Головна Новини Світ Росія Що відбувається між Путіним та ФСБ – чому на 100% гарантувати смерть Пригожина не можна
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається між Путіним та ФСБ – чому на 100% гарантувати смерть Пригожина не можна

Путін у традиційній для нього манері вирішив не виконувати взяті на себе зобов'язання

27 серпня 2023, 20:47 comments4391
Поділіться публікацією:

Смерть ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина внаслідок авіакатастрофи 23 серпня була офіційно підтверджена. За даними Слідчого комітету (СК) РФ, завершено проведення молекулярно-генетичних експертиз. Особи всіх 10 загиблих нібито встановлені, вони відповідають списку, заявленому у польотному листі. Тим часом правозахисник і журналіст Володимир Осєчкін запевняє, що Пригожин був готовий до такого розвитку – і тепер очікуються масові витоки компромату на Путіна. А видання France24 припускає, що місце Пригожина на чолі керівником ПВК "Вагнер" може зайняти нібито офіцер, яки його зрадив Андрій "Сивий" Трошев, який не підтримав вагнерівців у червневому заколоті. Куди, швидше за все, хитнеться ситуація після смерті Пригожина? Хто і чому отримав від неї вигоди, а хто проблеми? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що відбувається між Путіним та ФСБ – чому на 100% гарантувати смерть Пригожина не можна

Путін та Пригожин. Фото: з відкритих джерел

Показове вбивство Пригожина свідчить про те, що домовленості між Путіним та ФСБ, якщо й були, припинили своє існування

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук вважає, що ПВК "Вагнер" не збережеться.

"Йдеться навіть не про те, що загинуло все керівництво, а про те, що ця структура – не ПВК у класичному сенсі. Це радше конгломерат із значною складовою політичних елементів. І повторити щось подібне, швидше за все, неможливо. Хто б там не зайняв тепер посаду керівника цієї структури, колишнього "Вагнера" вже не буде. Це був унікальний кейс навіть у світовій історії", – пояснює експерт.

Він більше схиляється до версії ракетного удару, хоч нам активно "продають" версію про вибухівку.

"Адже використання ЗРК по приватному літаку на території РФ – це занадто навіть для нинішньої Росії. На відміну від отруєння, вбивства через кулю чи підрив, – зазначає Борис Кушнірук. — Щодо витоків компромату на Путіна після смерті Пригожина (нібито його план на випадок подібного), не факт, що це станеться. Ті, хто прибрав Пригожина, цілком могли передбачити його "заповідальні" кроки на такий випадок. І не виключено, що вдалися до певних дій, щоб ніякого витоку не було. Наприклад, на момент знищення літака або незадовго до цього перекупили, залякали або прибрали того, хто міг втілити у життя пригожинський план помсти Путіну".

Аналізуючи те, як можуть після того, що сталося, розвиватися події в РФ, Борис Кушнірук нагадав свої коментарі нашому виданню невдовзі після червневого заколоту Пригожина.

"Тоді я висловив упевненість, що за Пригожиним стоїть ФСБ. І що існують домовленості між ФСБ та Путіним (вихідцем із цієї структури), що той має залишити президентську посаду (а наступні вибори в РФ – у березні 2024-го). І метою червневого заколоту найманців було не захоплення Москви (це б нічого вагнерівцям не дало, адже владу, захоплену таким чином, ніхто не визнає, а ФСБ важливим був легітимний керівник, підконтрольний їй), а відхід Путіна від президентства і прихід замість нього іншої фігури, вірної Федеральній службі безпеці. Залежної від неї", – пояснює експерт.

Однак, продовжує він, показове вбивство Пригожина свідчить про те, що домовленості між Путіним та ФСБ, якщо й були, припинили своє існування. Тобто Путін у традиційній для нього манері вирішив не виконувати взяті на себе зобов'язання.

"Якщо ця версія вірна, це суттєво послаблює ФСБ та посилює позиції Міноборони. У випадку, якщо літак збитий саме ракетою, це явно йшло через МО. При цьому мій прогноз залишається чинним – ФСБ зацікавлена у відході Путіна від влади", – зазначає Борис Кушнірук.

Він не виключає, що цього року ми ще побачимо спровоковані цією спецслужбою події, які Путіна до цього підштовхуватимуть. З метою передачі влади менш токсичній особі, підконтрольній ФСБ.

"Одним з таких людей вважається Дмитро Патрушев — міністр сільського господарства РФ, син екс-директора ФСБ, секретаря Ради безпеки Російської Федерації (з 12 травня 2008 року) Миколи Патрушева. Не виключено, що його намагатимуться зробити прем'єр-міністром. А, згідно з російською конституцією, саме прем'єр очолює країну (аж до позачергових виборів), якщо щось трапляється із президентом, – наголошує експерт. – Подивимося, як розвиватимуться події далі. Але, якщо мій прогноз не виправдається, це означає, що ФСБ перестає контролювати ситуацію. Втім, можуть бути такі складові, про які зараз не знає ніхто".

Не варто вірити заявам СК РФ, що загинули всі, хто значився в списку присутніх на борту літака Пригожина

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала розмірковує так:

"На мій погляд, ми в Україні дещо не так висвітлюємо цю подію. Ми говоримо про те, кому це вигідно, гадаємо про те, чи був Пригожин у літаку... Практично не згадуючи, що Пригожин – військовий злочинець, посібник Путіна. Можливо, несвідомо, але в українському інформаційному просторі певною мірою йде героїзація Пригожина. Втім, не лише у нас. Деякі західні ЗМІ навіть називають його мало не дисидентом, супротивником путінського режиму. Не можна виключати, що цього і вимагали ті, хто знищив літак".

На думку експерта, не варто вірити заявам СК РФ, що нібито загинули усі, хто значився у списку присутніх на борту. Адже ми знаємо, пояснює він, як російська пропаганда видає бажане за дійсне, повідомляючи те, що не відповідає реальності. Тож стовідсотково гарантувати, що Пригожин загинув, не можна. Хоча Путін, мабуть, дуже того хотів. І, можливо, свого досяг.

"Якщо намагатися пояснити те, що сталося класичним чином, то Путін показав, що тримає руку на пульсі, що всі зрадники будуть покарані. Мовляв, дивіться, що буде з вами, як підете проти мене. З іншого боку це виглядає як агонія режиму. Здійснити такий теракт на території РФ проти людини, яка була досить популярна (Пригожина, за різними оцінками, підтримували близько 20% росіян), яку створив і розкрутив сам Кремль – це демонстрація того, що влада не просто не контролює ситуацію, але й просто не знає, як чинити, – пояснює Віталій Бала. – Ще одне класичне пояснення – тепер усі ЧВК не будуть такого рівня, як "Вагнер", їм не дозволять набрати такої сили, а контролювати їх стануть люди, яким довіряє Путін. Але ж Путін довіряв і Пригожину! І що?".

У цій ситуації, зазначає експерт, російські еліти, ті, кому не подобається самогубний курс, яким веде країну Путін, мають чітко розуміти – будь-яке ослаблення РФ на війні дає привід усім охочим скористатися ситуацією. І вдарити по Кремлю. Тим більше, наголошує він, що у всіх переворотах, як правило, це робили саме довірені особи лідерів. Нещодавній приклад — 26 липня в Нігері переворот зробив генерал, начальник президентської охорони.

Читайте також на порталі "Коментарі" — топ-події тижня: що було у центрі уваги – як позначиться на майбутньому України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини