Головна Новини Світ США Хто і чому у США проти допомоги Україні: з чим прорахувався Байден
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто і чому у США проти допомоги Україні: з чим прорахувався Байден

Розкол між демократами та республіканцями зростає, вони не можуть знайти компроміси з багатьох питань, не лише щодо зовнішньої підтримки

9 квітня 2024, 17:22 comments2344
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський відкрито заявив, що якщо Конгрес США не розблокує пакет на 60 мільярдів, то наша держава програє війну, розв'язану Росією. Білий дім традиційно звинувачує у всьому республіканців, точніше – їхнє трампістське крило, яке власне і блокує просування законопроекту про національну безпеку (що включає й підтримку України). Тим часом у західній пресі з'являються публікації, які засуджують США на чолі з президентом Джо Байденом за те, що вони не змогли гідно відповісти на виклик російської загрози. Про що говорить те, що відбувається в Штатах, чи є ще шанс, що ця держава підтвердить свій статус глобального лідера? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Хто і чому у США проти допомоги Україні: з чим прорахувався Байден

Байден та Трамп. Фото з відкритих джерел

Головна мета трампістів – максимально послабити Байдена

На думку доктора політичних наук, експерта Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігоря Петренка, те, що відбувається у Штатах, демонструє, що розкол між демократами та республіканцями (передусім – трампістським крилом) зростає.

"Вони не можуть знайти компроміси з багатьох питань, не лише щодо зовнішньої підтримки. Зрозуміло, що ситуацію посилює як виборча кампанія, так і особиста неприязнь між Трампом та Байденом", – зазначає експерт.

Він наголошує, що головна мета трампістів – максимально послабити Байдена. У тому числі, шляхом блокування допомоги Україні.

"Те, що це завдає шкоди не лише нам, а й власне національним інтересам США, Трампа наразі абсолютно не хвилює. Йому важливо виграти вибори. Будь-якою ціною, за рахунок будь-яких методів. Про глобальне лідерство Штатів в азарті виборчих перегонів він особливо не думає", – пояснює Ігор Петренко.

Враховуючи вищесказане, ухвалення закону щодо допомоги Україні в сенатському варіанті, де 60 млрд доларів нам пропонується виділити безоплатно, виглядає дивом, вважає експерт. Реалістичнішим він називає варіант, де допомогу пропишуть у вигляді кредитів (під умовні відсотки, на дуже тривалий термін).

"Але для Трампа, схоже, принципова позиція – блокувати будь-які варіанти підтримки України. Це б'є по рейтингу Байдена, що на руку його опоненту", – зазначає Ігор Петренко.

У свою чергу, Україна робить все можливе, щоб отримати американську допомогу. Практично постійно відповідні заяви звучать від президента Зеленського, нагадує експерт. У тому числі – що допомога в кредит нас теж влаштує, бо немає вибору. Нам потрібно якнайшвидше зміцнитися з огляду на зростання тиску з боку російської окупаційної армії.

"Але тут, на жаль, мало що залежить від нас. Країн, які могли б замістити США в сенсі допомоги, немає. Вся ця історія, звичайно, б'є по іміджу США, але по нас в цей же час б'ють ракети", – констатує Ігор Петренко.

Байден не дав нам зброї для перемоги

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун поділився таким коментарем:

"Досі ситуація з виділенням допомоги Україні з боку США залишається незрозумілою. Це предмет політичних торгів між Республіканською та Демократичною партіями, кожна з яких намагається таким чином наростити свій рейтинг. На жаль, ми стали розмінною монетою. Американські конгресмени зі своїх затишних кабінетів не відчувають того болю, який цілодобово відчувають українці. І військові, і цивільні".

За словами експерта, триває перевірка різноманітних меседжів, які політики запускають до інформаційного простору – і відстежують реакцію електорату.

"Та ж заява спікера Палати представників Майка Джонсона про те, що після вирішення бюджетних питань (що було зроблено у березні), Україна для нього у пріоритеті та відповідний закон (можливо, видозмінений) буде винесений на розгляд, зовсім не означає, що так і буде. І навіть обговорюваний сценарій із винесенням Джонсоном альтернативного законопроекту, де допомогу нам пропишуть виключно у вигляді кредитів, теж не означає, що його ухвалять. Не можна виключати, що все затягнеться до виборів президента (до листопада)", – вважає Максим Джигун.

Тож, продовжує він, заяви президента Зеленського доречні. Потрібно знову і знову нагадувати заможному Західному світу, який комфортно живе, що від його політичних ігор може залежати майбутнє цілої країни. Більше того – демократичного світу загалом.

"Якщо Китай матиме під рукою Росію, яка виграла війну в Україні, він зробить свої ходи. І не лише він. Говорити про світове лідерство США тоді просто неможливо. З усіма такими, що випливають у вигляді нових воєн і перекроювання міжнародно визнаних кордонів. Думаю, у Штатах це розуміють. А тому, швидше за все, допомогу нам, все ж таки, в найближчому майбутньому виділять. Ймовірно, як кредит, а не безповоротно, як раніше", – прогнозує політолог.

Критику на адресу Байдена він вважає цілком доречною. І нагадує, що голова Білого дому мав карт-бланш у вигляді узгодженого обома палатами парламенту ленд-лізу для України. І міг передати нам будь-що в будь-яких обсягах. Однак, Байден не дав нам зброї для перемоги. А термін дії документа про ленд-ліз закінчився.

"Можливо, справа тут у його особистих побоюваннях, позиції помічників, радників і так далі, – зазначає Максим Джигун. – Але факт залишається фактом – ми отримали від США значно менше, ніж вони могли дати. І тепер для самого Байдена українське питання стає вкрай болючим у рамках виборчої кампанії. Це явний політичний прорахунок, ознака відсутності лідерських якостей, які такі необхідні в такий складний період".

Читайте також на порталі "Коментарі" — які шанси, що незабаром США затвердять пакет допомоги Україні і чи взагалі затвердять.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини