Головна Новини Світ ЄС У чому головна інтрига саміту ЄС: чи близька Україна до отримання позитивного рішення
commentss НОВИНИ Всі новини

У чому головна інтрига саміту ЄС: чи близька Україна до отримання позитивного рішення

Від рішень, які будуть ухвалені на саміті, залежить єдність ЄС

12 грудня 2023, 14:52 comments3552
Поділіться публікацією:

Цього тижня, 14 і 15 грудня, відбудеться саміт Євросоюзу, де можуть оголосити про початок переговорів з Україною щодо вступу до ЄС, нового пакету допомоги нашій країні, нових санкцій проти РФ. Максимальний опір цьому чинить Угорщина, якій почала підспівувати Словаччина. Можливо, будуть проблеми і з Австрією. Які очікування від майбутнього саміту ЄС? Чи тільки про Україну те, що відбувається зараз усередині Євросоюзу? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

У чому головна інтрига саміту ЄС: чи близька Україна до отримання позитивного рішення

Україна-ЄС. Фото: з відкритих джерел

Боротьба йтиме до останнього

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе вважає, що боротьба за позитивне для України рішення ЄС продовжується. І йтиме мало не до закінчення саміту.

"У нашої країни дуже проста позиція, її неодноразово озвучував президент Зеленський. По-перше – ми, незважаючи на війну, виконуємо всі взяті на себе на даному етапі зобов'язання в рамках євроінтеграції. По-друге – без реальної єдності демократій не вдасться перемогти у війні проти диктатур. Ці дві тези посилюють позицію України, незважаючи на опір Угорщини, а також кількох інших країн", – зазначає експерт.

Він нагадує, що наприкінці листопада до Угорщини їздив президент Європейської ради Шарль Мішель, намагаючись переконати Орбана та Ко не блокувати підтримку України. З угорським прем'єром із цього ж приводу спілкувався французький президент Макрон. 10 грудня під час візиту до Аргентини вдалося перетнутися Зеленському з Орбаном. А у понеділок, 11 грудня, між собою спілкувалися міністри закордонних справ України та Угорщини. На жаль, жодна з цих зустрічей не дала чіткої відповіді – як у результаті діятиме Будапешт на майбутньому саміті.

"При цьому слід розуміти, що саміт буде не лише про Україну. Хоча наша країна, звісно, опиниться у центрі уваги. Адже це по суті ключове питання безпеки на Європейському континенті. Не можна забувати це, як і не можна не прийняти історичне рішення про початок переговорів щодо розширення ЄС за рахунок України", – упевнений Антон Кучухідзе.

На його думку, з самітом ЄС може вийти як з літнім самітом НАТО (у Вільнюсі), коли буквально останніми годинами приймалися ті чи інші формулювання, які чіткіше окреслюють перспективи нашої країни.

"Нагадаю, тоді нам дали "зелене світло" без ПДЧ, прибравши цей процедурний аспект. Гарантувавши членство України у НАТО. Щось подібне буде і зараз", – прогнозує експерт.

Він також наголошує, що Угорщина своїм шантажем з українського питання намагається вибити із загальної скарбниці ЄС близько 13 млрд євро особисто для себе. Раніше ці кошти було заблоковано Єврокомісією за невиконання офіційним Будапештом повною мірою рекомендації щодо реформування судової системи. Тож тут триває своєрідний торг, наголошує Антон Кучухідзе.

"Щодо блокування виділення Україні 50 млрд євро допомоги, є позиція керівництва ЄС. Там чітко дали зрозуміти, що у разі ветування цієї ініціативи забезпечать виділення відповідних коштів іншим чином, – пояснює експерт. – Сподіваємось на позитивні рішення для України, хоч розуміємо, що боротьба йтиме до останнього. Усі країни ЄС мають усвідомити, що саме Україна є зараз щитом Європи, беручи на себе удари варварських орд рашистів. І те, що війна не захлеснула Євросоюз, є заслугою наших ЗСУ, всього українського народу. І ми більш ніж заслуговуємо офіційно стати частиною євроспільноти".

Україна може мати гарні перспективи розпочати переговорний етап приєднання до ЄС

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко поділився таким коментарем:

"До початку Саміту, а саме сьогодні, 12 грудня, Єврокомісія має подати проєкт закону про використання заарештованих в ЄС активів Центробанку РФ та російських олігархів. Загальна вартість яких перевищує 200 млрд. євро. Поки що йдеться про направлення на підтримку України відсотків від їхнього використання, а не самих активів. Причому, у запропонованому ЄК проєкті мають бути враховані пропозиції європейського Центробанку щодо того, щоб ці кошти не потрапляли до загального бюджету ЄС, щоб уникнути надалі можливих судових розглядів".

На думку експерта, від позитивного ухвалення цього документа багато в чому залежатиме і процес початку переговорного етапу щодо вступу України до ЄС.

"Претензії Угорщини зводилися досі до банального шантажу та виманювання грошей із загальноєвропейського бюджету, – пояснює Юрій Гаврилечко. – Якщо відсотки за активами пройдуть повз бюджет ЄС, то доведеться вибудовувати нову стратегію. І доки Угорщина цим займатиметься, Україна має хороші перспективи вже незабаром розпочати переговорний етап приєднання".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи вдасться домовитися з Угорщиною: що стане вирішальним для членства України в ЄС.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини