Головна Новини Світ США Конгрес США виходить з канікул: які очікування та що може вирішитись по допомозі Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Конгрес США виходить з канікул: які очікування та що може вирішитись по допомозі Україні

Все ще немає розуміння – який саме законопроект щодо допомоги Україні в США ухвалять в підсумку, і чи ухвалять найближчим часом взагалі

7 квітня 2024, 15:30 comments3391
Поділіться публікацією:

Наступного тижня з канікул виходить Конгрес США, але є загроза, що рішення про допомогу Україні можуть знову відкласти. Президент України Володимир Зеленський не приховує розчарування, називаючи (без)діяння США "недорослим підходом" до питань допомоги у війні в Україні зокрема та безпеки світу в цілому. Він акцентує, що допомога нам потрібна якнайшвидше, нехай навіть у формі кредиту, як намагаються "протягнути" деякі республіканці. Експерти поділилися з порталом "Коментарі" своїми очікуваннями та варіантами розвитку подій у ракурсі американської підтримки України.

Конгрес США виходить з канікул: які очікування та що може вирішитись по допомозі Україні

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

У найближчі два тижні у Конгресі дадуть відповіді на всі питання

Народний депутат України IX скликання від партії "Голос", перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк, який уважно відстежує те, що відбувається у США, поділився таким коментарем:

"З 9 по 22 квітня відбуватимуться засідання обох палат американського парламенту – верхньої (Сенату) та нижньої (Палата представників). Нас, зрозуміло, більше цікавить нижнє засідання, де з середини лютого знаходиться розглянутий Сенатом законопроект про зовнішню допомогу, що включає 60 млрд доларів для України. Наразі немає інформації, як події можуть розвиватися далі. Є лише роздуми деяких ЗМІ – швидше за ймовірні сценарії, аніж публікація конкретних рішень".

Паралельно, продовжує експерт, розвиватиметься історія зі спробою відставки спікера Палати представників Майка Джонсона, ініційована його колегою – ультраправою республіканкою Марджорі Тейлор Грін. Резолюція щодо відставки спікера, згідно із законом, має розглянута протягом двох днів, якщо Грін реально її просуватиме, уточнює нардеп.

Всі ці події, акцентує він, так чи інакше, впливатимуть на долю пакету допомоги для України.

"Я залишаюся оптимістом, як і багато інших експертів, які говорять, що підтримку нам точно затвердять. Але поки що немає ні конкретної дати, ні розуміння – який саме законопроект ухвалять у результаті. Найкращий для нас варіант – лютневий, від Сенату. Але не можна виключати і якісь доповнення до цього проекту, або абсолютно новий варіант від Палати представників (де фінансова підтримка залишиться на колишньому рівні, але стане умовним кредитом, що не особливо на нас впливає, проте зсуває терміни розгляду, адже новий варіант, у разі затвердження нижньою палатою, повинен буде ще проходити верхню). Або це буде істотне зменшення допомоги. Думаю, найближчі два тижні у Конгресі дадуть відповіді на ці питання і стануть багато в чому вирішальними для України", – робить висновок Ярослав Железняк.

Є кілька сценаріїв

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан акцентує, що прогнозувати щось щодо того , що відбувається за океаном стає все більш невдячною справою. Бо там зміни відбуваються ледь не щодня.

Ще нещодавно, нагадує він, ми чули заяву спікера Джонсона про те, що законопроект про допомогу Україні буде пріоритетом після затвердження бюджетних питань щодо фінансування уряду. А тепер, коли питання щодо бюджету вирішили позитивно, він же заявляє, що питанням зовнішньої допомоги можуть зайнятися до середини або кінця квітня.

"Відповідно, ймовірність того, що відразу після виходу з канікул, наступного тижня, Конгрес прийме хоч якось так потрібний нам законопроект, дуже невелика", – вважає експерт.

Швидше за все, продовжує він, здорова частина Республіканської партії, яка має сміливість чинити опір "хотілкам" Трампа (стараннями якого допомога Україні, Ізраїлю та Тайваню гальмується), об'єднається з демократами та винесе на голосування той законопроект, який у лютому ухвалив Сенат. Без згоди Майка Джонсона.

"Хоч досі підписи, необхідні для такої процедури (розгляд законопроекту в обхід спікера) не зібрані", – уточнює Вадим Трюхан.

Є, за його словами, й інший сценарій – сам Джонсон винесе сенатський законопроект на розгляд Палати представників без згоди Трампа та частини своїх соратників.

"Я виключаю, що Конгрес взагалі не ухвалить жодного рішення, – зазначає екс-дипломат. – Адже це був би величезний геополітичний провал США загалом. Але питання, на жаль, можуть продовжувати затягувати орієнтовно до кінця квітня".

Зовнішня допомога буде проголосована Конгресом

Як зазначає політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко з огляду на виборчу кампанію в США будь-яке питання стає політичним. Включно з наданням допомоги Україні.

"Це ж стосується будь-яких країн, де відбуваються вибори, або де реально стурбовані питанням оборони, – наголошує експерт. – Я впевнена, що зовнішню допомогу буде проголосовано Конгресом. Хоч вона і стала предметами торгів, зокрема щодо посилення заходів безпеки на американо-мексиканському кордоні".

За словами Катерини Одарченко, республіканці, говорячи про допомогу Україні, акцентують увагу на озброєнні та боєприпасах, пропонуючи зменшити пряме фінансування до держбюджету.

"Ця внутрішня дискусія США, яка зовсім не означає, що там не хочуть допомагати Україні, – запевняє експерт. – Просто республіканці бачать це дещо інакше, ніж демократи. Погано те, що в Україні це намагаються подати, ніби республіканці мало не виступають на боці РФ. Що абсолютно не відповідає дійсно – і навіть шкодить наданню американської допомоги Україні".

Зрозуміло, що з Демпартією зараз працювати легше, ніж із Республіканською, зазначає політтехнолог. Але це не скасовує того, що нам важлива двопартійна підтримка.

"Потрібно шукати підходи до кожної їх головних у США політсил, – пояснює Катерина Одарченко. – Розуміючи, що друзів Путіна у топ-правлінні США точно немає. Просто Україні треба працювати активніше з усіма".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Захід допустив війну: що не так з підтримкою України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини