Головна Новини Світ США Які шанси, що незабаром США затвердять пакет допомоги Україні та чи затвердять взагалі
commentss НОВИНИ Всі новини

Які шанси, що незабаром США затвердять пакет допомоги Україні та чи затвердять взагалі

Американські політики вже з головою увійшли до виборів

8 квітня 2024, 16:32 comments2427
Поділіться публікацією:

Конгрес США виходить цього тижня з канікул. Ми сподіваємося, що буде нарешті ухвалено рішення про виділення багатомільярдної допомоги Україні, яке "заморожено" вже близько півріччя. Щоправда, досі неясно – коли і в якому вигляді можуть ухвалити законопроект про зовнішню підтримку. Тим часом конгресмени Майкл Маккол і Майк Тернер заявили, що частина Республіканської партії США "інфікована" російською пропагандою, тому блокує допомогу Україні. Тим часом представники американського Інституту вивчення війни (ISW) попереджають, що через проблеми з підтримкою з боку США українським воїнам доведеться накопичувати ресурси та приймати складні рішення щодо пріоритетності в обороні. Чи можна чекати на якісь рішучі дії (позитивні для нас) від демократів і частини республіканців, які реально переживають за Україну і власне глобальну безпеку? Як події можуть розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Які шанси, що незабаром США затвердять пакет допомоги Україні та чи затвердять взагалі

Конгрес США. Фото з відкритих джерел

У США все йде на догоду політичній доцільності

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, експерт РНБО у 2001-2011 рр. з питань заморожених конфліктів у Євразії (у тому числі Молдова-Придністров'я), політичний аналітик Віталій Кулик зазначає:

"Схоже на те, що американці зараз перебувають у ситуації героїв "Не дивіться нагору" (англ. Don't Look Up), які воліли не помічати явну загрозу. На жаль, питання допомоги Україні міцно пов'язали із внутрішньополітичним порядком денним США. Ми заручники виборчої кампанії, що розгорнулася там. Штаб Трампа вважає, що надати Байдену аргумент у вигляді надання допомоги для України – це неправильно. Особливо у ситуації, коли кандидати йдуть практично врівень".

Байден, пояснює експерт, має потребу в розширенні власного електорального поля. Він міг би показати, що зламав трампістську опозицію та знайшов гроші для підтримки України. Це б стало ударом по позиціях Трампа. І штаб останнього робить все, щоб цього не допустити.

"Те, що для України це загрожує серйозними наслідками, що нам доведеться життями закривати дефіцит боєприпасів (снарядів, ракет), що у нас оголюються міста, енергетична інфраструктура, що наступного опалювального сезону, при продовженні ракетно-дроново-бомбових ударів з боку противника, у нас може бути критична нестача тепла та світла – мало хвилює американських політиків. Як і можливий новий наступ російської окупаційної армії із закріпленням вигідних для Путіна позицій на фронті. Все йде на догоду політичній доцільності. Штаб Трампа вважає, що критичного нічого не відбувається. Головне – перемогти на виборах. А вже потім можна буде якось все вирішувати. Або шляхом надання допомоги, але вже з боку трампівської Адміністрації Білого дому (у вигляді кредитів, наприклад). Або іншими варіаціями на тему. І це буде вже успіх Трампа, а не Байдена", – наголошує Віталій Кулик.

Враховуючи такий розклад, експерт має скептичний настрій щодо виділення США допомоги Україні до виборів.

Можливі два сценарії

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович наголошує, що українське питання явно стало частиною виборчої кампанії у США. Причому йдеться не так про вирішення проблем нацбезпеки, як про боротьбу за електорат, спроби ставити палиці в колеса опонентам. Перш за все це про трампістів, які всіляко намагаються погіршити таким чином шанси Байдена переобратися, уточнює експерт.

"Якщо говорити про процедуру, – продовжує він, – швидше за все, питання допомоги Україні розглядатиме Палата представників. Але її спікер Майк Джонсон, схоже, зробить спробу протягнути новий варіант законопроекту. Відмінний від того, що у лютому був проголосований у Сенаті".

Далі, на думку Ігоря Рейтеровича, можливі два сценарії.

Перший – якщо було досягнуто певних домовленостей між Джонсоном і Білим домом, ми побачимо якийсь компромісний варіант. Гірше за те, що прийняв Сенат, але й не найгірший для нас, зазначає експерт.

Другий сценарій – якщо домовленостей не досягнуто. Тоді Білий дім продовжить наполягати, щоб розглядали сенатський варіант. А, коли Джонсон упреться, можуть запустити процедуру початку розгляду цього законопроекту, не враховуючи позиції спікера. Під це, акцентує Ігор Рейтерович, є голоси демократів і, ймовірно, віддасть голоси частина республіканців.

"Варіант, що Джонсон проведе через нижню палату варіант, не погоджений із Білим домом, є шляхом у нікуди. Тому що такий законопроект може бути похований якщо не в Палаті представників, то в Сенаті (де більшість у демократів), а, якщо не там – за допомогою президентського вето", – розповів експерт.

Тож на нас чекає спекотний тиждень, прогнозує він. І Джонсону доведеться ухвалювати якесь рішення. Причому у будь-якій ситуації він програє. У тому числі тому, що сам себе загнав у кут небажанням навіть просто розглядати законопроект про зовнішню підтримку.

"Що точно можна стверджувати – то це те, що, якщо прийнятний для Білого дому та України проект з'явиться у Палаті представників, його підтримають. А також, що історія з нашим законопроектом про мобілізацію, який також можуть розглянути цього тижня, впливатиме (принаймні побічно) на розгляд законопроекту про підтримку України в американському парламенті, – вважає Ігор Рейтерович. – Якщо наша Рада досить швидко проголосує у другому читанні та в цілому мобілізаційний проект закону, це стане додатковим аргументом на нашу користь для США".

На допомогу можемо розраховувати лише ближче до літа

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ нагадує, що наприкінці минулого тижня президент Володимир Зеленський зустрічався із представниками Конгресу, які відвідали нашу країну. Причому як з демократами, так і з республіканцями. Адже підтримка України розглядається як міжпартійний консенсус у США. Також Україну минулого тижня відвідали представники Комісії з питань Національної оборонної стратегії США. Найімовірніше, візити були пов'язані з наміченим на цей тиждень поновленням роботи Сенату та Палати представників, вважає експерт.

На його думку, на зустрічах у Києві було обговорено можливі параметри пакету допомоги, який США виділять Україні.

"Схоже, це буде новий варіант, не той, що прийнятий Сенатом у лютому, – каже Олексій Кущ. – Можливо, йтиметься про те, яку частину допомоги займуть кредити, яку буде надано безоплатно. Припускаю, що якщо не великий пакет (40-60 млрд дол), то якийсь проміжний (вкрай необхідна нам військово-технічна допомога для відображення нової хвилі наступу росіян, який, судячи з прогнозів, відбудеться наприкінці травня — початку червня) буде ближче до літа затверджений американським парламентом".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Конгрес США виходить з канікул: які очікування та що може вирішитись з допомогою України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини