Головна Новини Світ Китай Миротворчість по-китайськи: що за нею стоїть – на що може сподіватися Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Миротворчість по-китайськи: що за нею стоїть – на що може сподіватися Україна

Якщо та чи інша країна співпрацює зі Штатами, як сьогодні Україна, Китай – так чи інакше – буде по іншу сторону барикад

28 квітня 2023, 17:57 comments3178
Поділіться публікацією:

Китайські дипломатичні маневри останнім часом активізувалися на тлі російсько-української війни. У лютому Китайська Народна Республіка (КНР) представила свій варіант мирного плануякий викликав неоднозначні оцінкиУ березні лідер КНР Сі Цзіньпін літав у гості до Путінау квітні – приймав у Пекіні представників Євросоюзу, включаючи президента Франції Емманюеля МакронаРізко реагував на те, що Росія продовжує брязкати ядерною зброєю. Змушував різних лідерів, включаючи президента Бразилії, ретранслювати ті чи інші миротворчі меседжіІ, нарешті, сам цього тижня поговорив із президентом України Володимиром ЗеленськимЕксперти розповіли виданню "Коментарі", про що говорять останні дії КНР та тих, кого Пекін залучає до своєї "миротворчості".

Миротворчість по-китайськи: що за нею стоїть – на що може сподіватися Україна

Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Китай формує блок, за допомогою якого сподівається претендувати на статус наддержави

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос розмірковує так:

"Якщо згадати нещодавнє резонансне висловлювання глави китайської дипмісії у Франції, то він висловив досить поширену в КНР думку. А саме, що суверенність і незалежність держав, які раніше були республіками СРСР, сумнівнаЦе показник того, як Китай, в принципі, відноситься до інших країн. Із зневагою. Не особливо сприймаючи, зокрема, ті держави, які з'явилися на місці колишнього СРСР. Неповажна повага до інших – загальний тренд китайської зовнішньої політики, яка прикривається фіговими листочками політичних заяв про необхідність поважати міжнародне право, територіальну цілісність тощо".

Усі інші країни КНР розглядає виключно через призму власних економічних та геополітичних інтересів, запевняє експерт. Останнім часом все це відбувається ще через призму співпраці зі США.

"Якщо та чи інша країна співпрацює зі Штатами (як Україна), Китай – так чи інакше – буде з іншого боку барикад. І така співпраця зі США завжди представлятиметься, як деякі імперіалістичні інтереси Штатів, – пояснює Ігор Семиволос. – При цьому в Пекіні точно не очікували такої різкої реакції на висловлювання свого посла у ФранціїТому змушені були якось згладжувати кути. Припускаю, що це підштовхнуло Сі Цзіньпіна до розмови із ЗеленськимУ процесі бесіди також порушили тему призначення нового українського посла до Китаю, що безумовно є необхідним кроком з боку України, яка намагається нормалізувати відносини з Китаєм. У тому числі – щоб донести до нього свою позицію щодо війни та варіантів миру".

Що стосується різкого зближення Парижа та Пекіна, тут, на думку експерта, все лежить у площині спроб КНР відірвати Євросоюз та Францію як одну з його головних складових – від США.

"Стратегія Китаю тут очевидна. І про це прямо говорять навіть європейські аналітики, – зазначає Ігор Семиволос. – Пекін пропонує Парижу економічні вигоди від співпраці з Китаєм (а Франція потребує нових ринків, нових робочих місць, економічного зростання), але у відповідь хоче, щоб Франція займала "окрему позицію" в ЄС, була таким собі опортуністом типу Угорщини. Подібна стратегія КНР сповідується і у співпраці з іншими країнами ЄС".

У рамках БРІКС (міждержавне об'єднання Бразилії, Росії, Індії, Китаю та Південноафриканської Республіки) Пекін формує альтернативний альянс якщо не НАТО, то хоча б Великої сімки, пояснює експерт. Причому в БРІКС, заявленому як економічний альянс, дедалі більше політичних елементів.

"Фактично Китай формує блок, за допомогою якого сподівається претендувати на статус наддержави. Це така велика китайська мрія, при тому, що КНР явно не тягне на наддержаву. Так, економічно це одна з найпотужніших країн. Але Китаю нема чого запропонувати світові у вигляді реальної soft power (м'яка сила — форма політичної влади, яка передбачає здатність когось добиватися від когось бажаних результатів на основі добровільної участі, симпатії та привабливості, на відміну від "жорсткої сили", яка передбачає примус ). І всі китайські зусилля зосереджені саме на тому, щоб відшукати ту саму soft power, говорити зрозумілою для іншого світу мовою (при цьому активно вбудовуючи скрізь і всюди антиамериканізм)", – констатує Ігор Семиволос.

У мирний план для України Пекін "вшив" принципи, на яких, на його думку, має будуватися новий світ

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко впевнений, що Китай бореться за лідерське місце у новій геополітичній конструкції. При цьому показуючи себе як альтернативу колективному Заходу. Тому, пояснює він, зроблено відповідні заяви та кроки.

"Про це – так званий китайський мирний планякий виглядає швидше, як "за все добре, проти всього поганого". Але саме туди Пекін "вшив" принципи, на яких, на його думку, має будуватися новий світ. Прописана в цій ініціативі повага до територіальної цілісності та суверенітету це, звісно, добре. Погано, що КНР не називає агресора – агресором, не пропонує реальних кроків щодо деокупації українських територій, – зазначає експерт. – Потім, як ми пам'ятаємо, Китай провів переговори із РосієюІ після місячної паузи з Україною. Після чого стало відомо, що КНР призначає спецпредставникаякий займатиметься українсько-російською проблематикою".

На думку Ігоря Петренка, таким чином Пекін показує, що на відміну від того ж Вашингтона спілкується з усіма учасниками "конфлікту в Україні" (як у КНР називають війну). І що є певною альтернативою колективному Заходу.

"Паралельно КНР намагається зібрати пул країн не західного штибу, які, у потрібній йому тональності, висловлюватимуть свою стурбованість ситуацією – і періодично виходитимуть зі своїми "мирними ініціативами" (ймовірно, погодженими з Пекіном). Добре це чи погано – час покаже. Але слід пам'ятати, що Україна має стратегічне партнерство з Китаєм, зацікавленість у торговельно-економічній співпраці. Як і те, що КНР дедалі ближче до РФ", – зазначає експерт.

Відповідно, наголошує він, нам слід вирішити два важливі завдання. Завдання щонайменше – щоб Китай зберігав нейтралітет, завдання максимум – схилити його на свій бік.

"Безумовно, заяви тих країн, які Китай так чи інакше використовує у своїй грі, звучать для нас неприємно, а десь і неприйнятно. Але головним гравцем залишається саме Китай. Його позиція. А він поспішати не стане. Дивитиметься на військову ситуацію, на загальносвітову. І залежно від цього – буде коригувати свою поведінку", – прогнозує Ігор Петренко.

Він упевнений, що Китаю було б приємно, запроси його Європа чи США, у тій чи іншій формі (не обов'язково офіційно), стати одним із тих, хто докладе зусиль для припинення російсько-української війни. Тоді КНР стала б активнішою.

"Плюс ще й у тому, що Китаю простіше тиснути на РФ, яка зараз серйозно залежить від нього економічно, ніж на Україну, яка залежить зараз від допомоги Заходу. При цьому не в традиціях КНР саме тиснути. Швидше — намацувати деякі загальні моменти, прив'язувати себе економічно, та був акуратно рухати у потрібну Пекіну бік. З Україною так точно не вийде, – наголошує експерт. – Ми маємо чітку позицію щодо справедливого миру, озвучену президентом ЗеленськимЦе повернення всіх наших територій, покарання військових злочинців, гарантії безпеки тощо. А потім уже – якісь переговори із РФ. Сумніваюся, що Китай може якось вплинути на зміну цієї позиції, яку масово підтримують українці".

Ігор Петренко впевнений – якщо КНР хоче отримати реальну історію успіху із припиненням цієї війни, тиснути слід саме на РФ.

"Візит Сі до Москви чітко показав, що він розглядає Росію як молодшого партнера (попри чергові заяви про всеосяжне партнерство, дружбу навіки тощо). Тож дипломатична активізація Китаю на російсько-українському напрямі має змусити більше хвилюватися саме Москву, а не Київ, – вважає експерт. – Тим більше, що Китай зацікавлений у якнайшвидшому відновленні нормальних логістичних ланцюжків, поглибленні торговельних відносин з ЄС. Що можливе лише після завершення війни, причому точно не на умовах Кремля".

Читайте на порталі "Коментарі" — указ Путіна: Росія офіційно визнала присутність своєї армії з 2014 року в Україні.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини