Головна Новини Світ США Чи зуміють парламентарі США домовитися про нову допомогу Україні: що важливо для американців
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи зуміють парламентарі США домовитися про нову допомогу Україні: що важливо для американців

Трампістське крило республіканців, розуміючи, наскільки великі шанси Трампа прийти до виборів, продовжує підвищувати ставки

28 січня 2024, 13:25
Поділіться публікацією:

Білий дім відреагував на заяву спікера Палати представників Майка Джонсона про те, що угода для допомоги Україні (підв'язана під міграційні посилення) нібито "мертва". Спікер Білого дому Карін Жан-П'єр акцентує, що республіканці у Палаті представників стоять перед вибором – чи хочуть вони реально вирішити проблему з кордоном та допомогою Україні, чи мають намір просто набрати політичні бали. А президент Джо Байден зазначив, що готовий закрити американо-мексиканський кордон у разі кризи, але потрібний відповідний законопроєкт. І в Сенаті його, схоже, прийняти готові (є двопартійна підтримка), на відміну від Палати представників. Про що говорить те, що відбувається, як ситуація може розвиватися далі? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чи зуміють парламентарі США домовитися про нову допомогу Україні: що важливо для американців

Конгрес США. Фото: з відкритих джерел

Республіканська партія завжди була найбільш жорсткою до будь-яких агресій

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко наголошує:

"Далеко не всі республіканці виступають проти підтримки України. Просто слід розуміти, що у межах розгортання виборчої кампанії кожен використовує резонансні питання для роботи зі своїм електоратом. На жаль для нас, зазначає експерт, трампістське крило республіканців, розуміючи, наскільки великі шанси Трампа прийти до виборів, хоче прийти до угоди – голосування за підтримку України, Тайваню та Ізраїлю в обмін на значне посилення міграційного законодавства. Але це далеко не означає, що навіть це крило республіканців має щось проти України та підтримує Путіна", — наголошує Катерина Одарченко.

За її словами, вся історія США демонструє, що саме Республіканська партія завжди була найжорсткішою до будь-яких агресій, найбільш потужно підтримувала тих, хто їм наражається.

"Впевнена, що американські парламентарі зможуть домовитися – і ми отримаємо багатомільярдний пакет підтримки. Просто зараз продовжуються торги, – пояснює політтехнолог. – Україна має двопартійну підтримку в американському Конгресі. Але, на мій погляд, ми робимо недостатньо зусиль щодо роботи з республіканцями".

Зміцнення американо-мексиканського кордону – важливе питання для американців

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко зізнався: коли минулої осені питання допомоги Україні (а також Ізраїлю та Тайваню) республіканці почали пов'язувати зі зміцненням кордону з Мексикою, він навіть не думав, що міграційні проблеми стоять у США так серйозно.

"Пізніше, спілкуючись з адвокатом, політичним стратегом, членом Ради директорів міжнародного правозахисного агентства WEST SUPPORT Юрієм Ванетиком, який проживає довгі роки в Штатах, я намагався розібратися в суті. Невже російсько-українська війна, яка загрожує виплеснутися на країни НАТО, менш важлива, ніж зміцнення американсько-мексиканського кордону? Як з'ясувалося, для чималої частини громадян США – так, – наголосив експерт. – І це, до речі, демонструє багато опитувань".

За словами Сергія Дойка, щороку цей кордон перетинає 50 млн людей. Але 2023-й побив рекорди. Тому що лише на грудень було вже близько 300 тисяч нелегалів, причому лише через кордон із Мексикою.

"З Мексикою межує чотири штати – Каліфорнія, Арізона, Нью-Мексико, Техас. І вони найбільше страждають від напливу нелегалів з того боку. А таких, за деякими даними, у Штатах вже близько 11 мільйонів. Хтось намагається влаштуватися на роботу, вести порядний спосіб життя. Але багато хто – це криміналітет. І з погляду середньостатистичного американця – це величезна проблема", – пояснює експерт.

При цьому, продовжує він, слід розуміти, що ухвалення будь-яких важливих законопроєктів цього року американським парламентом слід пов'язувати з темою виборів. І отримати бонуси на тему зміцнення кордону хочуть уже не лише республіканці, а й демократи.

"В принципі, навіть непогано, що зовнішня допомога від США зараз пов'язується з найважливішим для їхньої нацбезпеки питанням посилення міграційного законодавства. А наша війна – це теж про нацбезпеку США. Тож компроміс точно буде знайдено. Інша справа – коли саме, а також – про яку суму для України піде мова", – резюмує Сергій Дойко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому у США ситуація з виділенням допомоги Україні зайшла в глухий кут: які тепер сценарії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини