Головна Новини Світ США Загроза зростає не лише для України: що відбувається у США навколо питання про допомогу Києву
commentss НОВИНИ Всі новини

Загроза зростає не лише для України: що відбувається у США навколо питання про допомогу Києву

Найбільш реалістичним виглядає підхід, коли в США сторони домовляться спершу щодо міграційної реформи і лише потім перейдуть до питання із зовнішньою підтримкою

9 лютого 2024, 13:22 comments2656
Поділіться публікацією:

У США продовжуються ігри навколо виділення зовнішньої допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню. Чергову спробу Сенату проголосувати найважливіший для нас законопроєкт буде зроблено сьогодні. Президент Джо Байден відкрито заявляє, що його попередник Дональд Трамп є головним ініціатором блокування такої підтримки. Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск не приховує розчарування діями республіканців, називаючи їх ганьбою. Експерти проаналізували ситуацію спеціально для порталу "Коментарі".

Загроза зростає не лише для України: що відбувається у США навколо питання про допомогу Києву

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

Зараз проявилася певна беззахисність американської демократії

Голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права", народний депутат Верховної Ради трьох скликань (з п'ятого по сьоме) колишній заступник голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим Андрій Сенченко вважає, що вузько оцінювати те, що відбувається у Штатах, лише з точки зору отримання/не отримання Україною допомоги.

"Насправді зараз проявилася певна беззахисність американської демократії, всієї системи внутрішньої політики – перед такими викликами як Трамп і йому подібні, які фактично є руйнівниками власне демократії. Україна дуже цінила двопартійну підтримку республіканців та демократів, які вміли знаходити компроміс із стратегічно важливих питань. І раптом з'ясовується, що один персонаж – колишній президент, найімовірніший кандидат від республіканців на майбутніх виборах – шляхом тиску, залякування, може, по суті, дестабілізувати ситуацію. І зруйнувати двопартійний консенсус. Причому консенсус не в деяких внутрішніх питаннях, а стратегічних. Важливий, зокрема, для нацбезпеки США", – наголошує експерт.

За його словами, внаслідок такої дивної політики Штатів зростає загроза аж ніяк не мирних планів експансії у світі з боку Китаю.

"Те, що зараз відбувається навколо блокування зовнішньої допомоги, адже це загроза не тільки для України, яку намагається зруйнувати Росія, але і для самих США (з точки зору їхнього стабільного існування, провідної ролі у світі), а також Європи, блоку НАТО – як ефективний механізм забезпечення колективної безпеки, підтримання миру. Напевно, треба шукати рецепти, в тому числі шляхом інституційних змін. Інакше наслідки будуть трагічні. Як для демократичного світу, так і для світу загалом", – попереджає Андрій Сенченко.

Найближчим часом домовитися про допомогу Україні не вдасться

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса поділився таким коментарем:

"Зважаючи на ситуацію в американському парламенті, швидше за все, найближчим часом домовитися про допомогу Україні не вдасться. Навіть якщо в Сенаті остаточно затвердять законопроєкт про зовнішню підтримку, відокремивши його від міграційної реформи, у Палаті представників цей варіант навряд чи пройде".

На думку експерта, поки що найбільш реалістичним виглядає підхід, коли сторони домовляться спершу щодо міграційної реформи. А потім – вирішать питання із зовнішньою підтримкою.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи є сценарій, що Вашингтон не виділить допомоги Україні: хто в США залишиться ні з чим.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини