отримувала колосальні вливання в збройні сили, очевидно, намагається демонструвати, хто саме в хаті господар. А пригожинський бунт мав оголити проблеми та виявити незадоволених. Важко сказати, наскільки це вдалося реалізувати, бо, крім падіння рейтингів самого Путіна, здається, нічого не сталося. Ну, хіба що генерал Суровікін (головнокомандувача Військово-космічних сил Росії) втратив посаду. Але й у цій історії можливе продовження. Невідомо, що саме накопають у росармії".

На думку Юрія Подорожнього, навряд чи варто вірити повідомленням про можливе продовження історії з бунтами у Росії. Якщо такий заколот і готується, то про нього точно не говорили б, пояснює він.

"Путін досі є сильною фігурою у російській владі. І публічне вбивство Пригожина має продемонструвати, що все під контролем, а у господаря Кремля досі залізні нерви. Однак у рішучість Путіна, схоже, повірив лише Путін, – констатує політтехнолог. – Тому, щоб сьогодні не робив диктатор, владу він зможе утримати лише репресіями та перетворенням Росії на КНДР (Північну Корею). А на це він уже не має ні ресурсу, ні можливості. Старіючий диктатор втрачає потенцію у всіх сенсах. І війна в Україні це ясно демонструє".

Мусування інформації про ймовірні бунти має розв'язати руки Путіну у спробах розквитатися з неугодними, припускає Юрій Подорожній. І не виключає, що восени в Росії відбудуться гучні арешти, які будуть пояснюватися заколотом (або його підготовкою) проти держави.

"Для нас це – гарна інформація, – упевнений експерт. – Політична система Путіна починає сипатись. Еліти незадоволені, обіцяного результату немає. А фінансово втратили усі. Ну, а Пригожин, мабуть, зараз попиває горілку в якійсь резиденції в Африці, розглядаючи своє нове обличчя та паспорт. Для Путіна він все ще не списаний з корабля, тому виконуватиме нові завдання, не будучи публічним. Це схоже на конспірологічну теорію. Однак, це в характері Пригожина – бути аферистом та грати у шпигуна. Втім, хоч би які плани у Путіна були, зокрема на Пригожина, сам Путін своєю смертю навряд чи помре. А чи буде це бунт або його улюблений "Новичок" – не має значення".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що робить Кремль після загибелі Пригожина – чи може це відобразитися на війні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини