Головна Новини Світ США Чи є сценарій, що Вашингтон не надасть допомоги Україні: хто в США залишиться ні з чим
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є сценарій, що Вашингтон не надасть допомоги Україні: хто в США залишиться ні з чим

Варіантів щодо розвитку ситуації, зокрема, надання допомоги Україні, не так багато

8 лютого 2024, 17:25 comments2595
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден назвав свого попередника Дональда Трампа головним ініціатором, який блокує затвердження Конгресом США нової макрофінансової допомоги Україні. Тим часом у підконтрольній республіканцям Палаті представників провалили голосування за пакет фіндопомоги Ізраїлю без України. А в Сенаті, де більшість у демократів, готуються переглянути законопроєкт про фінансування допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню, але вже без міграційної реформи та безпеки кордону з Мексикою. Про що говорить те, що відбувається в США навколо зовнішньої допомоги? Як події можуть розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи є сценарій, що Вашингтон не надасть допомоги Україні: хто в США залишиться ні з чим

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

США дуже добре розуміють важливість геополітичного лідерства

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна зазначає, що Сполучені Штати перебувають у стані найглибшої політичної кризи за останні сто років.

"І ця криза, на жаль, відбивається на зовнішній політиці та наданні військової допомоги союзникам, які її потребують, – пояснює вона. – Сьогоднішнє протистояння між республіканцями та демократами не є ідеологічним, концептуальним щодо прийняття рішень. Воно є частиною запеклої передвиборчої кампанії, яка ще не оголошена офіційно, але на повну силу розгортається в державних інституціях і пресі. Зовнішня допомога, яка стоїть під загрозою, взагалі не стала б предметом суперечки, якби не постать Дональда Трампа та реальність його шансів знову переїхати до Овального кабінету".

При цьому, США, наголошує політолог, дуже добре розуміють важливість геополітичного лідерства і не готові втрачати неофіційний статус "світового жандарма".

"Штати завжди охоче вкладалися фінансово у своє лідерство і, як на мене, серйозно не розглядають гасло "зосередитися на внутрішніх проблемах". Але порядок денний такий, що зараз йдеться про національне лідерство. І геополітичне лідерство не є першочерговим завданням. Адже до президентських виборів у світі відчутно нічого не зміниться, можна поки що про це не думати. Принаймні так вважають, схоже, основні гравці в США", – уточнює Ганна Малкіна.

На її думку, варіантів щодо розвитку ситуації, зокрема, виділення допомоги Україні не так мало.

"Варіант перший: допомогу таки виділять найближчим часом. За цим рішенням стоять не лише конгресмени, а й лобісти американського військово-промислового комплексу. Питання прибутку немає політичного контексту – і республіканці зараз перебувають під надсильним тиском зацікавлених груп, – зазначає політолог. — Варіант другий: допомогу виділять пізніше. Можливо, на це піде ще кілька місяців, за які буде знайдено компромісне рішення щодо посилення кордону з Мексикою та військової допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню. Але варіанта, коли допомога не буде виділена зовсім – немає. Занадто багато стоїть на кону для американського престижу та репутації".

Виходить уперед руйнівний фактор Трампа

Політолог Володимир Цибулько поділився такою думкою:

"Одним із тактичних завдань лідера сенатської більшості від демократів Чака Шумера з голосуванням у Сенаті була надія на співпрацю з частиною республіканців, менш залежними від волі Трампа. Але майбутні вибори та наростаючі шанси Трампа стати кандидатом від Республіканської партії змусили навіть поміркованих республіканців грати за його правилами".

Тепер, пояснює експерт, ситуація переходить у зовсім іншу площину. Причому – вигіднішу для демократів.

"Атакують саме вони, адже їхні позиції дещо міцніші – більшість у Сенаті та посада президента, тому "респам" з їхньою непереконливою більшістю в Палаті представників доведеться переходити на "сухий пайок". Навряд чи демократи в цій ситуації пропустять хоч один законопроєкт від них, якщо республіканці самі не продемонструють бажання співпрацювати", – прогнозує Володимир Цибулько.

Але тут, наголошує він, виходить вперед руйнівний фактор Трампа.

"Схоже, вибори остаточно зруйнують Республіканську партію, – вважає політолог. – Думаю, у найближчі кілька виборчих циклів вона не зможе нічого протиставити демократам. На жаль, спадок Рейгана республіканці витратили на амбіції Трампа, а не на розвиток партії".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у чому цинізм ситуації у США: коли реально вирішиться питання із підтримкою України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини