Головна Новини Світ США Без чого Україна не отримає допомоги від США: що може спровокувати розкол серед республіканців
commentss НОВИНИ Всі новини

Без чого Україна не отримає допомоги від США: що може спровокувати розкол серед республіканців

Ситуація з єдністю Республіканської партії буде ще раз піддана серйозному виклику

14 лютого 2024, 13:57 comments2369
Поділіться публікацією:

Після місяців дебатів Сенат США зумів, нарешті, ухвалити законопроєкт про іноземне фінансування, де для України передбачено 60 млрд доларів. Тепер хід за Палатою представників, де спікером є трампіст Майк Джонсон, який давно ставить (під різними приводами) палиці в колеса будь-яким спробам ухвалити такий важливий для нас законопроєкт. Про що говорить ситуація, що склалася на даний момент? Чи може вона спровокувати розкол серед республіканців, частина яких виступає за підтримку України, а частина проти? Які варіанти розвитку подій? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Без чого Україна не отримає допомоги від США: що може спровокувати розкол серед республіканців

Дональд Трамп. Фото: з відкритих джерел

Джонсон навряд чи ризикне піти на компроміс із демократами

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак вважає, що фол, що стався з американською військовою допомогою Україні, став фактом саме через свідоме використання цієї теми як передвиборну Байденом і демократами.

"Ставка на політизацію цієї теми та її підняття на власний передвиборний прапор демократами, поєднання з міграційною реформою, перетворили український пакет допомоги на зручний об'єкт для політичної та медійної атаки з боку республіканців, зробили їх більш непоступливими", – пояснює експерт.

Він звертає увагу, що в міру тріумфального успіху Трампа на праймеріс та кокусах кількість прихильників української допомоги навіть серед поміркованих республіканців поступово зменшується.

"Багато сенаторів-республіканців і членів Палати представників, розуміючи зростаючу популярність Трампа і суттєве зміцнення його електоральних позицій, починають підігравати йому. Або принаймні не йти на конфлікт із його риторикою, в якій наголошено на необхідності зупинення допомоги Україні. Саме цим пояснюється той факт, що із 70 сенаторів, які підтримали українську допомогу в Сенаті, лише 22 були республіканцями. Раніше кількість серед прихильних Україні сенаторів-республіканців була значно більшою", – зазначає Олег Постернак.

На його думку, тепер ситуація з єдністю Республіканської партії ще раз опиниться перед серйозним викликом, якщо відбудеться спроба поставити законопроєкт про іноземну військову допомогу в Палаті представників – в обхід вето спікера Майка Джонсона.

"Для цього потрібно буде зібрати 218 підписів членів Палати представників. Враховуючи, що демократи зараз мають лише 213 голосів (додався нещодавно ще один новообраний член Палати від демократів після спеціальних виборів у 3-му окрузі штату Нью-Йорк), потрібно мінімум 5 голосів республіканців. Якщо хтось із них підпише, то викличе шалену публічну лють Трампа і зростаючу обструкцію, що зміцнюється, з боку його партійної групи, – прогнозує експерт. – Джонсон навряд чи ризикне піти на компроміс із демократами, бо восени це коштувало посади його попереднику – Кевіну Маккарті. Тому ситуація залежить від усвідомлення якнайбільшої частини Республіканської партії важливості української допомоги в контексті зовнішньополітичної стратегії США (і зменшення градуса напруги навколо теми допомоги Україні). Однак поки що Трамп має особистий політичний вплив на ситуацію – зрушити цей процес буде дуже важко. Але можливо".

Демократи мають кілька юридичних варіантів

Народний депутат України IX скликання від партії "Голос" Ярослав Железняк, який уважно стежить за внутрішньоамериканськими перипетіями, вважає позитивним сигналом, що Сенат проголосував пакет зовнішньої допомоги.

"Тим більше, – наголошує він, – що свої голоси за нього віддали 70 сенаторів (демократи та майже половина республіканців). Проти були лише 29 (переважно республіканці). На даний момент законопроєкт передано до Палати представників, зі спікером якої – Джонсом – тривають дискусії. Він не хоче ставити цей законопроєкт на голосування. У тому числі – через позицію деяких своїх колег, які погрожують йому відставкою".

Але у демократів, зазначає Ярослав Железняк, є кілька юридичних варіантів, як, все ж таки, проголосувати це питання. У тому числі – винести законопроєкт на позачергове засідання, низку інших ходів. Не виключено і позитивного результату після переговорів Байдена з Джонсоном.

"Підтримка законопроєкту є. Питання лише в тому, чи його винесуть найближчим часом", – констатує експерт.

Розкол невідворотний, оскільки за Трампом прийшов його фан-клуб

Політолог Володимир Цибулько поділився такою думкою:

"Насправді прихід Трампа не врятував Республіканську партію (РП) від системної кризи. Але дозволив виграти час, яким скористався сам Трамп, а не рейганісти. Тепер розкол невідворотний, оскільки з Трампом прийшов його фан-клуб. І у разі його поразки на праймеріз – РП приречена на оновлення. Ну, а фан-клуб вийде з партії слідом за Трампом".

На думку експерта, нинішнє умовне балансування серед республіканців призвело до ситуації, коли меншість по суті крутить партією – як хвіст собакою.

"Так продовжуватися довго не може, – упевнений Володимир Цибулько. – І жорстка, але державна позиція сенаторів-республіканців має стати мобілізаційним фактором і для конгресменів. Адже інтриги Трампа призводять до втрати США глобального лідерства, що призведе до розбалансування всіх систем безпеки у світі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Трамп заявив, що заохочує вторгнення Росії до деяких країн НАТО.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

14 лютого 2024, 14:05

Світова тенденція відвертатись від корумпованих юдейців які поставили весь світ на межі прірви. Не можна потурати обрізаному екстремізму і нацизму. Якщо навіть юдейський Бог відвернувся від нього. Від тенденції програвати не сховатись, а спроба завдати високої ціни Путіну провалилась. Ворог постійно щось вигадує нове, в цей час юдейці діють по старому - крадуть.


Новини