Головна Новини Світ ЄС Чи може Угорщина поставити хрест на переговорах України щодо вступу в ЄС: який прогноз
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може Угорщина поставити хрест на переговорах України щодо вступу в ЄС: який прогноз

Є ймовірність, якщо Угорщина продовжить так відкрито протидіяти спільній позиції, керівництво євроспільноти забере у неї право голосу

11 грудня 2023, 12:17
Поділіться публікацією:

На саміті Євросоюзу, який відбудеться 14-15 грудня, можуть оголосити про початок переговорів із Україною щодо вступу до ЄСМаксимальний опір цьому чинить УгорщинаЇї прем'єр-міністр Віктор Орбан відкрито шантажує Брюссель та підігрує Москві, даючи зрозуміти, що не пустить Україну до ЄСІ навіть ухвалені зміни до закону України про нацменшини, на чому раніше наполягав Будапешт, ситуацію не змінилиЗ Орбаном 10 грудня поспілкувався особисто Зеленськийале не факт, що це допомогло. Які очікування від майбутнього саміту ЄС? Чи стане Угорщина йти проти всіх, чи заручиться допомогою тієї ж Словаччини, яка також висловлюється проти євроінтеграції України за нинішніх умов? Чи опір противників України буде зламано? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи може Угорщина поставити хрест на переговорах України щодо вступу в ЄС: який прогноз

Віктор Орбан. Фото: з відкритих джерел

Орбан чітко виконує вказівки Кремля

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко не сумнівається, що Орбан продовжуватиме протидію вступу України до ЄС, збільшенню допомоги нашій країні та санкцій проти РФ.

"Він чітко виконує вказівки Кремля, – пояснює експерт. – Угорщина дуже залежить від РФ. Можливо, Орбан не хотів би діяти так лобово. Але ситуація змушує, Кремль змушує. Угорський прем'єр вочевидь боїться Путіна. І безсоромно танцює під його дудку".

При цьому, наголошує експерт, згідно із законами євроспільноти, можна позбавити ту чи іншу країну права вето.

"Є таке поняття – як тимчасове виключення. І є ймовірність, що якщо Угорщина продовжить так відкрито протидіяти спільній позиції, керівництво євроспільноти забере у неї право голосу. На якийсь проміжок часу. І Україна розпочне переговори про свій вступ до ЄС, отримає необхідну допомогу тощо. Основні гравці ЄС (Франція, Німеччина, Нідерланди) виступають за вступ нашої країни до ЄС. І Угорщина чи та сама Словаччина, за бажання, можуть бути швидко поставлені на місце", – запевняє Олександр Охріменко.

За його словами, це бажання у найбільших економік ЄС явно є. Тому зараз і порушується питання радикальної реформи системи голосування. Не повним консенсусом, а кваліфікованою більшістю (дві третини голосів, з урахуванням економічної ваги та кількості населення тих чи інших країн).

"Як мені здається, всі вже зрозуміли абсурдність ситуації, коли одні з найбідніших країн ЄС блокують спільні рішення (або виторговуючи собі якісь преференції, або діючи за вказівкою ззовні). Сподіваємось на краще. Що Орбан просто злякається і дасть задню. І що на саміті ухвалять позитивні для України рішення", – підсумовує експерт.

Є надія, що спільна позиція ЄС перетисне позицію однієї чи навіть двох-трьох країн-членів

Голова Комітету економістів України Андрій Новак розмірковує так:

"Те, що Угорщина, не дивлячись на фактаж не просто словесний, а й дії з боку України щодо так званих претензій, які офіційний Будапешт висував, продовжує блокувати нашу євроінтеграціюговорить лише про одне. А саме – про грубий, відкритий лобізм провідними угорськими політиками російських інтересів".

Це не питання відповідності України критеріям ЄС, а виключно політичного служіння керівництва Угорщини інтересам Кремля, впевнений експерт.

Але, продовжує він, є надія, що спільна позиція ЄС, де практично всі країни виступають за початок переговорів про вступ України до цього союзу, передавить позицію однієї чи навіть двох-трьох країн-членів (Угорщина, можливо, Словаччина та ще хтось ).

"Що стосується власне саміту – вже анонсовано, що там ухвалять доленосні рішення. А це можуть бути лише пропозиції щодо початку процедури вступу України до ЄС з перспективою набуття повноправного членства", – вважає Андрій Новак.

Читайте також на порталі "Коментарі" – які причини блокади кордону України із країнами ЄС: у чому головна проблема.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

11 грудня 2023, 12:31

Не треба тішити себе питанням розколоти Євросоюз Україною. Україна збирає той врожай який сіяла навколо себе, як Ізраїль збирає свій врожай. Ніхто не буде утискати ті європейські країни які проти нацистів, заради перемоги корумпованого брехливого юдейського Фюрера. Навіть у самій країні Баг йому тільки ззовні підкоряються, а так вже ніхто не виконує його вказівок.


Новини