Головна Новини Світ Росія Катастрофа літака Пригожина: про що говорить ситуація - що тепер чекає РФ і Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Катастрофа літака Пригожина: про що говорить ситуація - що тепер чекає РФ і Путіна

Здійснивши публічну кару ватажка "Вагнера", Путін надіслав сигнал боятися також самим головорізам

24 серпня 2023, 12:15 comments2616
Поділіться публікацією:

Знищення в середу, 23 серпня, над Тверською областю (РФ) бізнес-джету Embraer 600 з бортовим номером RA-02795, в якому перебували ватажки ПВК "Вагнер" Євген Пригожин та Дмитро Уткін, серйозно сколихнув інформаційний простір. Президент США Джо Байден заявив, що передбачав такий розвиток подій. Мовляв, після червневого заколоту вагнерівців було зрозуміло, що Путін це просто так не залишить. Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк також упевнений, що катастрофа літака сталася за наказом Путіна. Тієї ж версії дотримуються аналітики Інституту вивчення війни, припускаючи, що таким чином російський диктатор сподівається публічно відновити своє "панування" і помститися за приниження після заколоту найманців 24 червня. Експерти проаналізували ситуацію спеціально для видання "Коментарі".

Катастрофа літака Пригожина: про що говорить ситуація - що тепер чекає РФ і Путіна

Катастрофа літака Пригожина. Фото з відкритих джерел

У Росії для Путіна наступають неспокійні часи

Керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки експерт-міжнародник Ігор Соловей акцентує, що Пригожин надто багато знав. І говорив публічно.

"Тому Путін/Шойгу не пробачили йому відвертих інтерв'ю про реальні причини війни проти України та ситуацію на фронті. Нагадаю, що Пригожин говорив, що у 2022 році для війни не було жодних передумов – а війну розпочали заради маршальських погонів Шойгу, а не заради демілітаризації чи денацифікації. А друга причина – війна почалася, щоб посадити Медведчука у крісло президента. Описуючи те, що відбувається на фронті, Пригожин підкреслював, що Шойгу бреше Путіну про реальну ситуацію, а насправді російські війська вмиваються кров'ю. А вже після того, як Пригожин пішов на Москву і дорогою вбив російських військових, цим він підписав собі вирок. Мені здається, що і спосіб знищення Пригожина – у літаку, вибрано не випадково. Це символічна помста за збиті ним вертольоти та літак два місяці тому", – зазначає експерт.

А ось тепер, упевнений він, у Росії для Путіна настають неспокійні часи.

"Вчинивши публічну кару ватажка головорізів, Путін надіслав сигнал боятися також самим головорізам. Але замість остраху вони можуть зважитися на ліквідацію Путіна – як загрозу їхній безпеці", – прогнозує Ігор Соловей.

Бунтом Пригожина була проведена певна комбінація з виявлення прихованої агентури, що працює на західні спецслужби

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков міркує так:

"Путін як одноосібний керівник РФ показав, що він є володарем. І не потерпить виступів проти себе – і озброєних, і політичних. Показав це елітам, які думали, що Акелла схибив у зв'язку з т.зв. "спеціальною військовою операцією" (як вони називають війну), що він ослаб – і тепер можна боротися за місце президента та потоки".

За словами Олега Старікова, він як контррозвідник бачить, що "бунтом Пригожина" по суті було проведено певну комбінацію з виявлення прихованої агентури, яка працює на західні спецслужби. І своєї мети це, схоже, досягло.

"Ситуацію заколоту було вирішено за допомогою Лукашенка, який забрав до себе кістяк ПВК "Вагнер", щоб не було ексцесів у РФ, де представники цієї групи мали авторитет, оскільки показали свою військову майстерність у різних країнах. Більшість із них (Пригожин, командири, рядовий склад) нагороджені державними нагородами РФ, а верхівка взагалі – Герої Росії. Отже, звинувачувати їх у держзраді було не можна. Тому їх просто вивели із РФ, притримували на території Білорусі. Тим часом у Росії шерстили гіпотетично неблагонадійних вищих військових чинів, які опитувалися створеною Шойгу комісією, яка має нелегітимний статус", – розповідає експерт.

Низку генералів перевели на інше місце служби, зокрема поза РФ. Але з армії не звільнили. Той же генерал Суровікін, мабуть, "прощений". Зі штату його вивели, зазначає Олег Старіков, але з армії не звільнили, військового звання не позбавили.

"Мабуть, зараз шукатимуть, куди його влаштувати. Після чого стане ясно, куди рухатиметься військова складова РФ щодо України, – вважає експерт. – Що ж до катастрофи, на мою суб'єктивну думку, літак із Пригожиним на борту було зруйновано шляхом внутрішньої закладки речовини, яка призвела до авіаційної пригоди увечері 23 серпня. Лише "чорна скринька" покаже, що там сталося насправді. Але бити із ЗРК по-своєму літаку на своїй території росіяни не зважилися б".

Те, що сталося — це і є той "русский мир" Путіна та Пригожина

Політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран вважає, що говорити про якісь наслідки цієї катастрофи поки що зарано. Але, на його думку, те, що вчора сталося — це і є той "русский мир" Путіна та Пригожина, за який вони розпочинали цю війну. Причому не лише в Україні, а й у Сирії, в Африці.

"Коли я так говорю, то виходжу з теорії, що Пригожин та Уткін справді перебували в літаку, – уточнює експерт. — Пригожин, який активно просував світ без правил, з обманом, лукавством, правом сили (як і "Ігри престолів", де навіть найближчі люди обманюють один одного і ламають спілки), сам пав жертвою цього "русского мира". Фігурально кажучи, Пригожина вбила та сама кувалда, яку він пропагував як зброю залякування. Тепер його самого розкидало по тверському лісу — згідно з тією самою грою без правил, яку він активно просував".

На думку Віктора Тарана, всі тепер мають усвідомити простий факт – як би ти не допомагав Путіну, хоч би як просував "русский мир", рано чи пізно тебе віддадуть шакалам цього самого "русского мира" на поталу.

"До речі, якщо подивитися на історію Росії – і царську, і більшовицьку – так було завжди. "Русский мир" завжди поїдав своїх адептів", — констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у радника Байдена відбулася розмова із помічником Путіна після заколоту Пригожина: подробиці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини