Головна Новини Світ Росія Навіщо Кремлю знадобився ефір із Путіним: як розуміти заяви диктатора
commentss НОВИНИ Всі новини

Навіщо Кремлю знадобився ефір із Путіним: як розуміти заяви диктатора

Усі побачили суміш пропаганди, риторики у стилі виборчої кампанії, а також того, що реальність Путіна розходиться з дійсністю

14 грудня 2023, 15:42 comments3993
Поділіться публікацією:

Помітною подією четверга, 14 грудня, стала підсумкова пряма лінія російського диктатора Володимира Путіна, поєднана із прес-конференцією для журналістів. Минулого року, коли РФ відкрито вторглася до України, шоу не проводили. А до цього з 2001 року Путін у рамках прямої лінії 14 разів спілкувався з росіянами на посаді президента і 4 – як прем'єр-міністр (по суті, закулісний президент). Серед заданих питань, як і прогнозувалося, було чимало, пов'язаних із війною, яку роспропаганда продовжує називати "спеціальна військова операція" (СВО). Путін традиційно заявив, що "СВО" триватиме доти, доки не досягне своїх невиразних цілей. Він також марив про "російську Одесу", хвалив прем'єрів Словаччини (Роберт Фіцо) та Угорщини (Віктор Орбан), які ставлять палиці в колеса української євроінтеграції, запевняв, що другої хвилі мобілізації не буде і так далі. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" путінське шоу.

Навіщо Кремлю знадобився ефір із Путіним: як розуміти заяви диктатора

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Путін вирішив промацати ґрунт перед виборчою кампанією

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно зазначає, що важливим є сам факт цієї підсумкової прес-конференції, скасованої минулого року.

"Думаю, цього разу Путін зважився на такий крок у зв'язку з майбутньою виборчою кампанією (президентські вибори в РФ намічені на березень-2024). А також тому, що зрозумів, що Захід зробив ставку на війну, розтягнуту в часі. І, мабуть, вважає, що Кремль у такій війні може здобути перевагу. Що вдасться "пересидіти" Захід, який уже демонструє ознаки нестабільності у ракурсі підтримки України. Ось Путін і вирішив, що йому є що сказати", – вважає Олеся Яхно.

Самі питання, продовжує вона, ділилися на теми війни в Україні (відповіді чергового пропагандистського типу – про денацифікацію та демілітаризацію як цілі "СВО"), протистояння із Заходом та внутрішнього життя в РФ (Путін видавав абсурдні речі типу покращення життя росіян після введення санкцій та відходу західних підприємств).

"Зрозуміло, що питання ретельно відбирали, їх фільтрували, прибирали. Проте, крім тих, що звучали безпосередньо зі студії, а також за допомогою включень із різних місць, був і відеоряд. Де можна було прочитати досить цікаві речі. Включаючи "Чому ваша реальність розходиться з нашою дійсністю?". Періодично Путін вдавав, що не розуміє, про що йдеться. Або відповідав відверто абсурдно", – зазначає експерт.

На її думку, загалом цю прес-конференцію слід вважати промацуванням ґрунту перед виборчою кампанією (якщо його можна назвати таким, враховуючи наперед відомий результат). І сигнал Заходу, що Путін готовий до війни, розтягнутої в часі. Навіть радіє саме такій війні, вважаючи, що за такого розкладу РФ має добрі шанси.

"Ми побачили суміш пропаганди, риторики у стилі виборчої кампанії, а також того, що реальність Путіна, як правильно відповів той, хто поставив проігнороване диктатором питання, розходиться з дійсністю", – констатує Олеся Яхно.

Нічого радикально нового від путіна не почули

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко поділився такою думкою:

"Я не побачив нічого оригінального, нового у відповідях Путіна. Він вкотре заявив, що війна триватиме, доки не буде досягнуто цілей "СВО". При цьому цілі так толком і не позначені, вони постійно змінюються. Умовно кажучи, сказав, що воюватиме завжди. Зрозуміло, що це суперечить його заявам про готовність до переговорів. Ну, то він завжди собі суперечить… Традиційно ж Путін плутав цитати, приписуючи Бісмарку те, чого той не казав. Це про деградацію не лише Путіна, а й тих, хто його готує до такого роду шоу. Загальна деградація системи управління".

Експерт не сумнівається, що мобілізація в РФ продовжуватиметься. Вона і не припинялася, просто йде не так відкрито, як восени 2022 року. Тож Путін тут збрехав у черговий раз, упевнений Андрій Єрьоменко.

"Заяви Путіна, що в Україні перебуває понад 600 тисяч російських військових, також не слід сприймати всерйоз, – упевнений він. – Спиратися на дані, якими оперує Путін, немає сенсу. Він бреше практично постійно… Те, що назвав цю війну майже громадянською, включивши стару платівку про "братні народи" – чергове підтвердження, що РФ вважає Україну своєю частиною і намагається "приєднати". Думаю, навіть на російську аудиторію цей виступ особливого враження не справив. Швидше засмутив чималий відсоток росіян. А то й розлютив. Навряд чи там усі хочуть воювати "до останнього". Навряд чи там підбадьорилися після слів Путіна, що російська економіка міцна як ніколи. Не настільки вони все ж таки відірвані від реальності. Ціни у магазинах говорять самі за себе. На ті ж курячі яйця, виправдовуватися за різке зростання на які Путіну, до речі, теж довелося. Резюмуючи: нічого радикального нового. Тут важливішим є сам факт проведення такої конференції після пропуску минулого року".

Читайте також на порталі "Коментарі" — вибори Путіна: яке рішення належить ухвалити Заходу і що спробує довести Кремль.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини