Головна Новини Світ США Криза всередині США посилюється - як це позначиться на допомозі Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Криза всередині США посилюється - як це позначиться на допомозі Україні

Великий плюс для нас, що суто математично голосів для блокування допомоги Україні в Палаті представників не вистачає

4 жовтня 2023, 13:24 comments7880
Поділіться публікацією:

Сенсаційно відправлений у відставку спікер Палати представників США, республіканець Кевін Маккарті. Той самий, який раніше критикував допомогу, яку надають Штати – Україні. Той самий, якого, як республіканська більшість у Палаті представників, президент-демократ Джо Байден закликав дотримати слова і – забезпечити після ухвалення тимчасового проекту бюджету, з якого виключено допомогу Україні, цю саму допомогу шляхом ухвалення окремого закону. Про що говорить те, що відбувається зараз у США? Як події можуть розвиватись далі? Що це означає у ракурсі російсько-української війни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Криза всередині США посилюється - як це позначиться на допомозі Україні

Відставка Маккарті. Фото: із відкритих джерел

Противники надання допомоги Україні можуть затягувати ухвалення нового бюджету

Директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова – Володимир Дубовик, який викладає у тому числі в США, поділився таким коментарем:

"Остаточно зрозуміти, як позначаться ці події, можна буде після того, як стане ясно, хто стане новим спікером. Якщо це стане представник про-трампівської групи, то це не дуже добре. Сам собою він не може блокувати допомогу, але здатний затягувати по процедурних питаннях тощо".

У будь-якому випадку трампістська група посилила свій вплив, прибравши Маккарті, вважає експерт. При цьому слід визнати, що позиція екс-спікера по допомозі Україні була непослідовною, оскільки він лавірував між різними групами в республіканській фракції.

"Чисто математично голосів для блокування допомоги Україні у Палаті представників не вистачає, – пояснює Володимир Дубовик. – Але противники надання допомоги можуть затягувати ухвалення нового бюджету, голосування щодо України. У короткостроковій перспективі, гадаю, допомога буде. У довгостроковій – ситуація складніша".

Нашій дипломатії доведеться докладати ще більше зусиль

Народний депутат Верховної Ради VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов вважає, що спікер Маккарті став жертвою виборчої кампанії в США.

"Президентські вибори 2024 року відбуватимуться в умовах жорсткої конкуренції, гідної чергового сезону "Карткового будиночка". Причому це не тільки протистояння Демократичної та Республіканської партій. Це також протиріччя між deep state (глибинна держава, держава в державі) та "новими грошима", це дебати серед республіканців щодо допустимості підтримки Трампа, а також спроби впливу на політичний процес зовнішніх гравців", – прогнозує експерт.

США, зазначає він, залишаються основним союзником України у її протистоянні російській агресії. Тому внутрішньополітична криза в США, звичайно, безпосередньо впливає на двосторонні відносини.

"Більше того, ми можемо прогнозувати спроби використання українського чинника та допомоги Україні в політичних дебатах під час кампанії. У зв'язку з цим вересневий візит президента Зеленського до США був важким, але успішним. Головний результат – вдалося зберегти двопартійний консенсус щодо необхідності продовження військової та фінансової допомоги Україні. Хоча позиції різних політичних груп можуть відрізнятися в деталях – на яких умовах надавати допомогу, які її види мають бути пріоритетнішими. За підсумками візиту було оголошено про готовність США надати підтримку у відновленні України, не чекаючи на закінчення війни. У ЗМІ з'явилися витяги із закритого документа про стратегічний розвиток України. Американські політики обох фракцій Конгресу, а також представники Білого Дому заявляють про рішучість продовжити підтримку України стільки, скільки це буде необхідно. Відставка Маккарті та вибори нового спікера пригальмує розгляд законів і, зокрема, про додаткову допомогу Україні. Але чинні програми продовжуватимуться", – упевнений Ігор Попов.

На його думку, у цих складних умовах запорукою прийняття необхідних рішень є відверте обговорення проблемних питань – і це відбувається у непублічному режимі.

"Американським політикам стане легше голосувати за рішення щодо України, коли вони будуть впевнені, що наші країни мають спільне бачення ситуації та розуміння сценарію завершення війни. Таке ж розуміння має бути щодо плану економічних та інституційних реформ в Україні, якк не зводиться лише до кадрових ротацій. І США, і ще більшою мірою Україна зацікавлені у отриманні успішних результатів в Україні – як на полі бою, так і у напрямі боротьби з корупцією, європейської інтеграції та економічного відновлення", – зазначає експерт.

Він припускає, що у внутрішній політиці в США події розвиватимуться й надалі в режимі виборчої кампанії. Тому блокування урядових ініціатив, медійні скандали, відставки посадових осіб не стануть сюрпризом. Відповідно, для досягнення потрібних результатів нашої дипломатії доведеться докладати ще більших зусиль, констатує Ігор Попов.

Питання допомоги України стало заручником внутрішньоамериканської політичної боротьби

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук упевнений, що ми стали свідками серйозної політичної кризи, в якій опинилися США за рік до президентських виборів.

"Фактично – традиційна система, що складається із двох партій, не працює. В опозиції до спікера-республіканця опинилися не лише демократи, а й його сопартійці, які орієнтуються на Трампа. Останні і порушили питання про відставку Маккарті. Раніше ніхто в історії США спікера у відставку не відправляв, – наголошує політолог. – Нас тепер очікує спікеріада у Конгресі. Що, своєю чергою, ставить під питання можливість прийняття рішень про допомогу Україні (парламентаріям буде не до того), та й загалом – вирішення решти бюджетних питань".

Петро Олещук вважає, що питання допомоги Україні стало заручником внутрішньоамериканської політичної боротьби, яка набула небачених раніше масштабів.

"У США політики завжди вміли знаходити точки дотику, можливості співпрацювати заради спільних інтересів, заради чогось глобального. Зараз там явна політична криза, з якої треба якось вибиратися", – зазначає експерт.

За його словами, Україна мало як може вплинути на процеси, що відбуваються в США. Очевидно, що ми не маємо права втручатися у внутрішні справи інших країн. Але більш ніж зацікавлені, щоб криза була вирішена якнайшвидше, ситуація в Конгресі стабілізувалася – і вона перейшла від з'ясування політичних відносин до конструктивної роботи.

"Коли це станеться – спрогнозувати складно, – зізнався політолог. – Але вже більш, ніж очевидний руйнівний вплив трампістського крила Республіканської партії на демократичні процедури та загалом на американську демократію".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи є ризик, що США відмовляться від підтримки України — що може вплинути на ситуацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини