Головна Новини Світ ЄС Як Києву вирішити проблеми з Будапештом та Братиславою: які цілі переслідують Орбан та Фіцо
commentss НОВИНИ Всі новини

Як Києву вирішити проблеми з Будапештом та Братиславою: які цілі переслідують Орбан та Фіцо

Країни Центральної Європи зацікавлені у фінансуванні з боку ЄС, тому позиція як Орбана, так і Фіцо змінюватиметься

21 січня 2024, 13:25
Поділіться публікацією:

Окрім Угорщини, з якою Україна має багато проблем, включаючи блокування допомоги для нас від ЄС, нашої європейської та євроатлантичної інтеграції, у нас з'явилася з недавнього часу ще одна проблема у вигляді Словаччини. Після приходу туди минулої осені до влади Роберта Фіцо військова підтримка України з боку Словаччини припинилася. Аналогічно діє Угорщина. За цю позицію, до речі, Путін уже похвалив угорське та словацьке керівництво. Як і угорський прем'єр Орбан, Фіцо виступає проти вступу України до НАТО. А нещодавно стало відомо, що Словаччина відновлює культурну співпрацю з РФ. Відомо, що представники українського керівництва мають намір найближчим часом зустрітися з угорськими та словацькими колегами. Як Києву вирішити проблеми з Будапештом та Братиславою? Видання "Коментарі" з цим питанням звернулося до експертів.

Як Києву вирішити проблеми з Будапештом та Братиславою: які цілі переслідують Орбан та Фіцо

Орбан та Фіцо. Фото: із відкритих джерел

Потрібно шукати ефективні можливості для діалогу

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда розмірковує так:

"Тенденції, які ми спостерігаємо зараз у деяких країнах Центральної Європи, говорять про те, що там є досить гнучке реагування на виклики, пов'язані з Україною. Це насамперед наслідок економічних резонів. Країни Центральної Європи зацікавлені у фінансуванні ЄС. Тож і позиція Орбана, і позиція Фіцо змінюватиметься".

Водночас, продовжує експерт, проблема Угорщини та Словаччини у тому, що їхні лідери належать до категорії путінферштейнів (тих, хто закликає зрозуміти Путіна). І вони, наголошує Євген Магда, готові шукати різні шляхи для того, щоб сподобається Путіну.

"Нагадаю, що і Угорщина, і Словаччина досі одержують дешеві енергоресурси з РФ. І це серйозний важіль тиску на них із боку Кремля", – пояснює експерт.

Враховуючи вищесказане, Україні не слід очікувати особливого потепління з Угорщиною та Словаччиною. Потрібно розраховувати насамперед на себе, впевнений Євген Магда. Проводити необхідні реформи, доводячи тим самим, що ми вживаємо необхідних дій у рамках євроінтеграції.

"Угорщина та Словаччина вже у ЄС. І можуть впливати на ті чи інші рішення. Ми поки що лише на стадії переговорів. І потрібно шукати ефективних можливостей для діалогу, щоб рухатися далі", – констатує директор Інституту світової політики.

Українська тематика використовується Орбаном та Фіцо для вирішення своїх завдань

На думку доктора політичних наук, експерта Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігоря Петренка, зважаючи на дії Угорщини та Словаччини, вони сприймають Україну як інструмент для вирішення своїх завдань.

По-перше, щоб домогтися від ЄС для себе певних поступок. Чи то виділення раніше заморожених (через нехтування демократичними нормами) коштів, чи виділення більшої кількості субвенцій, чи протягування певного рішення, пов'язаного з інтересами Орбана і Фіцо або пов'язаних з ними компаній, пояснює експерт.

По-друге, ними рухає надія на правий поворот у Євросоюзі, зокрема, після швидких виборів до Європарламенту. І той самий Орбан може плекати надію очолити цей рух, фактично отримавши масу важелів впливу, зазначає Ігор Петренко.

"І українська тематика так чи інакше використовується Орбаном (а тепер і Фіцо) для вирішення цих завдань. Плюс – угорське та нове словацьке керівництво до певної міри залежать від РФ. Як мінімум – економічно", – констатує експерт.

Завдання України, пояснює він, показати усьому світу, що ми готові до переговорів. У тому числі з такими складними політиками як Орбан та Фіцо. Що ми налаштовані на конструктивний діалог, шукати компроміс.

"Саме цим зараз активно займається Офіс президента, наше МЗС, готуючи ґрунт для відповідних зустрічей, – наголошує Ігор Петренко. – Можна пропонувати якісь спільні проєкти, йти на якісь нові поступки. Але тут важливо розуміти, що і Угорщина, і Словаччина не так зацікавлені у якихось кроках від України, як у преференціях від ЄС. Тож особливих зрушень від зустрічей українського керівництва з Орбаном чи Фіцо чекати не варто".

При цьому, продовжує експерт, якщо керівництво ЄС наважиться все ж таки застосувати проти Угорщини процедуру позбавлення голосу (передбачена у 2 статті 7 Договору про Європейський Союз), це може серйозно вплинути на позицію офіційних Будапешта та Братислави. І навіть сам факт загрози застосування такої процедури здатний зіграти позитивну для нас роль у ракурсі зміни позиції угорської та словацької влади, припускає Ігор Петренко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді Захід має готуватися до нападу РФ: що підштовхує Путіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини