Головна Новини Світ США Чому в США ситуація з виділенням допомоги Україні зайшла в глухий кут: які тепер сценарії
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому в США ситуація з виділенням допомоги Україні зайшла в глухий кут: які тепер сценарії

Трамп навмисно загострює ситуацію в Конгресі, фактично відкидаючи будь-яку можливість формального компромісу з Байденом щодо кордону з Мексикою

27 січня 2024, 14:30
Поділіться публікацією:

Сподівання на те, що американські парламентарі, повернувшись із новорічних канікул, вирішать нарешті позитивно питання про надання допомоги Україні, схоже, не справдилися. Спікер Палати представників Конгресу — республіканець-трампіст Майк Джонсон — продовжує робити максимум, щоб поховати це питання. Не виключено, що це робиться за прямою вказівкою Дональда Трампа, який мріє про друге пришестя в Білий дім, який нібито тисне на Конгрес, щоб заблокувати будь-які компроміси (у тому числі щодо посилення охорони американо-мексиканського кордону) – задля отримання на цій темі додаткових балів на виборах. В черговий раз у Вашингтон збирається канцлер Німеччини Олаф Шольц, щоб обговорити з президентом США Джо Байденом події в ракурсі подальшої допомоги Україні. Чому ситуація зайшла в такий глухий кут? Як події у ракурсі підтримки нашої країни партнерами можуть розвиватися далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому в США ситуація з виділенням допомоги Україні зайшла в глухий кут: які тепер сценарії

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

США рухаються до найгострішої внутрішньополітичної кризи за останні 150 років

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко констатує:

"Питання про надання допомоги Україні в Конгресі США, на жаль, опинилося у критичній ситуації. І річ не в позиції Майка Джонсона, спікера нижньої палати Конгресу США, а позиції Трампа. Саме Трамп зараз визначає безкомпромісну, гранично жорстку позицію республіканців у Конгресі США. І це пов'язано не з позицією Трампа щодо України (хоча частково і це опосередковано відіграє свою роль), а з ситуацією, що загострилася, на кордоні з Мексикою, зокрема, в Техасі, і з загостренням передвиборчої боротьби в США".

Тема імміграційної кризи в Штатах, продовжує експерт, стає головною у передвиборній кампанії Трампа. І він навмисно загострює ситуацію в Конгресі, фактично відкидаючи будь-яку можливість формального компромісу з Байденом щодо кордону з Мексикою.

"Трамп хоче, щоб Байден провалився у всьому, і щодо зміцнення кордону з Мексикою, і у зовнішній політиці. І для Трампа не важливо, якою ціною це обійдеться для США, тим більше для України", – наголосив Володимир Фесенко.

На його думку, на превеликий жаль, США рухаються до найгострішої внутрішньополітичної кризи за останні 150 років.

"І нам, і нашим європейським партнерам треба готуватися до такої проблемної ситуації, коли на якийсь час розраховувати доведеться на власні сили (а Україні – тільки на допомогу європейських партнерів). Відповідно, треба вибудовувати і майбутню стратегію війни, і можливих переговорів про її завершення", – пояснює політолог.

Щодо законопроєкту про допомогу Україні, то є, на його думку, кілька можливих сценаріїв.

Найгірший сценарій (на жаль, можливий) – законопроєкт, запропонований Байденом, взагалі так і не буде ухвалено.

"Тоді і США, і нам доведеться шукати запасні варіанти військової підтримки України та нейтралізації нашого бюджетного дефіциту. Це закупівля зброї в США у борг (а не в рамках безоплатної допомоги), це позики від міжнародних фінансових організацій, а також узгодження можливості хоча б часткового збільшення фінансової підтримки від ЄС", – пояснює Володимир Фесенко.

Другий сценарій – допомога про підтримку України, Ізраїлю та Тайваню таки буде проголосована у Конгресі, але в іншій формі (не так як запропонував Байден), можливо окремо – і в меншому обсязі.

"Чи має Захід розуміння, що подібні прояви його слабкості лише підганяють диктаторів до нових агресій? У найзагальнішому сенсі таке розуміння є. Більше того, в Європі вже зростає розуміння високої ймовірності російського вторгнення до країн ЄС. І представники ЄС, НАТО до цього вже починає готуватися. З цієї причини підтримку Україні збережуть. Але є фактор Трампа, який унеможливлює подальшу системну підтримку України з боку США. І є обмежені військові та фінансові можливості ЄС. Тому і нам, і нашим європейським партнерам, і Білому дому треба терміново розробляти різні сценарії подальших дій як військових, так і дипломатичних", – резюмує експерт.

Допомога від США стає планом "В"

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова зазначає, що раніше прогнозувалося – можуть бути серйозні проблеми з фінансуванням України з боку США у період розгортання та проходження там виборчих перегонів. Так, на жаль, і відбувається.

"Думаю, що ймовірнішим зараз виглядає отримання найближчим часом 50 млрд євро від ЄС. А допомога від США швидше стає планом "В". Наступна зустріч Шольца та Байдена є у цьому сенсі важливим елементом. Причому, пройде вона вже після саміту Європейської Комісії (заплановано на 1 лютого), де, як сподіваємося, буде ухвалено позитивне для України рішення щодо довгострокової фінансової підтримки", – наголошує аналітик.

За її словами, зустріч Байдена та Шольца – це про глобальне, про зони відповідальності. І, швидше за все, головною темою стане саме підтримка України, її диверсифікація (так, США намагається організувати нам постачання озброєнь частково через Японію, шукає нові підходи і Європа), доки США заходять у турбулентний процес виборів.

"Слід також розуміти, що Шольц втрачає електоральну підтримку. І, як і багато європейських політиків, має проблеми. Тому так важливо зараз, поки друзі нашої країни біля штурвалу тих чи інших держав прийматимуть усі рішення для посилення допомоги Україні", – впевнена Олександра Решмеділова.

Вона вважає, що ми точно продовжимо отримувати підтримку. Хоч не без проблем.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому почастішали заяви про брак військової допомоги Україні: чиє рішення може змінити ситуацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

27 січня 2024, 15:10

Мантра маразма Байдена скільки потрібно перестала бути "потрібно". Бог юдейців відвернувся від фанатично засліплених хоч вони носили йому подаяння. Молились на дядю Сема, але й той відвернувся. А де там Маркарова-облігація? Карма з усіх сторін на корумпованого Фюрера. Але йому вигідно продовжувати як тим божим: "хоч не з'їм то понадкусюю". Те ж саме із нашими програшними: хоч виграти не зможемо але якусь шкоду та будемо робити - не нам то й нікому! Покірні смерди все стерплять раді панівного чиновництва суддів прокурорів депутатів і попів.


Новини