Головна Новини Світ Близький Схід Який виклик стоїть перед Ізраїлем – висновки з подій на Ближньому Сході
commentss НОВИНИ Всі новини

Який виклик стоїть перед Ізраїлем – висновки з подій на Ближньому Сході

Виклики, які зараз стоять перед Ізраїлем, – найбільші з часів війни піввікової давності, коли його одночасно атакували Єгипет та Сирія

9 жовтня 2023, 15:35
Поділіться публікацією:

Триває третя доба з атаки бойовиків ХАМАС на Ізраїль. Спливають моторошні дані про масові розстріли та захоплення у заручники людей на молодіжному фестивалі поблизу сектору Газа. Посол Ізраїлю в ООН Гілад Ердан заявив, що потрібно знищити ХАМАС, переговори неможливі. При цьому в Армії оборони Ізраїлю (ЦХАЛ) зазначають, що на півдні Ізраїлю вже понад дві доби тривають запеклі бої, а по Газі наносяться масовані ракетні та бомбові удари. Які основні висновки можна зробити зараз? Як ситуація може розвиватись далі? Портал "Коментарі" звернувся з цими питаннями до експертів.

Який виклик стоїть перед Ізраїлем – висновки з подій на Ближньому Сході

Напад ХАМАСу на Ізраїль. Фото: з відкритих джерел

ХАМАС діяв під гаслом "можемо повторити"

Експерт Міжнародного інституту демократій, екс-командир 2-ї роти 24-го батальйону "Айдар" Євген Дикий наголосив, що вперше за 50 років Ізраїль змушений вести бойові дії на своїй міжнародно визнаній території. Востаннє подібне було під час війни Судного дня 1973 року.

"І рівно в 50-ті роковини тієї війни розпочалася операція ХАМАСу. Це явно не збіг, – упевнений експерт. — ХАМАС фактично діяв під девізом наших "друзів" за поребриком "можемо повторити". Це прив'язка до дати. Що символічно, але не так значуще. Набагато важливіше, що виклики, які зараз стоять перед Ізраїлем, – найбільші з часів війни піввікової давності, коли його одночасно атакували Єгипет та Сирія".

Євген Дикий нагадує, що навіть після того, як він виграв ту війну, Ізраїль постійно воював. Але всі бойові дії, операції йшли не на його території.

"Наразі ж ворог масовано зумів прорватися саме на ізраїльські землі, взяти під свій контроль деякі населені пункти, захопити масу заручників, убити і поранити величезну кількість людей. З незрозумілих досі причин Ізраїль проґавив підготовку ХАМАС до цього нападу", – наголошує експерт.

Він упевнений, що ізраїльтяни однозначно займуться цим питанням. І після війни там точно буде великий розбір польотів.

"Думаю, ми обов'язково дізнаємось, як так вийшло. Поки що можна констатувати: 7 жовтня Ізраїль пережив українське 24 лютого 2022-го, опинившись рівно настільки готовим до нападу ХАМАС, як ми до широкомасштабного російського вторгнення. Де був хвалений Моссад (ізраїльська розвідка)? Чи спецслужби знали, а політики – не повірили? У цьому розбиратимуться самі ізраїльтяни. І розбір буде жорстким. Можна дати 99%, що одразу після завершення бойових дій уряд Нетаньяху злетить", – прогнозує Євген Дикий.

Ізраїльтяни, зазначає він, є досить мудрими, щоб не робити це в період війни. Однак, наголошує експерт, доля цього уряду вирішена наперед. Йому не вибачать такий грандіозний прокол, який коштував життів, швидше за все, не менше тисячі ізраїльтян (зараз є 700 підтверджених смертей, але цифра зростатиме).

"Крім проколу спецслужб і політиків як однієї з причин того, що сталося, слід також розуміти — що являє собою ХАМАС. Іноді нас вводить в оману хибне вживання термінології. Нещодавно ми серйозно програли, що під час АТО називали противника "сепарами". Там не було жодних "сепарів", а були російські окупаційні війська та колаборанти, які їм допомагали. А ми обізвали їх "сепарами", тим самим занизивши рівень конфлікту, зробивши його а-ля внутрішнім, ледь не громадянським. Те саме з називанням ХАМАС просто терористами. Ця організація є терористичною у тому сенсі, як і терористичною державою є Росія. Практикують абсолютно терористичні методи ведення війни, порушують будь-які конвенції. У цьому сенсі – вони терористи", – погоджується Євген Дикий.

Але, продовжує він, як правило, слово "терорист" має на увазі підпільне або партизанське угруповання, яке сидить собі тихенько, виготовляє бомбочки і час від часу когось підриває або підстрілює.

"ХАМАС же – це озброєне угруповання, яке вже давно контролює весь сектор Газа з населенням у 3 млн осіб. А це – дві Естонії чи одна Литва. ХАМАС контролює всю вертикаль влади, до того ж абсолютно офіційно. І, відповідно, має всі можливості, які є при владі тримільйонної країни. І їхні збройні формування це, по суті, хай і невелика, але повноцінна армія. На яку збираються податки, що забезпечується місцевою оборонною промисловістю та закупівлями зброї за кордоном. Нагадаю, що населення Ізраїлю становить до 10 млн людей. Тобто, він утричі більший за сектор Газа. Але не в десять. Не в двадцять. І йдеться фактично про війну двох невеликих держав. А не про напад групи терористів", – пояснює експерт.

Отже, констатує він, ми говоримо саме про війну між Ізраїлем та сектором Газа.

"Поки що бої йдуть на ізраїльській території. Але ЦАХАЛ вже практично звільнив усі раніше захоплені ХАМАС території. І протягом сьогоднішньої доби остаточно поверне все своє", – упевнений Євген Дикий.

А ось що буде далі – поки що питання, вважає він. Пояснюючи, що після такого підлого нападу, масових убивств цивільних, захоплення заручників Ізраїль не має вибору. Йому мало просто вибити нападників зі своєї території. Доведеться йти далі. Переходити кордон із сектором Газа – і намагатись повністю знищити угруповання ХАМАС. Що завдання зовсім іншого рівня складності.

"Адже тримільйонна країна багато років готувалася до цієї війни. Одна річ – вибити хамасівців зі своєї території, зовсім інша – зайти на їхні землі, де вони підготовлені до подібного, де користуються підтримкою абсолютної більшості населення. Плюс – там урболандшафт. Сектори Газа – це практично суцільна міська забудова. Якщо по-простому, завдання, яке стоїть перед ЦАХАЛ – взяти Грозний (столиця Чечні) 20 разів. Адже рівно в 20 разів населення сектору Газа більше за населення довоєнного Грозного", – підкреслює Євген Дикий.

Але є й інший чинник, наголошує він. На півночі Ізраїлю, з боку Лівії, розгорнуто угруповання Хезболла, яке має набагато більше військових можливостей, ніж ХАМАС. При цьому контролює Ліван із населенням понад 6 млн осіб.

"Саме за допомогою цієї сили вдалося втриматися при владі в Сирії режиму Башара Асада. Тож і в Сирії Хезболла почувається як удома. Маючи повний карт-бланш на дії, повну підтримку режиму Асада. І сумарно кордон Ізраїлю і з Сирією та Лівією не можна порівняти з кордоном Ізраїлю з сектором Газа. До того ж, озброєння Хезболли включає все, крім авіації. На відміну від ХАМАС, вона має і танки, і артилерію, і ракети значно потужніші. Так що Хезболла для Ізраїлю – ворог значно серйозніший, ніж ХАМАС. Особливо з огляду на те, що, коли ми пишемо Хезболла, то читаємо – Іран. Який може не лише здалеку надавати фінанси чи зброю. Безпосередньо у Сирії розгорнуто Корпус вартових ісламської революції (КШІР). А це вже повноцінна армія, з авіацією тощо. Відповідно, загрозу для Ізраїлю з півночі – не можна порівняти за масштабами з ХАМАСом з півдня", – резюмує експерт.

Тим часом, зазначає він, Хезболла заявила, що поки Ізраїль веде бої на своїй території, вона не втручається. Але, якщо ЦАХАЛ перейде кордон сектора Газа, то Хезболла входить у війну. І на підтвердження серйозності своїх слів – обстріляла 8 жовтня один із ізраїльських блокпостів у тому районі.

"Тож, якщо Ізраїль наважиться зайти в сектор Газа і зачищати його, йому доведеться воювати на два фронти, – пояснює Євген Дикий. – З варіантом війни на два з половиною фронти, адже може повстати ще й лівий берег річки Йордан. Там, правда, буде війна саме партизанського характеру, але від цього не легше. Резюмуючи: перед Ізраїлем стоїть дуже складний виклик. Але вибору у нього, схоже, немає. І доведеться заходити до сектору Газа, зачищаючи ХАМАС повністю. Розуміючи, що доведеться витримати ще й атаки Хезболли з півночі. Думаю, ЦАХАЛ до цього готовий. Невипадково призвано 150 тисяч резервістів. Востаннє щось подібне було лише у 80-х роках минулого сторіччя. Наголошую – це не інцидент, не заварушка на кілька днів, а серйозна війна. Щонайменше – на тижні, а то й на місяці".

Ізраїлю прилетів ляпас

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолог Ганна Малкіна зробила такі висновки з того, що зараз відбувається на Близькому Сході.

Висновок перший: Ізраїль був абсолютно не готовий до такої атаки, що викликало здивування не тільки міжнародної спільноти, але й громадян усередині країни.

"Питань тут багато. Де була розвідка? Як збиралися та аналізувалися дані? Можливо, була помилка в інтерпретації розвідданих або їх брак. Тоді ще питання: де була американська чи британська розвідка? Повний провал, – констатує експерт. – Що трапилося з армією Ізраїлю та засобами швидкого реагування на кордоні із сектором Газа? Адже в Ізраїлі існує низка протоколів реагування на випадок вторгнення – зокрема, на тлі масованої ракетної атаки. Чому Сили оборони Ізраїлю не посилили безпекових заходів перед річницею (причому круглою датою) війни Судного дня? Чому політичне керівництво країни не передбачило бажання зірвати історичну домовленість між Ізраїлем та Саудівською Аравією, здатну перекроїти відносини на Близькому Сході?".

Висновок другий: ця війна матиме далекосяжні наслідки як всередині Ізраїлю, так і за його межами.

"Вже очевидно, що уряду Нетаньяху, як і його прем'єрству, настав кінець, – упевнена Ганна Макліна. – Власне кажучи, політична криза, яка останнім часом була основним питанням порядку денного, призвела до того, що головною проблемою Ізраїлю стали не безпекові питання, а боротьба за владу. Загралися у політику, як кажуть. "Полетять голови" і в політичних структурах, і в силових. Щодо зовнішніх наслідків, то вони лежатимуть у площині вододілу демократичного світу з його гуманістичними цінностями та авторитарними режимами "осі зла". Вихід залежить від того, чи згадають демократію, що вони можуть бути з кулаками – і за мир треба боротися. Результати засідання Ради безпеки ООН оптимізму із цього приводу не додають".

Висновок третій: Ізраїлю дали ляпас.

Немає сумнівів, продовжує політолог, що ні ХАМАС, ні Хезболла, яка може приєднатися до війни з півночі, не здатні вистояти перед тиском регулярної, добре озброєної, технологічно оснащеної армії Ізраїлю. Але приниження, яке завдано Ізраїлю, стане серйозною проблемою на шляху врегулювання конфлікту на Близькому Сході, наголосила Ганна Малкіна.

"Наземна операція в секторі Газа, яка широко анонсована ізраїльським урядом, може мати непередбачувані наслідки. Починаючи від долі заручників, які можуть потрапити під каток відплати, закінчуючи вступом у війну інших терористичних організацій і ланцюговою реакцією в регіоні", – прогнозує експерт.

Нищівний удар по ХАМАС не змусить себе довго чекати

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко так коментує те, що відбувається:

"У США – досить сильне єврейське лобі. І те, що Штати виділятимуть гроші, техніку, всіляко підтримуватимуть Ізраїль – немає сумніву. Таким країнам як Росія та Іран, які співпрацюють не лише у війні проти України, а й, схоже, у підготовці нападу ХАМАС на Ізраїль, американці це просто не спустять. Ізраїльські лобісти, які мають зв'язки з конгресменами, із президентською Адміністрацією, докладуть максимум зусиль, щоб покарати причетних".

За словами Сергія Дойка, він поцікавився у адвоката, політичного стратега, члена Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США) Юрія Ванетика – що думають у Штатах з приводу того, що одна з найкращих розвідок світу (Моссад) та одна з найсильніших армій (ЦАХАЛ) зуміли пропустити такий разючий удар.

"А він пояснив, що подібне могло стати наслідком низки малих та середніх помилок. Десь переоцінили свої сили, десь недооцінили супротивника, ту чи іншу інформацію, десь довірилися зовсім не тим, кому слід. І як наслідок — подібна трагедія: дельтаплани та машини прорвалися через дірки у паркані, тисячі ракет обрушилися на Ізраїль, величезна кількість загиблих, поранених, заручників", – зазначає експерт.

З посиланням на думку Ванетика, він запевняє, що США точно не відвернуться від України, але концентрація допомоги зараз піде до Ізраїлю, який є партнером США поза НАТО.

"Втім, з огляду на те, що американська економіка та демократія – світові лідери – ніхто не забуде про російсько-українську війну. Тим більше, що ескалація на Близькому Сході – наслідок недостатньо жорсткої позиції щодо агресивних дій РФ. Також Ванетик наголосив, що в США всі очікують від Ізраїлю нищівного удару по терору з боку ХАМАС. І, схоже, цей удар не забариться", – робить висновок Сергій Дойко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — хто стоїть за нападом ХАМАСу на Ізраїль – до якої загрози може призвести конфлікт.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини