Головна Новини Світ США Про що говорять позитивні сигнали зі США для України: що важливо у риториці Трампа
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять позитивні сигнали зі США для України: що важливо у риториці Трампа

Не може не тішити, що Сенат усунув останню процедурну перешкоду перед фінальним голосуванням, яка може відбутися днями

12 лютого 2024, 10:34 comments1259
Поділіться публікацією:

Битва за допомогу Україні від США продовжується. Сенат наблизився до фінального голосування за законопроєкт, куди "зашиті" також підтримка Ізраїлю та Тайваню. При цьому колишній президент і найвірогідніший кандидат від Республіканської партії на виборах-2024 Дональд Трамп продовжує критикувати зовнішню підтримку, закликаючи якщо й давати гроші, то в кредит. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" те, що відбувається зараз навколо підтримки України.

Про що говорять позитивні сигнали зі США для України: що важливо у риториці Трампа

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

На Заході розуміють, що з Путіним нема про що домовлятися

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко пояснює:

"Незважаючи на великі політичні дискусії перед виборами, "торгівлю" з питань безпеки кордонів та посилення міграційного законодавства США, їх вичленували із законопроєкту про зовнішню допомогу. Добре, що Сенат усунув останню процедурну перешкоду перед фінальним голосуванням, яке може відбутися днями. Добре і те, що ці рішення збіглися з візитом до Штатів канцлера Німеччини Олафа Шольца".

Це демонструє синхронізацію підтримки з боку всіх західних партнерів нашої країни.

"Ми бачимо, як активізувалися російські дезінформаційні операції. Путінське інтерв'ю, взяте журналістом-трампістом Такером Карлсоном, явно потурає російській пропаганді. Паралельно відбувається можлива підтримка з боку РФ, з використанням своїх ботів, усіх вкрай правих та вкрай лівих політиків ЄС", – наголошує Катерина Одарченко.

За її словами, це демонструє, що Путін не змінює своєї позиції. Адже його тези в інтерв'ю з Карлсоном були ті ж самі, що й останні два роки. А тому, вважає експерт, розсудливим політикам настав час зробити правильні висновки – і не намагатися домовлятися з тим, хто, в принципі, недоговороспроможний. Про це, до речі, нагадує вона, заявив і Шольц, закликаючи зробити все можливе, аби підтримати Україну.

У Трампа змінилася риторика

Політолог, політексперт, кандидат політичних наук Денис Гороховський закликає розуміти, що значна частина допомоги, яка надається Україні іншими країнами, є зворотною. У тому числі із боку США.

"Навіть ленд-ліз, який так активно лобіював Байден (і яким за підсумком не скористалася Україна), передбачав повернення коштів, – наголошує він. – І з цього погляду, у риториці Трампа немає нічого особливого".

Але тут, продовжує Денис Гороховський, важливим є інший аспект. Якщо раніше Трамп, у рамках своєї передвиборчої кампанії, заявляв про те, що війну в Україні можна завершити дуже швидко, ледь не одним днем (наприклад, просто переставши надавати Україні допомогу, тим самим значно заощадивши гроші американських платників податків), то тепер риторика інша.

"Сьогодні Трамп пояснює власному електорату, що у самому факті допомоги Україні немає нічого поганого, – наголошує політолог. – Просто ця допомога має бути вигідною для США. Тому я схильний бачити певний позитив у зміні риторики кандидата від Республіканської партії".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Україні настав час шукати запасні варіанти: які шанси, що США продовжать нам допомагати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини