Головна Новини Світ Росія Про що говорять внутрішні розбірки в РФ - на що може вплинути загибель Пригожина
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять внутрішні розбірки в РФ - на що може вплинути загибель Пригожина

Путін публічно продемонстрував, що він не прощає зради

25 серпня 2023, 11:50 comments2559
Поділіться публікацією:

Йде друга доба після знищення над Тверською областю (РФ) літака з керівником ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожіним та його соратником Дмитром Уткіним. Згідно з однією з версій – таким чином Путін, Шойгу та Герасимов помстилися Пригожину за своє приниження під час заколоту найманців 24 червня. Не виключено, втім, що смерть Пригожина – інсценування. Основною версією катастрофи, схоже, стає вибуховий пристрій, можливо, розташований у шасі. Які висновки з того, що сталося, можна зробити на даний момент – і якими можуть бути наслідки для Росії, України, Білорусі, Африки, де так чи інакше наслідили вагнерівці? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорять внутрішні розбірки в РФ - на що може вплинути загибель Пригожина

Євген Пригожин. Фото: з відкритих джерел

Немає сумнівів, що за знищенням пригожинського літака стоїть Кремль

Спікер Міжнародної волонтерської спільноти "InformNapalm", боєць ЗСУ Михайло Макарук пояснює:

"Внутрішні розбирання в РФ не приведуть там до якогось колапсу, соціальних обурень тощо. З тієї простої причини, що вагнерівців "розібрали на деталі". Одних загнали до Білорусі, інших – на пенсію, когось залякали, хтось підписав контракти з Міноборони, хтось заробляє гроші в Африці. Отже, ситуація після знищення Пригожина затихне досить швидко".

Ну, а білоруський режим зганьбився вкотре, вважає експерт. За його словами, весь світ – в черговий раз – побачив, що гарантії Лукашенка нічого не варті. І що немає сенсу мати з ним жодної справи. Це сильний удар по Луці.

На думку Михайла Макарука, Путін пішов на знищення Пригожина, Уткіна і іже з ними з причини, озвученої ним раніше в інтерв'ю – він не прощає зради. А похід вагнерівців на Москву він сприйняв саме як зраду, про що, до речі, заявляв того дня, 24 червня.

"Нема сумнівів, що за знищенням пригожинського літака стоїть Кремль. І не так важливо – збивали борт за допомогою С-300 чи закладеної вибухівки. Факт очевидний — літака немає, як і всіх, хто був усередині, – підкреслює експерт. – Вертикаль влади в РФ стає дедалі тоталітарнішою, використовує будь-які методи для свого зміцнення та збереження. Потенційних путчистів виявили ще під час пригожинського заколоту. З кимось провели виховну бесіду, когось закрили, когось не стало, а хтось тепер сидить тихо і боїться висунутися. Тепер дісталися і до власне ватажків недовіри".

На ситуацію з війною в Україні смерть Пригожина навряд чи вплине

Політолог, партнер міжнародної комунікаційної агенції Good Politics Максим Джигун слабо вірить у версію із закладеною в шасі вибухівкою.

"Пригожин був вкрай обережний і приділяв заходам своєї безпеки ретельну увагу. І очевидно, що перед польотом будь-який його літак максимально перевірявся. Швидше за все – удару було завдано саме ракетою (очевидці говорили, що чули кілька вибухів, ймовірно, один із них був звуком пуску), хоч навряд чи ми зможемо дізнатися справжню причину події. Як би там не було, виглядає все як відверта, показова кара, влаштована Путіним. З метою помститися тому, хто його зрадив, хто намагався робити замах на його статус сильного лідера", – пояснює політолог.

На його думку, на ситуацію з війною в Україні це навряд чи вплине. Останні місяці вагнерівці тут і так не воювали, нагадує експерт.

"Пригожин медійно зіграв дуже якісно, вивівши свою ПВК з України після захоплення Бахмута. Мовляв, ми свою справу зробили – далі нехай уже займається Міноборони. І практично відразу після цього розпочалися українські контрнаступальні дії у районі Бахмута. Так, виведення вагнерівців дещо послабило можливості окупаційної армії. Але точно не стало для неї критичним", – вважає Максим Джигун.

Він припускає, що зараз вагнерівцям дадуть можливість відбути в Африку і заробляти (відмивати) там гроші за рахунок надання захисту компаніям, які видобувають корисні копалини, за рахунок шантажу бізнесу, співпраці з хунтами тощо.

"Позитивно те, що наші вороги знищують один одного. Водночас Пригожин був дестабілізуючим елементом усередині російської політичної системи. Він останнім часом був відвертою загрозою для правління Путіна. І в цьому контексті його смерть не надто нам вигідна. Втім, можливо, саме вона сколихне тих, хто ще роздумував – чи варто дозволити Путіну продовжити правити, – розмірковує експерт. – Вони побачили, що його слова, його гарантії – нічого не варті. Що він будь-якої миті може знищити того, хто раніше був у нього у фаворі. І не можна виключати, що така путінська спроба залякати всіх і вся викличе зворотний ефект, згуртувавши проти нього частину еліт".

Читайте також на порталі "Коментарі" — катастрофа літака Пригожина: про що говорить ситуація — що тепер чекає РФ і Путіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини