Головна Новини Світ Росія Як Путін використає знищення Пригожина – хто найбільше виграв від того, що сталося
commentss НОВИНИ Всі новини

Як Путін використає знищення Пригожина – хто найбільше виграв від того, що сталося

Пригожин, схоже, повірив, що йому вибачать заколот, що він потрібен Путіну – і в Білорусі, і в Африці

25 серпня 2023, 17:10
Поділіться публікацією:

Кремль із традиційним для нього цинізмом заперечує причетність до знищення літака з ватажком ПВК "Вагнер" Євгеном Пригожиним. Російський диктатор Путін висловлює співчуття сім'ям загиблих, його рупор Пєсков називає причетність Кремля до того, що сталося, "абсолютною брехнею". Тим часом у РФ вже почали ударно зносити індивідуальні могили вагнерівців. Експерти продовжують аналізувати для видання "Коментарі" цю внутрішньоросійську битву павуків у банці.

Як Путін використає знищення Пригожина – хто найбільше виграв від того, що сталося

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Путін явно хоче зміцнювати владу

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко розмірковує так:

"Путін ухвалив рішення про усунення верхівки ПВК "Вагнер" ще у червні, коли стався заколот. Тоді ж чітко назвав Пригожина зрадником. Слід розуміти, що Путін – злопам'ятна людина. Яка не прощає будь-якої протидії. Ми це бачимо це по розправах над опозиціонерами і тими, хто вирішив оприлюднити дії його режиму – щодо вбивств Литвиненка, Політковської, Нємцова і так далі. По масовому киданню будь-яких інакодумців за ґрати. І на Пригожині після бунту він одразу поставив хрест".

Але Путін йшов до усунення Пригожина поступово, зазначає експерт. Спершу розформував, знизив потенціал ПВК "Вагнер". У угруповання забрали важке озброєння, його, від гріха подалі, перекинули до Білорусі. Там якийсь час використовували для створення напруженості на кордоні з Польщею та Литвою. Давали поняття, що можуть використовувати і там, і проти України — як диверсійно-розвідувальні групи.

"Пригожин, схоже, повірив, що йому вибачать заколот. Що він потрібний Путіну – і в Білорусі, і в Африці. Але Путін з самого початку вирішив знищити Пригожина, а африканські справи передати іншим. ЧВК ж масово передати у сферу Міноборони", – пояснює генерал.

Ігор Романенко нагадує, що пригожинське угруповання мало досить високий ступінь свободи. Наразі ситуація змінюється.

"Знищенням Пригожина, ображений на його заколот Путін намагався довести, що він ще сильний. І своєму оточенню, і загалом еліті, і російському суспільству. Невипадково незадовго до страти Пригожина господар Кремля з'явився у штабі Ростова. Того самого, який два місяці тому легко захопив Пригожин. Тим самим Путін намагався показати, що все стабільно, повертається на свої кола. А винні – Пригожин та його найближче оточення – знищені", – наголошує експерт.

Що стосується ПВК "Вагнер", то, на його думку, щодо неї використовують старий підхід – поділяй та володарюй.

"Угруповання розчленовують. Пропонують перейти під руку Міноборони, відправитися служити в Африку, або просто прибирають, – зазначає Ігор Романенко. – Путін явно хоче зміцнювати владу. Продовжуватиме війну проти України. Тож нам важливо зосередитися на досягненні своїх цілей. А саме – деокупації українських територій".

Пригожин прорахувався, а Шойгу вийшов переможцем

На думку експерта Аналітичної групи "Левіафан" Миколи Мельника, те, що сталося з Пригожиним, демонструє – у боротьбі за право бути головним царським опричником переміг Шойгу.

"Величезною помилкою Пригожина було – не дотиснути Путіна до зняття Шойгу з посади міністра оборони, що позбавило б його впливу у військово-політичному секторі. Чомусь ватажок ПВК "Вагнер" вирішив, що Білорусь стане його вотчиною, що він зможе там закріпитись — і надалі, за рахунок воєн та бізнесів в Африці, зміцнити свій фінансово-політичний вплив. Але він прорахувався. Адже Шойгу (менше — голова генштабу збройних сил Герасимов) як людина, яка перемогла всіх своїх політичних опонентів (у тому числі їх силовим усуненням), аби стати ближче до Путіна, зробила все, щоб ліквідувати й Пригожина. І – ліквідував", – констатує експерт.

Він вважає, що тепер у вагнерівців залишилося по суті три варіанти.

Перший — перехід під контроль Міноборони з можливістю залишитися у статусі ПВК, але з повною підзвітністю Кремлю.

Другий — вступ до лав збройних сил РФ.

Третій – здавання в полон в Україні з метою збереження своїх життів.

"Ніхто з активних членів верхівки "Вагнера", з тих, хто був причетний до червневого заколоту, не зможе врятуватися від помсти Шойгу. Саме Шойгу. Саме Міноборони. Я не думаю, що за цим стоїть ФСБ, – зізнався Микола Мельник. – Думаю, з подачі міністра оборони Шойгу прибрали одного та його головних опонентів. Ну, а всі опозиційні сили, що залишилися в РФ, сподіваюся, зрозуміли, що наступний бунт має бути остаточним. Лише абсолютне усунення Путіна та його оточення можуть гарантувати життя бунтівникам і не так катастрофічне майбутнє РФ".

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять внутрішні розбірки в РФ — на що може вплинути загибель Пригожина.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини