Головна Новини Світ США Чому питання із виділенням допомоги від США знову відкладається: що може зробити Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому питання із виділенням допомоги від США знову відкладається: що може зробити Україна

Україна має демонструвати, що стає сильнішою і продовжувати діалог із союзниками

4 лютого 2024, 13:17
Поділіться публікацією:

У той час, як у Сенаті між республіканцями та демократами, схоже, досягнуто консенсусу щодо голосування за пакет допомоги партнерам (включаючи понад 60 млрд дол для України) та реформи у прикордонній політиці (з посиленням кордону з Мексикою та контролем за міграцією), у Палаті представників республіканці ведуть свою гру. Її спікер-трампіст Майк Джонсон оприлюднив законопроєкт про допомогу виключно Ізраїлю. Підтримку України запропонував відкласти на невизначений термін. У Білому домі вже назвали такий хід цинічним маневром. Чи є надія на те, що вдасться зламати опір радикального крила Республіканської партії – і виділити такі необхідні Україні кошти? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чому питання із виділенням допомоги від США знову відкладається: що може зробити Україна

Конгрес США. Фото: із відкритих джерел

Ми повинні організувати якісну лобістську кампанію у США

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній акцентує, що опір ухваленню такого важливого для нас закону чинить не вся Республіканська партія, а лише її трампістське крило.

"Здебільшого Республіканська партія підтримує Україну. Але оскільки шанси Трампа на повернення до Білого дому досить великі, його вплив на партію також зростає. І там усі вже підлаштовуються під нього", – пояснює експерт.

На його думку, Україні не коректно лаяти республіканців, йти на конфронтацію з ними. Адже нам потрібна двопартійна підтримка.

"Безумовно, навколо допомоги Україні в США зараз йде гра. Але вона обумовлена внутрішньополітичною ситуацією у Штатах. І ми ніяк на це вплинути не можемо", – наголошує Тарас Загородній.

Що ми можемо, продовжує він, то це організувати якісну лобістську кампанію. Ізраїль із його діаспорою та фінансовими можливостями своєї еліти в США витрачає на це близько 1 млн доларів на місяць, зазначає він. Так слід було чинити і нам.

"Також упевнений, що нашим військовим потрібно частіше їздити в США, зустрічатися з колегами, з ветеранами, з представниками Пентагону. У республіканців та демократів існує велика повага до військової форми. І це слід використати", – вважає Тарас Загородній.

Крім того, акцентує він, Україна має демонструвати, що стає сильнішою. Виробляти більше озброєнь, ефективно вирішувати внутрішні питання – із секретністю військово-промислового комплексу, з більш м'яким оподаткуванням. Плюс – частіше переносити війну на територію РФ.

"Чим сильніше ми виглядатимемо, тим менше у Трампа буде аргументів не підтримувати нас. Тим більше що Республіканська партія – це партія реального сектора економіки (нафта, газ, ВПК). І їй цікаво вичавлювати з цих ринків РФ. Слід і на це наголошувати, спілкуючись з тими ж республіканцями", – пояснює експерт.

Дуже добре для нас, зазначає він, що європейці стали активніше включатися до процесу підтримки УкраїниТим самим втілюючи в життя принципи і Трампа, і Байдена, Європа має більше платити за власну безпеку.

"Немає сумнівів – чим частіше наші дрони будуть бити по російських переробних підприємствах, тим більше шансів, що в Україну інвестуватимуть. Принцип США – інвестуй у крутих ковбоїв, які спроможні самі вирішувати питання, а не просто випрошувати гроші", – констатує Тарас Загородній.

Терпіння демократів – не безмежне

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун розмірковує так:

"На жаль, ситуація з голосуванням за пакети підтримки України, Ізраїлю та Тайваню давно перейшла в американському парламенті стараннями частини республіканців із розряду необхідності ухвалення (у тому числі для самих США) відповідних рішень – у категорію політтехнологій. На спробу продемонструвати слабкість демократів, а також набрати політичних балів особисто для себе".

Це призводить до того, зазначає експерт, що спікер Джонсон все більше виглядає люмпенізованим політиком, який не має власної думки, здатним швидко змінювати свою позицію (залежно від вказівок Трампа).

"Думаю, навіть для більшості республіканських виборців така позиція є абсолютно неприйнятною. І там все більше розуміють, що Трампа не можна знову пускати в Білий дім", — вважає політолог.

Він припускає, що подібна деструктивна політика Трампа та його найближчих соратників рано чи пізно зіграє проти них самих.

"Адже терпіння демократів – не безмежне. А у політичні ігри вони теж чудово вміють грати, – пояснює Максим Джигун. – Сподіваємось, що ситуацію вдасться вивести з глухого кута, куди її заганяє частина республіканців. Адже без голосів тих самих демократів у парламенті вони й самі не зможуть провести свої законопроєкти".

Читайте також на порталі "Коментарі" – допомога США Україні: чи дійде справа до голосування і що чекати від республіканців.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

4 лютого 2024, 13:57

Україна витрачає 11 мільйонів на концерти Євробачення. Румунія через фінансові питання забирає свою заявку з участі на Євробаченні 2024. Так в кого проблеми з грошима, у кого війна? Нахрін воно нам треба зараз? Зеленим выблядкам все пофіг, війна війной, а кармани набити треба. Он Авдіївку ось ось здадуть, а вони євробачення...Тварі. Мочити їх усіх пора, доки не пізно.

Ігор

4 лютого 2024, 13:32

У терористичному Ізраїлі як і у нацистській Германії, сучасних Сомалі ємені Афганістані усі однакові і навіть дітки чиновників на війні. У демократичній Україні зелено-чоловічковій владній і депутатський мерзоті дозволено ховатись за спинами смердів і закликати посилювати тиск на м'ясо смердів для захисту добробуту барської Хунти. Тому нацисту Нетаньяху дають гроші, а неонацисту Ze - ні. Показником є те, що у демократичну Україну не йшли інвестори не йдуть і найманці. Хоч у світі не бракує ні інвестицій ні найманців. Ніхто не хоче йти на ризик 1 до 1, на який посилають смердів заради комфорту хайль-Диких. Навіть у російській рулетці ризик був 1 до 6.


Новини