Головна Новини Світ Близький Схід Чи справді ситуація на Близькому Сході зайшла в глухий кут – як це позначиться на Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді ситуація на Близькому Сході зайшла в глухий кут – як це позначиться на Україні

Вже важливо розуміти – загострення на Близькому Сході – надовго, що дуже погано для України

18 жовтня 2023, 11:18
Поділіться публікацією:

Ситуація на Близькому Сході, що розпалилася 7 жовтня, після атаки ХАМАС на Ізраїль, почала через півтора тижні трохи згладжуватися. Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) після масованих ракетно-бомбових ударів по Сектору Газа не зважилася на наземну операцію. Це відкрило вікно можливостей для переговорного процесу, до якого активно підключилися США (для них Ізраїль – основний партнер поза НАТО). Президент Джо Байден навіть готувався 18 жовтня взяти участь у міжнародному саміті в Йорданії, куди збиралися також лідери Єгипту та Палестини. Проте вчинений увечері 17 жовтня ракетний удар по лікарні в Газі, де загинули сотні людей, схоже, перекреслив можливості зняття напруги. І хоч Ізраїль звинувачує у цьому теракті "Ісламський джихад", спроби врегулювання конфлікту зірвані. Експерти розповіли виданню "Коментарі", про що говорить те, що відбувається на Близькому Сході, де і чому ще може спалахнути, що важливо розуміти Україну? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чи справді ситуація на Близькому Сході зайшла в глухий кут – як це позначиться на Україні

Близький Схід. Фото: із відкритих джерел

Терористичні акти можуть спалахнути по всій Європі та США

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолог Ганна Малкіна поділилася такою думкою:

"Ситуація на Близькому Сході зараз перебуває у крайній точці кипіння. ЦАХАЛ методично стирає з землі Сектор Газа, по всьому світу прокотилися масові акції на підтримку Палестини, до берегів Ізраїлю стягуються авіаносні групи ВМС США, але переговорний процес проходить за закритими дверима і його результатів поки не видно".

Висновок перший: ситуація вкрай складна і схилити Ізраїль до переговорів та компромісів поки що не виходить. Занадто сильне приниження, надто велика репутаційна шкода, Ізраїль хоче помсти і має на це моральне право, акцентує експерт.

Висновок другий: ХАМАС планував акцію дуже давно – і дуже ретельно. Хоча було б правильніше сказати, що операція планувалася, а ХАМАС виступив її виконавцем, уточнює Ганна Малкіна. Масові акції протестів по всьому світу, швидше за все, також є частиною цієї операції.

Висновок третій: ситуація поки що виглядає як тупікова.

"Можна ліквідувати всіх організаторів та рядових членів терористичної організації, зачистити Сектор Газа, передати її під управління лідеру Палестинської автономії Абасу. Але неможливо ліквідувати ідею – знищення Держави Ізраїль, яка є фундаментом ідеології радикальних ісламістів", – пояснює політолог.

Розмірковуючи над тим, де може ще спалахнути, вона зазначає, що останнім часом ми чуємо такі варіанти, як Північна Корея — Південна Корея, Китай — Тайвань, Індія — Пакистан. Але всі ці конфлікти поки що не загострилися до межі, нагадує Ганна Малкіна.

"Головний спалах, який зараз виглядає реальним – це терористичні акти по всій Європі, США та тих країнах, які офіційно підтримали Ізраїль. Перші "ластівки" вже прилетіли у Брюсселі і, боюсь, це лише початок", – попереджає експерт.

Вона наголошує, що світ дедалі чіткіше ділиться на демократичну коаліцію та "вісь зла" у вигляді автократій різного рівня кровожерливості та віросповідання. І Україна у правильному таборі, виходячи зі своїх цінностей та прагнень.

"Терористична загроза, яка походить від ісламських фундаменталістів, може торкнутися і нас. Другий фронт нам зараз взагалі не потрібен, але до цього треба бути готовими, – наголошує Ганна Малкіна. – Важливо також розуміти, що це надовго. На превеликий жаль".

Ситуація в світі загострюється

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок зазначає, що ситуація на Близькому Сході ніколи не була простою – і такого зрозумілого рішення після нового спалаху конфлікту немає. Тому що інтереси країн, які так чи інакше причетні до арабо-ізраїльського конфлікту, часто-густо перетинаються і не збігаються.

"Наприклад, РФ публічно підтримуючи Палестину, комунікує водночас з Ізраїлем. Буквально кілька днів тому Путін говорив із ізраїльським прем'єром Нетаньяху. Інтереси Росії в Сирії публічно, начебто, не співвідносяться з ізраїльськими (той атакує на сирійській території заводи, які виготовляють безпілотники і належать Ірану), але Москва зберігає відносини з Тель-Авівом. І це лише один із прикладів. Не виключаючи, що якісь сепаратні домовленості між лідерами низки, здавалося б, ворогуючих країн, існують", – вважає експерт.

На його думку, перспективи проведення наземної операції у Секторі Газі залишаються відкритими. Можливо, її й не буде. Але, наголошує Валерій Клочок, абсолютно очевидне та правильне рішення і Ізраїлю, і США – покласти край діяльності терористичного крила арабського, мусульманського світу.

"Наразі арабські країни розділилися на два табори. Одні відкрито підтримують Палестину і критикують виключно Ізраїль, інші займають нейтральнішу позицію (передусім завдяки добрим відносинам зі США)", – розповідає експерт.

Щодо російсько-української війни, конфлікт на Близькому Сході має пряме відношення і до нас, упевнений він. Ця історія, наголошує Валерій Клочок, дуже вигідна Путіну, щоб сфокусувати світову увагу саме на Ізраїлі, на Секторі Газа тощо. Відволікти його від України.

"Саме на Близький Схід зараз їдуть західні лідери. І американські, і європейські, як той самий канцлер Німеччини Олаф Шольц. Втім, українське питання не залишається поза увагою США та Європи, – каже експерт. – Нам продовжують виділяти потужну допомогу – і військову, і фінансову. Про це – і постачання нам американських далекобійних ракет ATACMS, і те, що Європарламент схвалив ініціативу створити Фонд допомоги Україні на 50 млрд євро, який діятиме наступні чотири роки. А президент США Джо Байден має намір додатково запросити у парламенту (коли той відновити свою роботу) близько 100 мільярдів доларів, який включатиме, серед іншого, оборонну допомогу для України".

Але загалом і ситуація в світі загострюється, констатує Валерій Клочок. Та сама Східна Азія відрізняється нестабільністю. Розвідка США повідомила, що Північна Корея передала свої снаряди РФ, сподіваючись отримати від тієї ракети системи "земля-повітря", бронетехніку, авіацію. США дали зрозуміти, що вбачають надмірну активність Північної Кореї, Китаю. І не виключають воєнного конфлікту між Північною Кореєю та Південною. Тривожні сигнали подають представники Південної Кореї.

"Все це дуже вигідно лідеру Китаю – Сі Цзіньпіну, – вважає співрозмовник "Коментарів". – Зовсім не випадковий візит Путіна до Пекіна, який відбувається зараз. Схоже, таким чином КНР веде підготовку до ймовірного саміту лідерів США та Китаю, де розглядатиметься питання – на які поступки можуть піти два ці глобальні гравці, щоб уберегти світ від сповзання в тотальну війну. США вже оголосили стратегію одночасного військового протистояння з РФ та КНР. І немає сумніву, що всі до такого протистояння готуються. І питання залишається відкритим — чи втілиться воно на практиці, чи залишиться на концептуальному рівні".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чи може конфлікт на Близькому Сході перерости у Третю світову – чого чекати далі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

18 жовтня 2023, 10:34

Герої - борці за свободу українці і палестинці не вмирають! Поведінка божих терористів їх жорстокість цинізм подвійні стандарти нагально демонструють необхідність формування в світі кількох центрів впливу. Світова гегемония юдейства на чолі зі США повинна бути зруйнована. Україна на собі відчула як повірити божій хунті і зникати розпиленою.


Новини