Головна Новини Світ США Чи є ризик, що США відмовляться від підтримки України – що може вплинути на ситуацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є ризик, що США відмовляться від підтримки України – що може вплинути на ситуацію

Є явна спроба трампістів скомпрометувати американську допомогу Україні

3 жовтня 2023, 15:50 comments5084
Поділіться публікацією:

Після того, як Київ не дочекався позитивного для себе рішення США щодо допомоги Україні на тлі можливого шатдауну, підтримка американського народу не похитнулася. Так вважає глава українського МЗС Дмитро Кулеба, запевняючи, що зараз Київ веде переговори з усіма представниками Конгресу, домагаючись, щоби подібних рішень більше не повторилося. Тим часом, з боку політиків-республіканців йдуть меседжі у стилі – треба більше уваги внутрішньоамериканським проблемам, а не Україні. А тут ще й відомий американський мільярдер, власник соцмережі X та компанії Tesla Ілон Маск робить уїдливі випади на адресу українського керівництва. І хоч Білий дім обіцяє продовжувати підтримку, а у Пентагону нібито залишилося ще понад 5 млрд доларів на зброю та іншу допомогу з безпеки для України, проблеми є. Що терміново має робити наше найвище військово-політичне керівництво, щоб виправити ситуацію? Чи слід очікувати найближчим часом на якісь радикальні кроки? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи є ризик, що США відмовляться від підтримки України – що може вплинути на ситуацію

Підтримка України. Фото: з відкритих джерел

Повного припинення підтримки України не буде

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко вважає, що тимчасовий бюджет у такому вигляді – це підніжка республіканців Байдену та демократам. А питання про допомогу Україні просто стало зручним об'єктом для демонстрації цієї підніжки та шантажу адміністрації Байдена.

"Це – внутрішньополітична ситуація Сполучених Штатів. У США розпочинається передвиборча кампанія (хоч вибори лише у листопаді 2024-го). Як і кампанія 2020-го, вона буде дуже конфліктною. За президентства Трампа демократи влаштовували шатдаун (припинення бюджетного фінансування Федерального уряду) та спробу імпічменту Трампу. Тепер те саме республіканці роблять Байдену", – пояснює експерт.

Шатдауни, продовжує він, уже неодноразово відбувалися у Штатах. Але вічних шатдаунів немає, вони занадто небезпечні США. І конкуруючим партіям завжди доводилося шукати компроміси.

"Проте Україна, на жаль, ситуативно стала заручником цього протистояння. Нинішня ситуація посилюється і протиріччями всередині Республіканської партії, – наголошує Володимир Фесенко. – У ній, як мінімум, відносна більшість конгресменів виступає на підтримку України. І це дозволяє зберігати відповідний двопартійний консенсус у США. Але є крило радикальних трампістів, які виступають проти великих зовнішніх витрат (у тому числі й на підтримку України) та вимагають зосередитись на внутрішніх проблемах Сполучених Штатів. Вони також проти будь-яких компромісів із Білим Домом. Таких конгресменів кількадесят. Вони у меншості Республіканської партії, але з ними доводиться шукати компроміси, особливо у нижній палаті Конгресу, де в республіканців більшість. Нині це сталося за рахунок України".

Найімовірніше, це тимчасова ситуація, вважає експерт. Наголошуючи на тому, що ми не можемо її дозволити власними зусиллями.

"Жодних радикальних засобів кардинального вирішення цієї проблеми не існує в природі. З високою ймовірністю, Білий Дім та помірне крило республіканців шукатимуть компроміси з бюджетного питання. Один вони вже знайшли – фінансування на наступні 45 днів. Тепер шукатимуть компроміси щодо фінансування підтримки України та прийняття бюджету на наступний рік", – прогнозує політолог.

Він не виключає, що підтримка України може бути дещо скорочена, або Білий Дім піде на деякі поступки республіканцям щодо їхніх фінансових "хотілок". Але повного припинення підтримки України не буде, оскільки це не відповідає інтересам США, упевнений Володимир Фесенко.

"За продовження підтримки України виступатиме і значна кількість республіканців, особливо в Сенаті, – прогнозує він. – Ну, а поки що для такої допомоги використовують фінансові "заначки" Білого Дому та Пентагону".

Нинішня ситуація в США для нас є проблемною, але поки що не критичною, вважає політолог. Але це тривожний дзвіночок на майбутнє. У ході виборчої кампанії у США можуть виникати й якісь нові проблеми. І нам треба бути готовими до цього, попереджає експерт.

"До цьогорічної проблеми, судячи з різної інформації, частково підготувалися і в Білому Домі, і в Києві, – наголошує він. – Але головні проблеми можуть виникнути у разі перемоги Трампа на президентських виборах у США. Не думаю, що тоді Штати повністю відмовляться від підтримки України. Знов-таки, тому, що це суперечитиме їхнім власним зовнішньополітичним інтересам. Але будуть можливі і скорочення підтримки нашої країни, і кон'юнктурні перепади в рівні такої підтримки, і тиск на нас з метою змусити до якогось миру з Росією (далекого від справедливого), і посилення протиріч між США та ЄС щодо війни між Росією та Україною. На жаль, є також ризик виникнення глибокої внутрішньополітичної кризи у США".

Україна, зазначає Володимир Фесенко, потребує більш активної та цільової дипломатії в США. Але при цьому не треба смикатися і не слід робити емоційних кроків. Важливо намагатися зберегти двопартійний консенсус у США на підтримку України хоча б у відносних масштабах.

"Треба активніше працювати з помірним крилом республіканців та з оточенням Трампа, із самим Трампом, – пояснює політолог. – Стосовно Трампу треба шукати гнучку та неординарну тактику, з урахуванням особливостей цього політика. При цьому ми не повинні втручатися у міжпартійну передвиборчу боротьбу в США, не повинні підтримувати будь-кого з кандидатів на пост президента".

Що стосується Ілона Маска, то йому треба відповідати в схожій формі тролінгу, але легко і асиметрично, без образ, показуючи, що ми благородніші і відповідальніші, ніж цей персонаж, вважає експерт.

"Не треба розпочинати інформаційну війну з Маском, – закликає він. – Полеміка має бути витриманою, стриманою, але дотепною. Маск має багато амбіцій, але мало розуміння складних міжнародних проблем, він схильний до прощених популістських рішень. У цьому сенсі йдеться про дещо іншу іпостась трампізму. Тому, як і у випадку з Трампом, треба випрацьовувати особливу тактику взаємодії та неагресивної полеміки з Маском".

Більшість конгресменів підтримують допомогу Україні

Ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан розмірковує так:

"Слід нагадати, що державність та демократія США зросла не лише на жертовній боротьбі американських колоній за незалежність від Великобританії, а й на крові корінного індіанського населення та темношкірих рабів. Тому, на жаль, у Штатах є рідні плями расизму, ксенофобії, антисемітизму. І сьогодні виразником таких поглядів є трампістський ультрарадикальний рух MAGA (від Make America Great Again – гасло кампанії Трампа на минулих виборах, дослівно – "Зробимо Америку знову великою"), про небезпеку якого відкрито говорить нинішнє керівництво Білого Дому. Ціль зрозуміла. Під цим популістським гаслом Трамп та його затяті прихильники хочуть осідлати електорат. І спробувати повернутися у президентське крісло".

Безумовно, продовжує експерт, передвиборчий процес, що набирає хід, впливає на багато що. У тому числі на ставлення до російсько-української війни.

"Є явна спроба трампістів скомпрометувати американську допомогу Україні. Є певні кроки у Конгресі з боку радикального крила республіканців усіляко загальмувати ухвалення бюджету, довести справу до шатдауну. На щастя, цього не сталося. У республіканському крилі є не лише трампісти, а й адекватні політики, які мислять стратегічно, патріотично. Вони забезпечили голосування за тимчасовий варіант бюджету. Так, звідти унеможливили підтримку Україні. Але її можуть підтримати окремим законопроектом. Важливо, що створено платформу для підтримки роботи. Сподіваємось, керівник республіканської більшості у Палаті представників Кевін Маккарті, як і обіцяв, мобілізує своїх сопартійців для підтримки окремого документа, де закладуть підтримку Україні", – зазначає Василь Богдан.

За його словами, те, що відбувається, звичайно, трохи затьмарило українсько-американські відносини. Але поки що експерт не бачить серйозних приводів для занепокоєння.

"Більшість американського політикуму та суспільства підтримують Україну. Кошти на надання нам озброєння ще є. У тому самому Пентагоні про це заявили. До того ж, і президент, і Держдеп, і більшість конгресменів розуміють, що лише перемога України забезпечить торжество демократії у глобальному вимірі. І не дасть можливості розвиватися та зміцнюватися тим автократіям, які того хотіли б, – наголошує генерал. – Тож, незважаючи на нюанси передвиборної боротьби у США, я з оптимізмом дивлюся на подальший розвиток українсько-американських відносин. Думаю, ми продовжимо отримувати підтримку. Що зробить наші наступальні та контрнаступальні операції ще ефективнішими".

При цьому важливо розуміти, що багато залежить і від української сторони, наголошує експерт. До нас є питання щодо реформ — і для членства в НАТО, і для членства в ЄС. Є проблеми, пов'язані із боротьбою з корупцією. Хоча Держдеп у свіжій заяві визнав, що Україна останнім часом агресивно бореться із корупцією.

"І це – добрий знак, який демонструє, що вище військово-політичне керівництво України починає докорінно переглядати певні напрями своєї діяльності в контексті боротьби зі злочинністю в цілому та корупцією зокрема. Спостерігається також активізація політико-дипломатичної діяльності. У понеділок, 2 жовтня, у Києві відбулося засідання Ради Європи на рівні міністрів закордонних справ. Лунали підбадьорливі слова щодо реформування України. Наголошувалося, що наша країна, незважаючи на труднощі воєнного періоду, робить необхідні кроки для європейської та євроатлантичної інтеграції. Хоч ми розуміємо, що є над чим працювати. Саме про це – оприлюднений у вересні американський лист із переліком реформ, які необхідно провести Україні. Реакція на нього в українському суспільстві та політикумі була позитивною. Тим більше, що американська сторона, оприлюднивши цей лист, наголошувала, що він не вплине на подальшу мілітарну, фінансово-економічну, політико-дипломатичну, гуманітарну підтримку", – пояснює Василь Богдан.

Він упевнений, що партнери мають чесне ставлення до того, що відбувається, щире бажання нам допомагати. І розуміння того, що ми намагаємося змінюватися на краще, відбиваючи при цьому агресію російського монстра.

"Є розуміння і того, що без відповідної підтримки молода українська демократія так довго втриматись не змогла б. А зараз ми можемо констатувати – Україна витримала удар і відбулася як держава. І дуже важливо, щоб ми встояли, щоб ми перемогли. Це розуміють і в Європі, і в США, незважаючи на низку власних внутрішньополітичних проблем, на які накладаються ще й масовані інформаційно-пропагандистські, дезифнормаційні акції Росії. Останні, на щастя, розбивається об об'єктивний демократичний берег Західного світу. Відповідно, кроки, які робить українська сторона, прогресивні сили на Заході, дають можливість оптимістично дивитися в майбутнє. І сподіватися, що в перспективі ЗСУ звільнять всю територію України від окупаційного контингенту Російської Федерації", – констатує ветеран зовнішньої розвідки.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Путіна з'явилася нова стратегія у війні проти України: подробиці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини