Головна Новини Світ США Чому Україні час шукати запасні варіанти: які шанси, що США продовжать нам допомагати
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Україні час шукати запасні варіанти: які шанси, що США продовжать нам допомагати

Внутрішньополітичне протистояння двох партій у Штатах суттєво послаблює позиції цієї держави на зовнішній арені

10 лютого 2024, 13:40
Поділіться публікацією:

Ситуація з виділенням США макрофінансової зовнішньої підтримки залишається невизначеною вже котрий місяць. "Підштовхнути" американських парламентаріїв намагається Білий дім, а зараз ще й канцлер Німеччини Олаф Шольц, який вкотре прибув до Вашингтона. І хоч Сенат маленькими кроками наближається до позитивного для України рішення, ситуація з Палатою представників залишає бажати кращого. З огляду на можливість повернення до влади Дональда Трампа з його ставкою на ізоляціонізм. НАТО почало продумувати новий підхід до допомоги Україні, зокрема можливість взяти на себе координацію постачання зброї нашій країні. Про що говорить те, що відбувається зараз у США, між Штатами та союзниками? Які варіанти розвитку ситуації? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому Україні час шукати запасні варіанти: які шанси, що США продовжать нам допомагати

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

Частина демократів і республіканців має розуміння важливості підтримки України

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України (з 2005 по 2010 роки) Микола Маломуж нагадує, що США зараз переживають політичний процес, там триває боротьба за те, хто стане наступним президентом. Звідси – загострення всіх процесів між Республіканською та Демократичною партіями в цілому, та командами Трампа та Байдена – зокрема. Це все впливає на ситуацію з підтримкою України, Європи, відносин із НАТО, пояснює експерт.

"Позиціювання США як провідного гравця світу знижується. Штати не демонструють реально потужної підтримки демократичним режимам, не дають належної відсічі агресіям, які почастішали з боку диктаторських режимів. Йдеться насамперед про російський, іранський, північнокорейський. Як наслідок, піднімають голову навіть різного роду проксі типу ХАМАС, Хезболла, єменські хусити і таке інше. Все це наслідок того, що такий глобальний гравець як США не демонструє жорсткість, не попереджає світових загроз, навіть недостатньо реагує, коли ті вже втілюються в життя", – наголошує Микола Маломуж.

За його словами, внутрішньополітичне протистояння двох партій у Штатах суттєво послаблює позиції цієї держави на зовнішній арені. І це б'є по нацбезпеці самих США.

"Розхитуються і внутрішні процеси. Регіональні силові структури починають перебирати на себе федеральні функції, як у тому ж Техасі. Деякі губернатори починають говорити та творити дестабілізаційні речі. Все це послаблює США", – зазначає генерал.

Він наголошує, що частина демократів і республіканців має розуміння важливості підтримки України, перемоги над російським агресором. Але такі настрої, на жаль, зараз не домінують у загальноамериканській політиці, констатує Микола Маломуж.

"Водночас, низка військових програм триває. До нас надходять зі Штатів раніше законтрактовані кошти для ППО в рамках Ініціативи сприяння безпеці в Україні (USAI). Продовжується навчання наших пілотів та механіків на F-16, створення комплектуючої бази, логістики, інфраструктури. Але цей процес триватиме ще місяці. А ті ж боєприпаси нам були потрібні ще вчора. Так, щось ми отримуємо за різними програмами – Пентагону, військово-морських сил, міжнародних фондів. Але це все системи локального типу. А нам від США важлива глобальна підтримка", – пояснює генерал.

Україна, продовжує він, активно працює у цьому напрямку. І є вже певні переміщення.

"Виходить переконувати дедалі більше демократів та республіканців, що потужна, консолідована підтримка ними нашої країни – це не лише про нас, а й про глобальну безпеку. Тому нам потрібно більше боєприпасів і озброєнь, включаючи F-16, далекобійні ракети, системи ППО-ПРО, радіоелектронні системи, керовані авіабомби і так далі. Путін, очевидно, має глобальні плани. І якщо йому дозволити досягти успіху в Україні, він піде далі. Так було завжди, коли йому дозволяли. Тому вигідно для всього демократичного світу розбити російську армію тут, в Україні. Нашими руками, але за допомогою західних озброєнь та боєприпасів. Інакше – у вогні буде вся Європа, а США неминуче втягнеться у вже офіційно Третю світову війну", – попереджає екс-глава Зовнішньої розвідки.

Цю позицію, зазначає він, необхідно доносити до американських політиків, чиновників, лідерів громадської думки, суспільства загалом.

"І ми мали це робити, – запевняє Микола Маломуж. – Нещодавно в Україну прибували делегації представників американських еліт – і ми вели з ними обговорення щодо використання заморожених російських активів для підтримки нашої країни. Минули лічені години – і в США ухвалили позитивне для нас рішення. Те саме щодо бажання республіканців поєднати із зовнішньою підтримкою питання зміцнення кордону з Мексикою. Після певних дискусій демократи пішли на це. Зненацька навіть десь для своїх опонентів. Ті зрештою переграли – і тепер вже йдеться знову про виділення допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню – одним пакетом, а міграційні питання – окремо. І є добрі перспективи проходження цих питань через американський парламент".

У цьому важливо мати запасні варіанти, вважає генерал. Саме над таким зараз задумалися в Європі, шукаючи можливості підтримки України у значно більшому обсязі, ніж раніше. Це ж продумування на рівні НАТО більш ефективних механізмів допомоги нашій країні.

"Сподіваємося, що США все ж не втратять лідируючу роль флагмана демократичного світу. І дадуть відповідь світові авторитарному. У тому числі давши нам все необхідне для розгрому путінської армії", – резюмує Микола Маломуж.

Відмовлятися від підтримки України для США – все одно, що стріляти собі в ногу

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій поділився таким коментарем:

"Я думаю, що питання виділення допомоги, все ж таки, буде проголосоване. Республіканцям зривати підтримку України під час виборчого процесу всередині США – все одно, що стріляти собі в ногу. Адже всі руйнівні процеси, які, ймовірно, підуть за цим, стануть їхньою персональною відповідальністю".

Отже, продовжує експерт, є більша ймовірність, що такий потрібний нам законопроєкт буде проголосований.

"Ну, а те, що зараз розробляється механізм забезпечення України всім необхідним через НАТО як блок (а не через окремі країни, які туди входять), теж цілком логічно. Хороша підстраховка на майбутнє, якщо, припустимо, Трамп повернеться до Білого дому та спробує проводити політику, спрямовану на скорочення підтримки України (безпеки Європи загалом). Але це справа ймовірного майбутнього. Зараз нам важливо отримати десятки мільярдів доларів, які намагаються провести через Сенат і Палату представників", – пояснює Олександр Палій.

Він наголошує, є всі шанси, що ми отримаємо позитивне рішення. Яке припишуть собі в заслугу як демократи, так і республіканці.

Читайте також на порталі "Коментарі" — через скільки років можлива війна Росії з НАТО: чому Німеччина не готова.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини