Головна Новини Світ США Основна причина, чому США блокують допомогу Україні: чим все завершиться
commentss НОВИНИ Всі новини

Основна причина, чому США блокують допомогу Україні: чим все завершиться

Дональд Трамп ще не переміг на виборах, але вже максимально впливає на ухвалення рішень у Вашингтоні

16 лютого 2024, 13:32
Поділіться публікацією:

Палата представників парламенту США оголосила перерву до 28 лютого, так і не розпочавши розгляд законопроєкту про фінансову допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню, підтриманого раніше Сенатом. Продовжуються пошуки рішення, зокрема ймовірність петиції про звільнення спікера Палати представників Майка Джонсона. Але це поки що лише на рівні обговорень. Тим часом екс-президент США Дональд Трамп, який мріє повернутися до Білого дому і з подачі якого багато в чому гальмується законопроєкт, що обговорюється, пропонує видати допомогу Україні у вигляді кредиту. Про що свідчить продовження епопеї з такою важливою підтримки? Чим у результаті це може завершитися? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Основна причина, чому США блокують допомогу Україні: чим все завершиться

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

Американська адміністрація знаходить точкові рішення щодо постачання обмеженої кількості озброєнь в Україну

Народний депутат Верховної Ради VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов поділився такою думкою:

"Основною очевидною причиною проблем із наданням американської допомоги Україні вважається позиція Трампа. Він використовує це питання для критики зовнішньої політики Білого Дому та персонально Байдена. Нова ідея Трампа полягає в тому, що гроші Україні треба виділяти не як грант, а як кредит. Це передбачає проходження всіх процедур у Конгресі від самого початку, що призведе до ще більшого затягування термінів фінального рішення. Трамп ще не переміг на виборах, але вже максимально впливає на ухвалення рішень у Вашингтоні".

На думку експерта, додатковим фактором, що впливає на заморожування американської допомоги, стала політична гра "в чотири руки" на тему можливого припинення вогню в Україні.

"Головним меседжем недавнього путінського інтерв'ю американському журналісту Такеру Карлсону був саме заклик до переговорів та демонстрація готовності до перемир'я та заморозки, – нагадує Ігор Попов. – Трамп у своїх виступах також повторює, що він спроможний змусити Росію та Україну розпочати переговори".

На жаль, перебої з постачаннями американської військової та фінансової допомоги не дозволяють Збройним силам України на рівних протистояти російським атакам, також найближчими місяцями відчутним стане дефіцит бюджету, констатує експерт.

Він наголосив, що додатковим аргументом проти розгляду пакету допомоги Україні могла стати новина про ризик ядерної ескалації.

"Американські ЗМІ повідомляють, що це стосується можливого розміщення Росією у космосі компонентів ядерної зброї. Також може бути загроза появи біля берегів США комплексу "Посейдон". Навіть якщо ця напівміфічна зброя ще не створена, то найоперативніша інформація про виникнення нових загроз може впливати на поведінку американських політиків", – вважає Ігор Попов.

За його словами, регламенти роботи американського Конгресу містять кілька складних механізмів для винесення на голосування у Палаті представників законопроєкту всупереч бажанню спікера. Можливо, демократична адміністрація зважиться на їхнє застосування після моделювання результату та підрахунку потенційних голосів, припускає експерт.

"Тим часом у Мюнхені починає свою роботу Мюнхенська конференція з безпеки. Делегацію США очолюють віце-президент Камала Харріс та голова Держдепу Ентоні Блінкен, українську делегацію – президент Володимир Зеленський. Звісно, будуть проведені закриті переговори щодо перспектив отримання американської допомоги. І українська сторона надасть усі необхідні аргументи для вирішення цього питання. В Україні налагоджено чіткі механізми контролю за використанням допомоги, складено нові стратегічні плани ведення воєнних дій цього року", – наголошує Ігор Попов.

Для реалізації планів, зазначає він, необхідні достатні ресурси, а їх отримання критично залежить від рішень партнерів.

"Поки що американська адміністрація знаходить точкові рішення щодо постачання обмеженої кількості озброєнь в Україну, як це було зроблено із заміною грецької зброї. Також збільшують обсяги допомоги європейські країни. Американський Конгрес може розглянути питання надання фінансової допомоги не раніше березня. А до цього українська дипломатія проводитиме системну кампанію з просування національних інтересів України на цю тему", – підсумовує експерт.

Зараз справді задіюється певний план "Б"

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно міркує так:

"Як це не прикро визнавати, допомога Україні стала заручником виборчої кампанії в США – з боку Трампа. Група республіканців, так звана MAGA (від Make America Great Again, MAGA – "Повернемо Америці колишню велич"; політичне гасло, популяризоване Дональдом Трампом під час його президентської кампанії 2016 року; згодом MAGA стало якимось рухом усередині Республіканської партії та її прихильників – це т.зв. "Ттрампісти"; 46-й президент США Джо Байден назвав рух MAGA загрозою для демократії — прим. ред.), блокують будь-які зміни міграційного законодавства, прив'язані до пакету допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню. Блокують і саму цю допомогу. Під різними приводами".

Але дуже добре, зазначає експерт, що проєкт пройшов нарешті Сенат. Однак це аж ніяк не гарантія, що його ухвалять у Палаті представників. І навіть не просто ухвалять, а хоча б винесуть на розгляд.

"Зробити це може лише спікер. Але з огляду на те, що цю посаду зараз обіймає республіканець-трампіст Майк Джонсон, з цим – проблеми. Тим більше, що колеги-трампісти можуть після цього ініціювати його відставку, – пояснює Олеся Яхно. – І навіть якщо Білий дім досягне домовленостей із Джонсоном, той може побоятися, що з ним вчинять, як із його попередником – Кевіном Маккарті".

Зараз, продовжує аналітик, справді, задіюється певний план "Б". А саме – йде збір підписів за петицію, яка у разі отримання необхідних 218 голосів членів Палати представників дозволить винести важливий для нас законопроєкт на розгляд в обхід спікера.

"Не факт, що вийде. Але це один із способів тиску на того ж Джонсона", – зазначає Олеся Яхно.

Вона передбачає, що найближчими тижнями стане зрозумілою перспектива виділення нам американської допомоги.

"Загалом доводиться констатувати: це питання свідомо блокується трампістами в рамках виборчої кампанії, щоб показати неуспішність, слабкість Адміністрації Байдена. Ініціативи Трампа про те, що потрібно не виділяти допомогу безоплатно, а робити це в рамках деякої позики, виглядає відверто знущально. З огляду на те, що Україна перебуває у війні, економіка частково зруйнована", – вважає аналітик.

Тим часом, наголошує вона, підтримка нашої країни з боку США – це вже питання не лише України, а й глобального лідерства Штатів, репутації і Демократичної партії та Республіканської.

"Мабуть, вперше в історії виникла ситуація, коли США, які є флагманом у питаннях безпеки, втрачають цю роль. І це закономірно спричиняє великі побоювання у європейських країн. Ще більші – у ракурсі гіпотетичного повернення Трампа до Білого дому… Як і прогнозувалося – цей рік буде дуже непростим для України щодо отримання зовнішньої допомоги, – констатує Олеся Яхно. – Тим важливіше нам стає сильніше зсередини, виконувати всі пункти домовленостей із партнерами (необхідні реформи), розумно розпоряджатися наявними засобами".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Байдена прокоментували дефіцит снарядів в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини